A második trimeszter nagyjából a 14. héten kezdődik. Ekkorra az első harmadra jellemző fáradtság, állandó rosszullét, kedélyállapot-ingadozás lassan elmúlik, és a kismamák sokkal egészségesebbnek, energikusabbaknak érzik magukat. Ilyenkor a sportolás – természetesen csak az orvosunk beleegyezésével – is sokkal jobban esik.

 

A testedzés nem csak a kismama egészségére, hanem a szellemére is pozitív hatást gyakorol, és ez döntően befolyásolja a baba méhen belüli fejlődését, a szülés lefolyását, a megszületett gyermek egészségét.

Napjainkban egyre népszerűbbé válik az úgynevezett   gimnasztikai labda, amit nagyon sokoldalúan lehet használni terhesség alatt is. Kényelmes, könnyíti a mozgást, erősítő és lazító gyakorlatokat is végezhetünk vele, de akár szék helyett is használhatjuk.


Álljunk háttal egy falhoz, a labdát tegyük a fal és a derekunk közé, vállszélességnél kicsit szélesebb terpeszben legyen a lábunk, lábfejünk a csípő vonalánál 20-30 cm-rel előrébb legyen.
Guggoljunk le úgy, hogy a térdhajlatunk derékszöget zárjon be. 4×10 (combfeszítő izom, far- izom)


Térdeljünk le, karunkkal támaszkodjunk meg a labdán, úgy, hogy a csípőhajlat majdnem derékszöget zárjon be, és hátunk egyenes legyen.
Egyik, majd másik kart emeljük fel a labdától 15-20 cm-re 4×10 (hátizom)


Üljünk a labdára kényelmesen, tenyerünkkel támaszkodjunk meg a térdünkön. Sarkak a földön.
Emeljük fel a sarkunkat és tartsuk meg pár másodpercig, majd engedjük vissza. 4×15 (vádli)

 


Térdelésben döljünk a labdára. A térdhajlat derékszöget zárjon be.
A feljebb lévő lábunkat emeljük meg kb. 20-25 cm-re, majd engedjük vissza. Másik oldalra is ismételjük meg a feladatot. 4×25 (farizom, csípő izom)


Sport közben is a legfontosabb a magzat védelme, ezért a megadott mennyiség csak kiindulási pont, lesznek, akik kevesebbet, lesznek, akik többet tudnak végrehajtani, de nagyon fontos, hogy a kismamának meg kell tanulnia időben abbahagyni az edzést, ha fáradtnak érzi magát.

 

Mire kell figyelni:

– edzések előtt kérje ki orvosa beleegyezését

– fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel edzés előtt, közben, és utána is

– egészségesen, sokoldalúan táplálkozzon

– kerülje a szaunát és a gőzfürdőt

– hagyja abba az edzést (és forduljon orvoshoz), ha a következő tünetek valamelyikét véli felismerni mozgás alatt vagy után: láz, vérzés, szédülés, légszomj, ájulás, állandó fejfájás, szapora pulzus 

 

Mészáros Réka

A1 Wellness Center szakmai igazgató

1023 Bp., Árpád fejedelem útja 26-28.

Tel.: 346-3030, www.a1wellness.hu

 

5cd199a2-7a00-4fa6-8edb-d396cb9321c6