Az anyajegyek többsége ártalmatlan, azonban bőrrákká is alakulhat, ezért nem árt, ha különbséget tudunk tenni köztük. Évenkénti önvizsgálat és elővigyázatosság mellett viszont sütkérezhetünk a napon.

 

Mi a különbség az anyajegy és a melanóma között?

Az anyajegyek többsége ártalmatlan. Megjelenésük a gyermekkortól körülbelül 30 éves korig jellemző. Kerek vagy ovális, sima vagy domború, tiszta kontúrú, egységes színezetű (a barna 1 vagy 2 árnyalata) foltok, amelyek átmérője ritkán haladja meg a 6 mm-t. Azonos személy anyajegyei alig különböznek egymástól, számuk örökletes tényezőktől és a napozástól is függ.

A napozás eredendően veszélyes az anyajegy legsúlyosabb bőrrákká (melanóma) történő átalakulása szempontjából. Egy részük szabad bőrfelületen, előzőleg meglévő anyajegy nélkül alakul ki. A fennmaradó rész anyajegyből fejlődik ki intenzív és gyakori napozás következtében.

Figyelmeztető jel lehet, amikor a többitől különböző anyajegyet fedezünk fel, azaz aszimmetrikus, szabálytalan vagy elmosódó peremű, nem homogén színezetű.

A korai stádiumban történő diagnosztizálás fontos és életmentő lehet, hiszen minél korábbi a diagnózis, annál nagyobb a végleges gyógyulás esélye! A figyelmeztető jelek ismerete a korai felismerés első lépése.

A túlzott napozás még védekezés mellett is veszélyes, ráadásul egyes gyógyszerek bőrreakciókat válthatnak ki nap hatására.

Bárkinek lehet melanómája. Érdemes megvizsgálnunk,   hogy beletartozunk-e a veszélyeztetettek körébe. Tudnunk kell, hogy nagyobb a kockázat, ha az alábbi feltételek közül eggyel vagy többel rendelkezünk:

– világos bőr, haj és szem,

– gyermek- vagy serdülőkorban elszenvedett súlyos leégés,

– nagyszámú anyajegy,

– egyénnél vagy családban előforduló melanóma,

– nagyon változatos alakú, méretű, színű anyajegy.

Sajátítsuk el az önmegfigyelés módszerét! Néhány egyszerű mozdulatról van szó, amelyekkel megismerheti anyajegyeit. A cél nem az, hogy magunk diagnosztizáljuk a melanómát, hanem, hogy időben bőrgyógyásszal konzultálhassunk, ha úgy tapasztaljuk, hogy a közelmúltban változás történt bőrünkön.

Vetkőzzön meztelenre, majd gondosan vizsgálja meg:

1. Az arcot, a fülekről sem megfeledkezve.

2. A hajas fejbőrt egy hajszárító segítségével.

3. A tenyeret és a kézfejet a körmökkel és alkarral együtt.

4. A könyököt, kart, hónaljat.

5. A nyakat, a mellet (nőknél a mellek alatt is gondosan meg kell nézni) és a hasat.

6. Egy tükörben egy másik tükör segítségével a tarkót, a vállakat és a hátat.

7. A feneket és a combok hátsó felszínét.

8. Leülve a combok belső oldalát, a lábakat, a hátat és a talpakat, a körmökről és a nemi szervekről sem megfeledkezve egy tükör segítségével.

Ez az önvizsgálat, melyet rendszeresen el kell végezni,   általában nem vesz igénybe 10 percnél többet.


Mi az, ami figyelmeztető jel lehet az Ön számára?

– Egy új, gyorsan fejlődő és az Ön anyajegyeitől eltérő barna folt megjelenése.

– Egy „hamis” szeplő: a színe és formája olyan, de jellege kissé eltérő. Figyelni kell, mint egy anyajegyet.

– Egy meglévő anyajegy méretének, színének és alakjának megváltozása.

A bőrgyógyász tíz tanácsa:

1.   Kerüljön minden napozást 12 és 16 óra között!

2.   Hároméves kor alatti gyermeket ne tegyen ki közvetlen napsütésnek. Hároméves kortól védje a gyerek bőrét megfelelő naptejjel, és adjon rá sapkát, pólót és napszemüveget! A felnőttek is tegyék ugyanezt, hogy jó példát mutassanak!

3.   A napvédő készítményeket bőségesen vigye fel a bőrére, majd rendszeres időközönként újra és újra kenje be magát, főleg fürdés után, vagy fokozott izzadás esetén!

4.   Ha leég, vagy napozás után pigmentfoltok jelennek meg a bőrén, forduljon bőrgyógyászához!

5.   Ne gondolja, hogy nem kell fényvédőt használnia, amikor nem napozik: bármely, szabad ég alatt végzett tevékenység esetén ki van téve a napsugárzásnak!

6.   Vigyázat: a felhők nem védenek meg az UV-sugárzástól! Vigyázzon a hóról, homokról, vízről és üvegről visszaverődő fényre!

7.   Trópusi tájakon vagy nagy magasságokban kifejezetten legyen óvatos!

8.   Terhesség esetén kerülje a napsugárzást, mert az pigmentfoltokat okozhat! Használjon nagy faktorszámú napozókrémeket!

9.   Ne hagyja abba a napvédők használatát mikor már lebarnult!

10. Vigyázat: egyes gyógyszerek a napsugárzás hatására bőrreakciókat válthatnak ki! Pl. Akne kezelésére használt készítmények, fogamzásgátlók.

 

d5a3aed4-833f-4a1b-a561-ee7c1fd3a34d