A test bőrrétegét érintő sugárzás hatását a bőrpigment tartalma a makromolekulák sugárelnyelő képessége befolyásolja. Az ultraibolya sugárzás az emberi bőrben barnulást okoz. A bőr típusa meghatározza az UV-sugárzásra adott választ. A feltűnően világos bőr védelmi képessége rendkívül alacsony. Az alacsony pigmenttartalom miatt a napozás során jelentkező szövődmények veszélyesek.

 

Az UV-sugárzás károsító hatásában a kémiai energiává alakuló fényenergia játszik szerepet, miközben reaktív szabadgyökök keletkeznek, amelyek károsítják a fehérjéket és gyulladást gerjesztenek. A bőrben lévő pigment, a melanin sapkaszerűen védi a szaruréteg alatt lévő bőrképleteit az UV-sugaraktól, azáltal, hogy a gyulladáskeltő sugarakat visszatartja, és a szabadgyököket megköti.

A napfény sugarai közül a rövidebb hullámhosszú sugarak veszélyesek. Az UV-C-sugár nem jut a Földre, az UV-B-sugárzás a kritikus sugárzást jelenti, ennek egy részét a normális ózonréteg kiszűri. Az emberi szervezet a napsugárzás során az UV-A-sugarakkal találkozik. Az UV-sugárzás hatása a szervezetre a hullámhossztól és a sugárzás idejétől függ. (A Napból származó természetes ultraibolya (UV) sugárzást a hullámhossztól függően UV-C   100-280 nanométer, UV-B 280-305 nanométer, UV-A 315-380 nanométer jellemzi.)

Égető gondok

A világos bőrűeknél a „leégés” rövid idő alatt bekövetkezik, mivel védelmi idejük csupán 5-10 percre tehető. Az ő esetükben a napozás hatására a bőrön gyulladásos jelenségek, úgynevezett eritémák jelentkeznek. A gyulladás foka függ a napozás idejétől, az életkortól és a bőrfelület nagyságától.

Számos megfigyelés igazolja, hogy a fehér bőrű egyéneknél az UV-sugárzás az említett gyulladásos folyamatok mellett rákkeltő hatású is lehet. Erős és állandó UV-besugárzásnak kitett személyek,

például tengerészek, mezőgazdasági munkások, útépítők bőrelváltozásainál gyakori a bőrrák vagy a bőr festékanyagából kiinduló rosszindulatú daganatok – melanomák előfordulása. A színes bőrűek között a bőrrákok előfordulása ritka, ugyanakkor a fehér bőrű északi féltekén élő népeknél a bőrrák előfordulása gyakoribb. A bőrpigment tartalmának fokozódásával növekszik az egyéni védelmi idő. Megállapítható, hogy a barna bőrű, magas pigmenttartalmú személyek egyéni védelmi ideje 40 perc is lehet.

A sugárzás fokozódik

Napjainkban egyre inkább aktuális kérdésként jelentkezik, hogy a környezetszennyeződés, az ipar által kibocsátott különböző szennyező anyagok mennyire károsítják az atmoszféra ózonrétegét, és ezáltal fokozódik az UV-besugárzás hatása a Föld felszínén. A fehér bőrű egyének túlzott napozása veszélyes a bőrre és az egész szervezetükre vonatkozóan. A fájdalmas bőrpír 30 perccel jelentkezik a napozás után, és a folyamat 24 óráig fokozódik. Súlyos esetben a másodfokú égéshez hasonló hólyagok keletkeznek. Kiterjedt bőrkárosodás esetén láz, sőt sokkos állapot is felléphet. A folyamat lassan gyógyul, a leégés után 4-5 nap múlva a károsult bőrréteg lehámlik és a napozás végére a barna bőr szarurétege megvastagodik, majd egy idő múlva hámlással leválik.

Kockázati tényezők

Az UV-sugárzás bőrre kifejtett hatását az úgynevezett fotoszenzibilizáló anyagok növelhetik. Ilyenek egyes gyógyszerek, például az antibiotikumok. Ajánlatos, hogy a napozni vágyok, amennyiben gyógyszert is szednek, tájékozódjanak, hogy a gyógyszer mellékhatásaként a napfényre való különös érzékenység fennáll-e. A napozás által károsodott bőrkezelésre vonatkozóan bőrgyógyászhoz kell fordulni. A házilag készült kenőcsök, különböző kozmetikai olajok veszélyesek lehetnek. A leégés kezelése ugyanúgy történik, mint a megfelelő fokú égési sérülések ellátása. Mindenképpen ajánlott a leégés megelőzése. Minden ember ismeri saját bőrének színét és naptűrő képességét, ajánlatos kerülni a bőrkárosodással járó napozást. A védőfaktorok alkalmazásánál kérjük ki a szakember, lehetőleg bőrgyógyász véleményét. Ugyanez vonatkozik a különböző bőrre kenhető olajok alkalmazására is. Gondolnunk kell arra is, hogy általában víz közelében szeretünk napozni és a bőrre kent védőfaktor vagy olaj szennyezi a környezetet, elsősorban a vizet.

Az elmondottak felhívják a figyelmet a napozás veszélyeire. A nyomelemek közül a Szelén védő hatása ismert. A szelén a szabadgyököket megköti és védi a fehérjéket az oxidációtól.


Dr. Pucsok József

 

215cf40e-3c97-4e69-af10-e2a767b03a65