A nyarat bőrünkön érezzük, de a napos ég, a kellemes meleg titokban többet tesz értünk, mint hinnénk. A nyár építő hatással van a közérzetre és az egészségre. Orvosod felírhatná neked receptre: a nyarat!

 

1. A leghosszabb gyümölcskúra

Kalóriabevitelünk nyáron sokkal alacsonyabb, mert szervezetünk nem kívánja azokat a zsíros ételeket, melyekhez a téli komor hidegben menekülünk. Az ajánlott napi ötszöri gyümölcsbevitel szinte gyerekjáték. Úton-útfélen kínálgatják magukat a kívánatos színes gyümölcsök, szemtelenül alacsony áron. A nyári gyümölcs gazdag vitamin- és antioxidánstartalma óvja a bőrt a korai öregedéstől, és megakadályozza különböző krónikus betegségek kialakulását. Alacsony kalóriatartalmuk miatt annyit ehetünk, amennyi belénk fér, anélkül, hogy a fogyókúrás fogadalmainkat megszegnénk. Ha nyáron rendszeresen eszünk gyümölcsöt és zöldséget, előfordulhat, hogy ez később jó szokásunkká válik. 

 

2. Negyedórányi adag napfürdő

Bizonyos „adag” napsugár terápiás hatással van a bőrproblémákra, olyanokra is mint az akné, a pszoriázis és a bőrgyulladás. Vigyázni kell azért a sütkérezéssel, mert az égés kulcstényező a bőrrák kialakulásában, és a bőr korai öregedéséért is nagyban okolható. A napon sétálva kiegyensúlyozottabb mértékben fogadjuk a napsugarakat, mint amikor kifekszünk azok alá. A napfény terápiás hatása addig tart, amíg a bőr el nem kezd pirosodni. A legtöbb bőrtípus 15 percig bírja a direkt napsugarakat, utána enyhe rózsaszín pír jelenik meg rajta. Ekkor kell a táska mélyéről sürgősen előhalászni a magas fényvédőfaktorú napozókrémeket. 

 

3. A depresszió nyáron nem divat

A depresszió sok embernél szezonális megbetegedés, amit a napsütés hiánya idéz elő. Ha ilyen betegségben szenvedsz, most eljött a te időd. Használd ki! Valósítsd meg azokat a dolgokat, amikre a napfény hiányában nem volt erőd. Raktározz! Szívj magadba annyi élményt és energiát, hogy télen is legyen miből táplálkoznod. A depressziós tünetek bizonyítottan enyhülnek, vagy eltűnnek a nyári hónapokban. 

 

4. A mozgás ilyenkor élvezet

A nyár tökéletes időpont arra, hogy az egész évben tologatott edzéstervedet elkezd. Nem csak a lenge nyári ruhák ösztönöznek arra, hogy gyorsan formába hozzuk magunkat, de a napfény is növeli bennünk a fitt élet iránti lelkesedést. A mozgás nem csupán arra jó, hogy rengeteg kalóriát égessünk el, de az életadó friss oxigén áramlását is elősegíti, edzi a stressztűrő képességünket, és növeli a koncentrációs képességet. Kezdd el most, és mire itt a tél, már szenvedélyeddé válik a mozgás, és a komor idő sem lesz képes eltéríteni téged a fitneszteremhez vezető utadról. 

 

5. Jut idő a nevetésre

Nyáron valahogy több idő jut a barátokra, a kikapcsolódásra és a nevetésre is. A nevetésről

azt tartják, hogy minden betegség legjobb orvossága. Egy jóleső nevetéskor endorfin szabadul fel a szervezetben, ami jó érzést generál. A jó érzés pozitív és bizakodó gondolkodásra ösztönöz bennünket, a pozitív gondolkodás pedig magához vonzza a pozitív történéseket. Észre se vettük, és belekerültünk a nevetés ördögi bűvkörébe. Ne akarjunk kiszállni! 

 

6. Belső zuhany

A sejtekben történő biológiai és kémiai folyamathoz a szervezetnek sok vízre van szüksége. A szervezet szelektál, és elsősorban a legfontosabb funkciókhoz használja fel az általunk bevitt folyadékot. A nem prioritást élvező szervek sokszor nélkülözik a frisses-séget adó folyadékot. Nyáron szerencsére kívánjuk és el is fogyasztjuk az egészség megőrzéséhez ajánlott napi 2 liter folyadékot. Minél melegebb van és minél többet mozogsz, annál több folyadékot veszít a szervezet, ezért neked annál többet kell bevinned. A kávé, a cukros italok és az alkohol nem helyettesítik a tiszta vizet. 

 

7. A hullámok hangja

A víz hullámzásának a hangja az agyat nyugalmi állapotba juttatja el. Ez a meditációs állapot megfiatalítja a lelket és a testet is. A test kapcsolatba kerül a saját természetes ritmusával, ami a mindennapi életünk kiegyensúlyozásához és a problémák könnyebb megoldásához is hozzásegít. A víz közelében, főleg tengerparton felgyorsul az oxigénfelvevő képességünk, ami serkentőleg hat az egész testre, a lélekre és az agyműködésre.

 

8. Ritkább a ritka csont

A napfény hatására fokozódik a szervezet D-vitamin termelése, melyre a testnek szüksége van a kalcium hasznosításához. A kalcium optimális beépülése a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlen. Ez még egy indok a napi 15 perc napfényfürdőre. 

 

9. Ki mint veti ágyát

Alvásszakértők szerint egy óra séta a napsütésben reggel 7 és 9 óra között, jó hatással van az alvásproblémákkal küzdőkre. A napfény segíti a szervezet belső biológiai óráját magától helyreállni. Ha túl korán ébredsz, ne az ágyban forgolódj tehetetlenül, menj ki és mártózz meg a reggeli napsütésben. 

 

10. Este nem kell fény!

Nyáron éjszaka világosabb van, ezért oda kell figyelni arra, hogy ne szűrődjön be fény a hálószobába, mert a fény blokkolja az agy melatonin – elalvást elősegítő hormon – termelését. Úgyhogy éjszakára bújj a sötétbe, és reggel kezdődhet a napfényterápia.

 

c1141074-91c1-4352-82eb-83fa3688c4ab