Vedd fel a nyúlcipőt, vagy ne tedd? Bántja-e a futás az ízületeket? Hogyan fuss jól? Van-e, akinek kifejezetten nem ajánlott? Tudta, hogy a futás jótékony hatásai túlsúly esetén nem érvényesülnek, sőt rosszat teszünk vele, ha ízületeinket ilyen traumának tesszük ki? Igyekezzünk először más mozgásforma igénybevételével megszabadulni a túlsúlytól…

 

1. Bemelegítés nélkül ne indulj el!

• Ez készíti fel a szervezetet a terhelésre, „beolajozza” az izmokat és megóv az izületi sérülésektől. Elsődleges természetesen a láb izmainak bemelegítése,

•de ne hagyjuk ki a nyakizmokat, karizmokat sem.

•Fussunk helyben, végezzünk törzs-, nyakkörzést, hajolgassunk a lábfejünkhöz terpeszben.

•Hideg izmokat nem tanácsos nyújtani, mert ezzel megnöveljük a sérülés esélyét.

2. Hogyan fuss jól?

Fuss könnyű, gyors, zajtalan lépésekkel, ne vágd lábadat a talajhoz. Fontos, hogy karunk is mozogjon a testünk mellett, de ne előtte, ez gyakran előforduló hiba.

3. Futás után…

…fontos 1-2 perces séta levezetésként. Ezután nyújtsuk meg a combhajlító izmainkat (comb hátsó része), vádlinkat, farizmunkat.

4. Futás túlsúllyal

A futás jótékony hatásai túlsúly esetén nem érvényesülnek, sőt rosszat teszünk vele, ha ízületeinket ilyen traumának tesszük ki. Amikor futás közben a talpunkra érkezünk, testsúlyunk hirtelen, ütésszerűen terheli ízületeinket és gondoljunk bele, hogy egy 20-30 perces futásnál ez hányszor történik meg. Az elképzelhető, hogy ha ennek ellenére vagy ennek tudatában is kitartóan futunk túlsúllyal, akkor lassan fogyni kezdünk, de izületeinket szinte biztos, hogy tönkretesszük!

FITT TIPP

Igyekezzünk először más mozgásforma igénybevételével megszabadulni a túlsúlytól (pl. intenzív úszással, tornával, gyaloglással) csak utána kezdjünk el futni.

 

Egy jó sportcipő fél egészség

Futócipő:

–         fontos szempont, hogy kényelmes legyen

–         biztosítson megfelelő érkezést és elrugaszkodást a lábnak, ez a talpkialakítástól függ: futócipő esetében legyen rugalmas, hogy elnyelje az erős ütődést

–         a lábat támassza meg a saroknál (itt a legfontosabb), a lábközépcsontok és az ujjpercek közötti részen, illetve oldalt, az ún. laterális támasztással is segítse a mozgást.

–         jól rögzítse a lábat

–         a felsőrész pontosan illeszkedjen a talprészhez, ezzel elkerülhető a beázás

–         a nyelvrész lehetőleg legyen egybevarrva a cipővel

–         talpbetéte legyen kényelmes, a láb formájához illeszkedő, se túl puha, se túl kemény

–         fontos a jó szellőzés, amit a lyukacsos anyagmegoldás biztosít

–         a sarokrész megtámasztását és a láb ütődésmentes érkezését légbetét is segítheti

–         az Achilles-ín védelmére szolgál a magasított hátsó kialakítás

 

Terepfutócipő:

–         a fentiekhez hasonló tulajdonságokkal bír, kiegészítve azzal, hogy talpa durva, recés kialakítású és kartonbevonatú (ellentétben a teremcipőkkel, amelyen nincs kartonbevonat, hogy ne hagyjanak nyomot a padlón).

 

Aerobik cipő:

–         legfontosabb jellemzője a magasított szár, amely nem engedi a bokaízületet forgás, oldalra kitörés esetén sem elmozdulni és támogatja az olyan speciális cipő igénybevételt jelentő mozgást is, mint pl. az álló helyzetben végzett vádligyakorlat.

–         a láb formáját jobban követi, mint az általános futócipő

–         talpkialakításánál fontos, hogy rugalmas legyen és jól tapadjon

–         szintén fontos a jó szellőzés

 

Jógacipő:

–         tulajdonképpen mamusz, az a lényeg, hogy olyan érzést keltsen, mintha semmi nem lenne a lábunkon

–         anyaga puha, talpa alig különbözik a felsőrészétől, egyszerű, kevés varrással

 

Teniszcipő:

–         elülső része különösen nagy kopásállóságú, középső része támogatja a tartós rugózást, ami a mozgásforma egyik jellemzője

–         a talprész kemény, mintázata támogatja az oldalirányú mozgást, fordulásokat, kitámasztásokat, ezek által az egyensúlyt


SZAKÉRTŐ SZEM

 Dr. Börzsey Veronika orvos

„A futást egészséges embereknek mindenképpen ajánlani tudom, hiszen jó hatással van a keringési rendszerre, az anyagcserére, a csontképződéshez is szükséges…A sport szinte összes területén kiegészítő edzésként alkalmazzák a futást, úgy gondolom, ez a legjobb állóképesség-fejlesztő mozgásforma. Erre mi magunk is használhatjuk a mindennapokban, de hangsúlyozom, hogy csak akkor, ha teljesen egészségesek vagyunk. Amennyiben korábban bármilyen panaszunk volt az alsó végtaggal, lehet ez egy rándulás, törés, ficam, ne hanyagoljuk el a problémát. Forduljunk szakemberhez, kezeltessük a problémát, ne terheljük az amúgy is beteg testrészt futással. A rehabilitációs program végén pedig fokozatosan térjünk vissza először az egyenes irányú mozgáshoz (pl. futás) és csak ezután végezzünk oldalirányú mozgást is igénylő sportot.”

 

effb2e06-9ea9-4e49-b807-b396385362ba