A Hajdoktor tanácsai Hippokratész szerint  táplálékunk az orvosságunk,   orvosságunk pedig a táplálékunk. A helyes út a minőségi közép, ami az odafigyelésre, az energia-megmaradás törvényére figyel, miszerint, amivel találkozunk, az hatással van ránk. Szakértő tanácsaink az ezernyi kiváló sampon.

 

Ahogy a szervezetünknek, úgy hajunknak is szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre. A legújabb trend szerint azok a hajkozmetikumok a leghatékonyabbak, amelyek – nem túlzás – alkalmazkodnak a wellness életforma divatjához, és éppen ezért eladhatóak. Ezek a készítmények egységként kezelik a haj, a bőr, a test, és a lélek rendszer-köreit. A belső harmónia, az egészség, a kiegyensúlyozottság nemcsak markánsan örömteli folyamatokat építenek belénk, hanem jót tesznek testünk valamennyi tájékának. A modern samponok alkotóelemei összekötik a természet kínálatát a tudomány legújabb eredményeivel.

 

Intelligens kozmetikumok

A legjobb samponok azok az intelligens kozmetikumok, amelyek igény szerint fejtik ki a hatásukat. A legismertebb anyagok, melyek valamennyi samponban megtalálhatóak: természetesen a víz, a kétezer éve használt szóda, mely többnyire számos vegyületet alkotva, mint a sodium benzoate, sodium laureth sulfate a többi hatóanyaggal együtt eltávolítja a szennyeződéseket a hajról, megtisztítja a fejbőrt a portól, a zsírtól, a szennyeződésektől, a verejtéktől, a korpától és a mikroorganizmusoktól. Lényege, hogy lemossa ezeket a szennyeződéseket, és előkészíti a „terepet” a következő fázishoz: a tápláló vitaminok, vegyi anyagok, nyomelemek beépüléséhez. Az első samponozás ezért még csak a „hab-zás fázisa”. A lemosás után következhet a hajtípus szerint, a fizikai károsodás mértéke és fajtája alapján megválogatott samponok bemasszírozása a hajszálak sűrűjébe, és a fejbőrbe.

 

A nemzetközi követelmények szerint 1998 óta mindegyik samponnak a címkéjén fel kell tüntetni a hatóanyagokat. Ezek ugyan sokszor a vegyi anyagok, természetes gyógynövények, vitaminok latin nevei, de kis hozzáértéssel, utánajárással, logikával megfejthető, hogy mire utalnak.

 

A samponok pH értéke 4-8 között van, a magasabb pH a korpásodás ellen, és gombásodás esetén ajánlott. Egyébként az 5-ös pH körüliek a legjobbak, mert nem lúgozzák, vagy savazzák ki a fejbőrt, ez természetesen a normál hajra vonatkozik, amelylyel nincs semmi gond. Ma már éppen ezért nincs is forgalomban szappantartalmú sampon, mert a túlzott szappanhasználat hajhulláshoz, fejbőrszárazsághoz és következményes bőrviszketéshez vezethet.

 

A természetes anyagok akkor jók, ha szinergikus rendszerben – egymást erősítve – fejtik ki a hajszálra, és a fejbőrre pozitív hatásukat.

• A kamilla, és a cickafark hidratál, és nyugtat. Baktérium és gombaölő hatásuk fertőtlenít, és növeli a hajszálak vízmegtartó képességét.

• A szőlőmag kivonatot, csalánt, zsályát tartalmazó gyógynövényes samponok a kutikula kinyílt végét „bevarrják”. Erősítik a haj keratinját, meghosszabbítva ezzel a hajszál élettartamát.

• A mandula kivonat a legjobb hajszerkezet védő természetes anyag, ebből is a mandulatej a leghatásosabb.

• Az avokádó, a papaya, a teafaolaj, a bűbájdió, és a kókuszolaj, valamint a méz, szintén kiváló hajszerkezet stabilizálók.

• Az aloe vera mára újból divatba jött gyógynövény, természetes gél állapotban kifejtett különleges hatása, hogy közömbösíti az alkáli, és a peroxid maradványokat, miközben erőssé, és rugalmassá teszi a hajat.

A gyógynövényeket nem szabad keverni, mert szinergetikus hatásukat csak együtt fejtik ki: „hasonlót a hasonlóval”.

 

A hajhullás ellen, a samponok csak korlátozott mértékben védenek. Ahogy azt minden alkalommal kiemeljük, a hajnövekedést vagy vesztést, a kopaszodást leginkább a szervezet belső folyamatai szabályozzák.   A samponok, tonikok balzsamok a hajszál „környezetének” karbantartásával segítenek, illetve a trend követő hajszobrász technikák roncsoló következményein javíthatnak:

 

• Kamilla, búzacsíra-olaj, sárgabarack. Az ezekből készült kivonatok jelenléte már azt sugallja, hogy jó termékről van szó.

• A csalán, a cickafark, és a zsurló a korpásodás kezelésére alkalmas.

• A természetes citromsavat tartalmazó termékek tisztítanak.

 

A nyomelemek és a vitaminok – az ellenkező híresztelésekkel szemben – a samponokból, tonikokból, balzsamokból csak igen kis mértékben, vagy egyáltalán nem szívódnak fel a szisztémás rendszerbe. Tehát hatásuk csak a bőr és a hajhagyma felszínhez közeli részére korlátozódik, azonban jelenlétük mégis igen fontos.

• A szelén, a cink, a szilikátok, a jód és a kén a leggyakoribbak, mert ezek egyébként is a fejbőr alapos tisztítására és a haj állományának a javítására alkalmasak.

• A cink, amennyiben elér a sejtekig, ösztönzi a cisztin-felvételt és -beépülést, amely a keratin-képződéshez elengedhetetlen, és elősegíti magát a keratin-szintézist, így környezeti jelenléte hajnövekedést idéz elő, illetve segíti a hajhagyma regenerációt. A cinknek különleges hatása van a hormon metabolizmusra: a keringő tesztoszteron hormon dihidrotesztoszteronná való átalakulását gátolja, így akadályozza a hajhagyma elhalását. (DHT blokkolás) Ez a hatás mindkét nemben hasonló.

• A vas a csökkent perifériás mikro-keringésben fontos véralkotó elem.

A vitaminokból nem lesz haj, de jelenlétük segíti és befolyásolja az oxido-redukciós folyamatokat, valamint ha rendelkezésre állnak a megfelelő „hajalapanyagok”, akkor segítik a keratin szintézist (hajépítést).

• Az A, B5 provitamin, B6 vitamin sok A, B komplexe, C, E, H (biotin – koenzim R) és F vitaminokkal dúsított samponok ma már hétköznapivá váltak, mert jelenlétük nélkülözhetetlen a   haj növekedéséhez.

• Pantohensav, folsav, para-amino-benzoesav javítja a bőr- és hajstruktúrát, elősegítheti az őszülés folyamatainak lassítását.

• A vitaminok együttes jelenléte stabilizálja a haj megmaradását, például B-vitaminokra és az emulgeáló hatású kolinra van szükség, hogy az A-vitamin használható legyen a sejtek részére.

 

A XX. század végével megjelentek a hajhullást csökkentő samponok, tonikok, amelyeket a piac leginkább „orvosi kiszerelésben” hoz fogalomba. Tény, hogy   a hatóanyagok jelentős részét az orvostudomány ismerte meg legelőször.

 

• A GAG – amino-glikánok főleg természetes mucoprotein tartalmuk révén haj építő alapanyagok. Klinikai kutatók feltételezik, hogy DHT blokkoló hatással is rendelkeznek.

• Minoxidil, aminoxil tartalmú (külsőleg alkalmazott) gyógyszerek, tonikok a hajhullás, hajvesztés lassítását eredményezhetik. Használatuk során új haj, csak a megfelelő tápanyagok bevitelével nőhet. Ezen utóbbi hatóanyagokat tartalmazó készítmények használatát csak orvosi tanáccsal egybekötve javasoljuk.

 

Még egyszer

A bőrrel ellentétben a már kinőtt hajszál magától nem regenerálódik, nem gyógyul meg, de nőhet helyette egészséges haj!

Az egészséges haj csak tiszta és egészséges környezetben fog osztatlan örömet jelenteni mindannyiunk számára.

 

Fontos tudnivaló

Manapság egyre gyakoribb a fantázia nevekkel „dúsított” haj és fejbőr „kezelők” jelenléte. Csak engedélyezett, EU-szabványos (OGYI, OÉTI, KERMI, ÁNTSZ jelzéssel ellátott) termékeket vásároljanak.

 

Hajdoktor

 

f9c71375-03ed-424b-8baf-73604552e9a4