Ádámnak, az óvodás korú kisfiúnak annyira masszív légzési nehézségei voltak, amelyen sem gyógyszerek, sem alternatív gyógymódok nem segítettek. Kivéve egyet, az egykori Szovjetunió területén lévő szlatinai sóbányát, ahol a kissrácnak egy hónapot kellett eltöltenie szüleitől távol, napi 6-7 órát tartózkodott a hideg, sötét bányában.

 

 A kúra sokat segített, Ádám azonban olyan rossz lelkiállapotba került, hogy nem akart oda többé visszamenni.Édesapja ekkor híres tudósokat keresett fel…

 

A felnőtteket olvasó- és sakkszobának berendezett kezelő várja, a gyermekek számára külön terápiás játszóházat hoztak létre a Budai Gyermekkórházban, ahol még aranyhalakkal teli akvárium is van.

 

A kúra 20 kezelési alkalomból áll és szigorú orvosi vizsgálat előzi meg.   A hatékonyság a terápia alkalmazása során kimagasló, a felnőtteknél mintegy 88-90% ért el jelentős javulást, a gyermekek körében ez a szám 90-96%-ra tehető!

 

Egyfajta tüdőtisztító kúra ez, mely teljesen egészséges városlakók, sportolók és főleg dohányosok számára is kifejezetten ajánlott, hiszen a terápiának köszönhetően növelhető a teljesítmény, erősödik az immunrendszer, maximalizálható a légzésfunkció és relaxáló hatása van.

 

Az asztmának, az allergiának és valamennyi krónikus gyulladásos megbetegedésnek (arcüreggyulladás, légcső- és hörghurut) számtalan kellemetlen tünete van, ami sokunk életét megkeseríti. A fullasztó rohamok, a kínzó légszomj, a szúró mellkasi fájdalom, a sípolás, a gyakori megfázások, az állandó orrfolyás és szemviszketés – mind hozzájárulnak életterünk beszűküléséhez.

Leginkább a gyerekek számára nehéz, akik ahelyett hogy egészséges társaikkal együtt futkároznának a játszótéren, iskolába járnának, otthon vagy a kórházban és gyógyszerekkel élik életük első, de fejlődésük szempontjából meghatározó szakaszát. Ez nem csak fizikai, de pszichés megterhelést is jelent a számukra, akárcsak később felnőttkoruk során is.

 

Miért éppen én?

 

Bár a krónikus és gyulladásos megbetegedések fő lefolyásának tünetei nagyjából mindenkinél hasonlóak, mégis egyénenként változóan, individuálisan jelentkeznek. Van olyan asztmás, aki nem bírja a magaslati levegőt, van, akinek kifejezetten jót tesz, van, aki a nedves, hideg levegőtől fullad be, van, akinek a sport okoz rohamot.

Mindannyiunk szervezete felépítését tekintve alapvetően ugyanolyan, ám a reakcióikat tekintve mégis más. Nem csak a külső tényezők (allergének és irritánsok) határozzák meg a rohamok intenzitását, hanem az egyedi, egyéni érzékenység a döntő. Ezért fontos, hogy a betegségek kezelése során figyelembe vegyük az individuális faktorokat, egyéni fizikai funkciómutatókat és ennek megfelelő terápiát alkalmazzunk.

 

Az első siker

 

Az asztma és allergia, valamint a légutak egyes non-specifikus, gyulladásos megbetegedéseinek már évszázadok óta ismert kezelési módszere a mikroklíma terápia. A barlang- és bánya-terápia hatékonysága a gyógyhatású, tiszta mikroklímának köszönhető. A természetes sóbányák gyógyító hatásának alkalmazása sajnos korlátozott és helyhez kötött. Egy igaz történet kapcsán került sor a mesterséges sóbánya-mikroklíma terápia kifejlesztésére, amelynek metodikája annak természetes megfelelőjén alapul. Egy gyermekkorában rendkívül súlyos asztmával küzdő kisfiú története ez, aki a sóbánya-terápiának köszönhetően ma már boldog felnőtt. Az óvodás korú gyermeknek annyira masszív légzési nehézségei voltak, amelyen sem gyógyszerek, sem pedig alternatív gyógymódok nem segítettek. Kivéve egyet, az egykori Szovjetunió területén lévő szlatinai sóbányát, ahol Ádámnak egy hónapot kellett eltöltenie szüleitől távol, napi 6-7 órát kellett benntartózkodnia a hideg, sötét bányában. Bár a kúra sokat segített, a kisfiú olyan rossz lelkiállapotba került, hogy nem akart visszamenni egy év múlva. Így jó néhány év kutatómunka és kísérletezés után az aknaszlatinai orvos-tudósokkal közösen a kisfiú édesapja megépítette a sógépet, amelynek segítségével zárt térben reprodukálható a természetes sóbányák gyógyító mikroklímája, annak minden pozitív élettani hatásával.

 

A módszer

 

A módszer lényege és egyedülállóssága abban rejlik, hogy egy különleges légáram-generátor segítségével modellezik a természetes sóbányák mikroklímáját. A részecske nagyság nem lépi át a 3 mikront, magas diszperzitású, nátrium-kloridban gazdag, száraz aerosol képződik, amelynek aktív hatóanyaga 5 mg/m mennyiségben van jelen a levegőben. Fontos hangsúlyozni, hogy igazi gyógyhatása csak magának a teljes mikrobiológiai mikroklímának van. A száraz terápia és az ionizáció jelentősége abban nyilvánul meg, hogy a sót nem párologtatják, nem kötik vízhez, nyálkahártyával ellentétes iontöltésnek és a részecske méretnek köszönhetően biztosítva van a hatóanyag szabad útja, egészen a legkisebb hörgőcskékig.

A mesterséges mikrolimatikus gyógyközeg rendkívül effektíven fejti ki a hatását, egyfajta oldószerként működik. Lehetővé teszi a nyálkaváladék felhígulását és ezáltal a hörgőrendszer tisztulását. A só bekerül a hörgőkbe, ott elolvad és az ozmotikus hatás révén magához vonzza a szöveti nedveket a hörgőrendszer falából. Az ozmotikus hatás mellett, a hipertóniás váladék serkentő hatású a hörgők nyálkahártyájára, és elősegíti a váladékozást és a köpeteltávolítást. A természetes negatív ionok túlsúlya esetén az asztmás krízisek száma és intenzitása csökken, viszont fokozódik a baktériumoknak és az allergéneknek a légutakból történő eltávolítási sebessége. A kezelésre jól reagálók esetében csökken az asztmás krízisek száma és intenzitása, enyhül a száraz köhögés, a köpet mennyisége és viszkozitása csökken, és a teherbíró-képesség fokozódik. Ezzel a szervezet ellenálló-képessége megnő a fertőzésekkel szemben, és a betegek gyógyszerigénye is csökken, rövidebb vagy hosszabb távon. Ugyanakkor egy tüdőtisztító kúráról van szó, ami teljesen egészséges városlakók, sportolók és főleg dohányosok számára is kifejezetten ajánlott, hiszen a terápiának köszönhetően növelhető a teljesítmény, erősödik az immunrendszer, maximalizálható a légzésfunkció és relaxáló hatása van.

 

Budai Gyerekkórház

 

Ennek megfelelően alakították ki azt az orvosi rendelőt, amely a Budai Gyermekkórház Rendelőintézetében található, és amely valójában egy relaxációs központként funkcionál, ahol a gyermekek számára külön terápiás játszóházat hoztak létre és a felnőttek számára olvasó- és sakkszobának berendezett kezelőt, de aranyhalakkal teli akvárium is várja a gyógyulni akarót. A kúra 20 kezelési alkalomból áll és szigorú orvosi vizsgálat előzi meg. Abszolút ellenjavallatot csak az akkut fertőzések és a magas vérnyomás jelentenek. A hatékonyság a terápia alkalmazása során kimagasló, a tradicionális sóbányák tapasztalatai szerint felnõttek körében mintegy 88-90% ért el jelentõs javulást, a gyermekek körében ez a szám 90-96%-ra tehető.

 

Az ionok megoszlása a hatóanyagban

 

 

                                        Na+                                                        38,41%

                                       Cl-                                                           59,22%

                                       Ca++                                                        0,55%

                                       Mg++                                                       0,08%

                                       SO4- –                                                       1,13%                       

                                       Maradék (nem oldódó)                       0,15-5%

 

Dr. Rácz Tibor  (csecsemő- és gyermekgyógyász)

Tóth Mónika

 

3c15a0c6-44ab-4377-b5e1-90abe552f8cb