II. rész. Vegyük sorra egy speciális ecetfajta az almaecet jótékony egészség megőrző és javító tulajdonságait. Mivel az egészséggel kapcsolatban rengeteg információt kapunk, mára már megtanultuk, hogy mérlegeljük a különböző lehetőségeket, azt, hogy miként őrizzük meg egészségünket, milyen gyógymódokat választhatunk.

 

Kritikusabbá váltunk, tudatosabban vigyázunk egészségünkre, mint azelőtt, éberen odafigyelünk a kockázatokra és a mellékhatásokra. És miért lődöznénk ágyúval a verebekre, ha természetes háziszerek serege áll rendelkezésünkre. Napjainkban rendkívül nagyra tartják az almaecet előnyeit, hiszen biológiailag előállított, természetes termék. Az almaecet jelenleg reneszánszát éli, hiszen ott alkalmazható, ahol a mai nézetek szerint az egészség kulcsa rejlik – a táplálkozásnál.

 

Nézzük először egy közkedvelt édesítőnkkel való együttes hatását. A méz és az almaecet ideális módon egészítik ki egymást. A méz enyhíti az ecet fanyar ízét, és ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag. Az almaecet számos hagyományos alkalmazási területén, például emésztési zavarok, megfázás vagy kimerültség esetén tökéletes az együttes alkalmazás hatása. Következő hatások szintén az emésztéssel kapcsolatosak. Egy nagyon gyakori jelenség a böfögés, ami tulajdonképpen abból adódik, hogy hirtelen levegő vagy gáz esetleg sav jut a nyelőcsövön keresztül a szájba.

 

Bizonyos mértékig az emésztés velejárója, de túlzott mértékben igen csak kellemetlenné válhat. Ha minden étkezéshez rendszeresen almaecetes vizet iszunk, elkerülhetjük e nem túl gusztusos tünetet, mivel az almaecet szabályozza a gyomornedv-termelést. Gyakori panasz korra és nemre való tekintet nélkül a felfúvódás is, itt is segít az almaecet a már említett mézzel keverve. Mivel serkenti a nyáltermelést és ez által az emésztést, csökkenti a gázképződést a belekben.

 

A méregtelenítő kúrák sokasága ismert számunkra, de fontos tudni, hogy a böjt elengedhetetlen kiegészítője a reggeli almaecetes-mézes víz, mivel hatékonyan segíti a kiválasztó-szervek (belek, tüdő, bőr, vese) munkáját, amikor eltávolítjuk a mérgező salakanyagot a szervezetből. Talán már önnel is megtörtént: Távolkeleti országba utazott, valahová Ázsiába, Afrikába, és kínosan ügyelt rá, hogy semmit ne fogyasszon ami vízzel érintkezett.

 

Aztán egy forró napon megáll egy utcai árusnál és lehajt egy jéghideg kólát -már csak a jégkockák csörömpölnek a pohár alján. Meg is történt a baj. Ha nem akarja, hogy gyomorgörcsök és hasmenés rontsa el a nyaralást igyon gyorsan egy pohár ásványvizet két kanál gyümölcsecettel. Ha tovább boncolgatjuk az emésztés folyamatát, fontos problémaként jelentkezik a magas vérzsírtartalom.

 

A túl nagy mennyiségű zsír sűrűvé teszi a vért és idővel anyagcserezavarokat, érelmeszesedést okozhat, legsúlyosabb formája az érelzáródás. Az almaecet fogyasztása segíti felhígítani a vért, igy rendszeres fogyasztásával minimálisra csökkenthető az érelzáródás esélye.

 

Tetőtől talpig gyógyít

 

Kellemetlen tünet az éjszakai gyakori vizelési inger, melyre segítség lehet az almaecet. Amennyiben ez nem függ össze sem szervi problémával, sem gyulladással hólyaggyengeségről beszélünk. Mivel az almaecet normalizálja a túl savas vagy túl lúgos vizeletet, javítja a veseműködést, ezzel csökkenti az éjszakai vizelési ingert. Említettük már az emésztést, a kiválasztást és most egy teljesen más régióra gyakorolt pozitív hatását kell még megemlítenünk ez az emlékezetkihagyás.

 

Kivel ne fordult volna elő élete során számtalanszor, hogy nem emlékezett hová tette a lakáskulcsát, vagy a mobiltelefonját, ezek a bosszantó tünetek a kor előrehaladtával egyre csak halmozódnak. Azokon a vidékeken, ahol az almaecet fogyasztásának évtizedes múltja van, a statisztikák azt mutatják, hogy akár 70 év felett is ragyogó emlékezettel és tiszta tudattal élnek az emberek. Ennek oka az almaecet magas ásványianyag és vitamin tartalma, amely élénkíti és felpezsdíti a vérkeringést.

 

 Szinte hihetetlen az almaecet sokoldalúsága, amellett igen finom is. Érdemes megemlíteni a testfelületét érintő hátasairól is miszerint: megszabadít a lábgombától, mivel csíraölő hatású. A dagadt, sajgó lábak felfrissülnek az almaecetes lábfürdőtől az anyagcsere gyorsító hatása miatt. Rovarcsípések tüneteinek enyhítésére is kiváló. Mind ezeken felül legvonzóbb tulajdonságát közé tartozik, hogy természetes bőrápoló, serkenti a vérellátást, feszesebbé és simábbá teszi a bőrt és mindezt egybevetve élénkítő hatású.

 

Használhatjuk fürdővízbe vagy pakolás alapjaként, de maszszázs célokra is kiválóan alkalmas.   Megszünteti a szájszagot és a kellemetlen szájízt, ha   almaecetes vízzel grgalizálunk.    Mindennapjaink ellensége a korpa is, de ha   hajmosásnál ecetes vízzel bedörzsöljük a fejbőrt ez a kellemetlen és nem kevésbé feltűnő jelenség is orvosolható. Még egy kicsit hadd fokozzam az almaecet dícséretét: a repezedett száraz kézbőr ápolásánál is hatékonynak minősült egy rész almaecet egy rész olivaolaj keverékével.

 

Az előrehaladott korral megjelenő foltokat almaecet hagymalé keverékévek halványíthatjuk. Végül de nem utolsó sorban még a lábápolásnál is használhatjuk bőrkemé-nyedéseket, tyúkszemeket almaecetes borogatással kezelhetjük. Nem fokozzuk hitetlenségig az almaecet hatékonyságát, próbálják ki! Megéri!     

 

d5628826-af60-4353-9261-78468aaa6102