A szénanáthások egyötöde válhat asztmássá, ha nem kezeli megfelelően betegségét. Érdemes tehát jobban odafigyelni allergiás reakcióinkra – véli dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Immunológiai Klinikai Társaság igazgatója.

 

Hogyan alakul ki a szénanátha, és melyek a legjellemzőbb tünetei?

– Az allergia abban a családban a leggyakoribb, ahol vagy az egyik, vagy mindkét szülő szenved tőle. Ha mindkét szülő szénanáthás, akkor ötven százalék esély van arra, hogy valamelyik gyerek is megbetegszik. A betegségre való hajlamosságot tehát leginkább örökölni lehet. A betegségre kisgyermekkorban például a táplálékallergia utalhat, csak később alakulnak ki a légúti tünetek, amikor az agresszív pollenek apró horgaikkal beleakadnak a nyálkahártyába, ami túlérzékenységi reakciót vált ki a betegnél. A tüsszögés, könnyezés, orrfolyás mind-mind ennek tünetei. Magyarországon a lakosság húsz százaléka légúti allergiás, nagyobb hányaduk szénanáthás, egyötödük pedig télen is a betegség velejáróival küzd. Jellemző a betegségre, hogy évről évre kellemetlenebb tünetekkel jelentkezik. Sokszor eleinte csak szemtünetek lépnek fel, melyet az orral kapcsolatos problémák: viszketés, orrfolyás, tüsszögési rohamok követnek. A betegség komolyra fordulásával az orrlégzés is nehézkessé válik, ami már a beteget mindennapi fizikai tevékenységeiben is gátolja. Az orrdugulás következményeképpen a melléküregek nyálkahártyái megvastagodhatnak, az orr szűrőfunkciója megszűnik, és a levegőben lévő szennyeződések egyenesen a tüdőbe kerülnek. A fentiekből is látszik, hogy a szénanátha könnyen súlyos betegséggé válhat, ha tüneteit nem vesszük komolyan. A szénanáthások huszonhat százalékánál kell számolnunk asztma szövődménnyel. A nem kezelt betegség az életminőséget is rendkívüli módon ronthatja.

 

Mit tehetnek a szénanáthával küszködők?

– Sajnos az allergiások nagy többsége csak a főszezonban jelentkező tüneteit akarja csillapítani, vagyis csak akkor keres gyógyírt a problémájára, amikor már „ég a ház”. Az allergiák kezelésére való gyógyszereknek a kilencven százalékát csak szakorvos írhatja fel, viszont kevesebbe is kerülnek, mint a gyógyszertárakban kapható vény nélküli termékek, amelyek arra valók, hogy a nyálkahártya duzzanatát csökkentsék. Hatásosan lehet alkalmazni őket egyes orrtünetek megszüntetésére, hatásukat három-négy óra hosszat fejtik ki, ám egy hétnél tovább egyiket sem szabad alkalmazni. A Magyar Allergológiai és Immunológiai Klinikai Társaság honlapot is létrehozott a szénanáthások segítésére. Célunk, hogy a társadalom felismerje: a szénanátha igen komoly betegség, és a tüneteit komolyan kell venni.

 

04168ad2-3ea4-42bc-9b8d-a30158936200