A több, mint százéves szakácskönyv is elismeréssel ír a túróról, és számos remek túrós receptet mutat be. Pedig akkoriban még házilag állították elő ezt a fehérjedús, savanykás ízű tejterméket. Ma már könnyebb a helyzetünk. Az élelmiszerboltokban a túró számos fajtáját megtaláljuk a polcokon, csak tudjunk választani.  

 

A túró értékes fehérje- és kalcium forrásunk. A tej összes aminosavát (fehérjét felépítő egységek), ásványianyagát koncentráltan tartalmazza. Pasztőrözött tejből állítják elő, tejsavbaktérium kultúra használatával. Mivel magas a víztartalma, így romlásra fokozottan hajlamos.

 

A vásárlás után hűtve tárolandó, gyorsan fogyasztandó. Alapanyaga szempontjából megkülönböztetünk; tehéntúrót, juhtúrót, és gomolyatúrót, amely tulajdonképpen tehéngomolya és juhgomolya keveréke. A tehéntúró fehér, enyhén savanykás ízű, jellegzetes állagú tejtermék, mely további három csoportba sorolható a zsiradék tartalmától függően: félzsíros, zsíros, és sovány. Az egyes túrófélék energia, fehérje, zsiradék- és kalciumtartalmát a táblázat mutatja be.

 

A juhtúró zsírosabb, sósabb ízű, mint a tehéntúró. Karakteresebb íze miatt kisebb a kereslete is. Ám ki kell emelni a különleges íze mellett, hogy jó kalcium forrás, 400 mg-ot tartalmaz 100 g-ban. A legismertebb juhtúró a Brindza, a legismertebb juhtúrós étel pedig a sokak által kedvelt sztrapacska.

 

A túrót számos módon felhasználhatjuk. Minden étkezésbe beilleszthető, részben a kereskedelemben kapható számos készítmény segítségével, másrészt a szinte

határtalan számú felhasználási módja miatt. Íme néhány ötlet az egyes étkezésekhez:

 

Reggelire, vacsorára: körözött, szendvicstúró, túróval töltött péksütemények, fűszeres – zöldséges túrókrémek, italként a mézes vagy gyümölcsös túróturmixok.

Tízóraira, uzsonnára: túró-rudi, túrókrémek, túróhabok, túróval töltött zsemle, gyümölcs.

Levesek: túrógaluskás leves, túrókrém leves. Köret: nudli, gombóc, puliszka, túrós rakott vagy töltött zöldségfélék, túrós töltött hústekercsek, túrós tészta.

 

Feltét: túrós rudacskák, burgonyás túrókrokett. Adható még felfújtként, pudingok, saláták, sós és édes desszertek, hidegtálak és saláták alkotórészeként is.

 

Változatos konyhatechnológiai alkalmazási lehetőségeinek, és különböző tápanyag-összetételének köszönhetően többféle, látszólag egymásnak ellentmondó diétákban is sikeresen alkalmazható. Sovány változata a fogyókúrákba beilleszthető, mint saláták, zöldséges köretek, túrókrémek részeként. Zsíros változatai az úgynevezett roboráló (hizlaló) étrend, míg félzsíros változatai a korszerű étkezés részei lehetnek. A csontritkulás megelőzésében is jelentős szerepet tölt be.

 

Egyes megbetegedésekben azonban nem ajánlott: pl. vesebetegeknek, egyes májanyagcsere állapotokban, tejfehérje érzékenyeknek.

Szabó Szilvia
dietetikus

 

0bac01ed-94a3-466b-85a4-b7eadf4c6fe5