Egy új-zélandi fiatalember – aki naponta csaknem 18 órát töltött számítógépe monitorja előtt – belehalt az emiatt kialakult vérrög okozta tüdőembóliába. Ugyanez a veszély akkor is fennáll, amikor hosszan tartó utazás során mozdulatlanságra vagyunk kényszerítve.

 

Ha a vénás keringést nem segíti a lábizomzat pumpáló hatása, a véráramlás lelassul. Ha valaki egyéb kockázati tényezőknek – pl. öröklött hajlam, túlsúly, túl szoros ruhák viselése, terhesség vagy többszöri szülés – is ki van téve, vénái idővel kitágulnak, a billentyűk már nem zárnak tökéletesen, s a vér visszafelé kezd áramlani. A folyadék a környező szövetekbe kerül, a lábak elnehezülnek és megdagadnak.

 

A vénákban lelassult vér könnyebben megalvad, a véna falai pedig hajlamosak lesznek a gyulladásra. A felületi vénagyulladás könnyen felismerhető, mert a gyulladások körzetében a bőr kipirosodik, az érintett terület fáj. E tünetek nyomán akár trombózis is kialakulhat. Különösen jellemző ez hosszabb utak esetében, amikor a nem túl tágas ülésekben a lábunknak már alig akad hely, nem tudjuk mozgatni őket, s gyakran érezzük, hogy fájnak, begörcsölnek.

 

A vénák gyulladása a mélyebb, izmok között elhelyezkedő vénákra is kiterjed, ilyen gyulladások következtében pedig vérrög keletkezhet. Ha pedig a vérrög leszakad, és a vérfolyammal eljut a tüdőbe, ahol elzár egy eret, halálos kimenetelű tüdőtrombózis is kialakulhat. A gyulladás és trombózis keletkezése jellegzetes tünetekkel jár: nyomasztó, húzó fájdalom az egész lábban, a lábikra izmainak megfeszülése, főleg pedig a térd környékének megdagadása. Ez a duzzadás az egész végtagra kiterjedhet.

 

A tünetek észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen életmentő fontosságú lehet a gyors beavatkozás. E jelenségnek további kóros szövődményei is lehetnek, pl. lábszárfekély is kialakulhat. Fontos kihangsúlyozni, hogy mindez nemcsak légi út, hanem hajó-, autóbusz- és autóút esetén is előfordulhat, mint ahogy akkor is felléphet, ha valaki órákig mozdulatlanul ül az íróasztalánál.

 

5472e4f7-122d-4537-b16f-b4eb056d9ab9