A visszérbetegség nem csak kozmetikai probléma! Ha nem kezelik megfelelően, súlyos betegséggé válhat. Hogy mit tehetünk ellene, hogyan előzhetjük meg? Összeállításunk segítséget nyújt ebben.

 

A megelőzés a helyes életmóddal kezdődik. Próbálja meg elérni és tartani ideális testsúlyát. Ez hosszú távú feladat (1/2-1 évig is eltarthat), melyhez szükség esetén kérjen orvosi segítséget és diétás tanácsot. Sokat mozogjon és feküdjön, kerülje viszont a hosszas álldogálást és ülést. Fekvéskor vagy utazáskor polcolja magasra lábait. Ha hosszabb ideig ülnie kell, minden feltűnés nélkül megteheti, hogy „marokba” szorítja a lábait. Majd elernyeszti. Sportoljon sokat! A sportot nem szabad haszontalan, fárasztó időtöltésnek tekinteni, hiszen az együtt sportolás kiváló családi program, és öröm forrása lehet.

Visszérbetegeknek az úszás a legalkalmasabb sport, egyrészt, mert ekkor a test vízszintesen fekszik, így az izommunkával pumpált vérnek nem kell „hegynek felfelé” másznia, másodszor a hideg víz hatására a közvetlenül a bőr alatt futó vénák összehúzódnak és így a véráramlás felgyorsul. Rendszeres úszással a megdagadt, és hulladék anyagokkal terhelt láb ismét karcsú lesz. Kerülje viszont a szaunát! A meleg hatására a vénák kitágulnak, aminek következtében a vér még lassabban kering a lábban, és ez trombózishoz vezethet. A véráramlás elősegítése mellett a visszeres panaszok kezelésének másik pillére az erek védelme a káros behatásokkal szemben. Hatékony érvédők a flavonoidok, pl az oxerutin tartalmú készítmények. Beépülnek az erek falába, és ott (sok hatásuk mellett a szabadgyök megkötő képességük miatt) védelmet nyújtanak a károsító hatásokkal szemben, így belülről védik az ereket. Ezzel a bőr mikrokeringésének védelmét is biztosítják. Nagyon fontos, hogy a visszérbeteg rendszeresen végezzen vérmozgató tornát, melynek gyakorlatait a következőkben ismertetjük.

Vérmozgató torna

A vérmozgató torna egyszerű gyakorlatok sora, melyet mindenki könnyedén el tud végezni:

1. A lábujjak „marokba” szorítása (1/2 perc)

Feküdjön hátra, és lábát fektesse magasra (tegyen például párnákat vagy összehajtott pokrócokat a láb alá)! Szorítsa össze és nyissa szét az ujjait olyan gyorsan és erősen, ahogy csak bírja! Képzelje el, hogy egy odatartott ceruzát kell minduntalan megfognia és elengednie. Ha nincs lehetősége hanyatt feküdni, akkor a gyakorlat munkahelyen, sorban álláskor, buszon, tehát mindenütt végezhető.

2. Lábkörzés (1 perc)

Hanyattfekvésben húzza fel a térdét, emelje fel alsó lábszárait, és körözzön gyorsan két lábszárával egymással ellentétes irányban. A lábkörzés után – mely körülbelül fél percig tartson – tegye le e lábát, és többször egymás után hajlítsa be, majd ismét nyújtsa ki térdét!

3. Párna összeszorítása (1/2 perc)

Feküdjön továbbra is felpolcolt lábakkal! Szorítson össze lábfejeivel egy párnát, emelje meg, majd ismét eressze le!

4. A vér kipréselése a vádliból (1/2 perc)

Továbbra is fekve maradva hajlítsa be az egyik lábát csípőben és térdben! Kulcsolja át ujjaival a behajlított láb bokáját, majd lassan nyújtsa ki a lábát, közben kezeit engedje feljebb csúszni. Ujjaival préselje végig a lábát egészen a lágyékig. Végezze el ugyanezt a gyakorlatot a másik oldalon is, majd még 3-4-szer mindkét lábával! Ezt a gyakorlatot különösen a lelkére kötjük. Adott esetben ülve is elvégezheti, de ne mulassza el.

 

Fordítson napi 3-5 percet ezekre a gyakorlatokra! Ha kialakul a vénagyulladás, annak kezelése sokkal több időbe kerül, nem is beszélve a fájdalomról és az életminőség romlásáról.

A visszérbetegségnek csak kis része a fájdalom, tehát a jéghegy csúcsa. A vérmozgató tornával a felszín alatt megbúvó „jéghegyre” kívánunk hatni, ezért nem elégedhetünk meg a fájdalom elmúlásával.

 

c6613e85-fe20-4ad7-923e-2193d1696768