A fogászati csúcstechnológiák alkalmazása mellett az esztétikai kérdések is egyre fontosabbak manapság – állítja dr. Lantos Endre, a VitalCenter fogászati rendelőinek vezető főorvosa. A fogbeültetés napi gyakorlattá vált és nem kérdés ma már az sem, hogy a szervezet ezeket az implantátumokat befogadja-e: szinte bármilyen életkorban és helyzetben alkalmazhatók.

 

-Számtalan reklám figyelmeztet nap mint nap a helyes fogápolás szükségességére – mégis kevesebb fogkefe fogy hazánkban, és több a hiányos fogazatú polgár, mint pl. Ausztriában.  

– Fontos kérdés a tájékoztatás, ez nagy felelősséget ró a fogorvos szakmára és a médiára egyaránt. Ahogyan a rendszeres mozgás nemcsak széppé formál minket, hanem egyúttal egészségünket is megőrizhetjük, hasonlóan fontos része az egészségügynek és ezen belül a fogorvoslásnak is a megfelelő életmód, a mindennapi odafigyelés. Ha komolyabban vennénk a problémákat, a betegségek megelőzését, sokkal kevesebb gyógyító munkára lenne szükség.

  A fogmosáson kívül, még milyen megelőzési technikákat alkalmazzunk?

– Elsősorban a táplálkozás az, ami nagyban befolyásolja a fogazat állapotát. Nem mindegy, hogy mit és hogyan eszünk. Azt majdnem mindenki tudja, hogy gyermekkorban a cukorkák és mindenféle rágcsálnivalók fogyasztása káros a fejlődő fogazat számára, ezt azonban felnőttkorban már nem tartjuk szem előtt. Pedig a táplálékban levő diszaharidok bomlásából kialakuló savas közeg roncsolja a fogzománcot és különböző fogágyi betegségeket idézhet elő. Fontos tehát a szájhigiénia, a fogápolás, melyhez ma már igen sok korszerű termék áll rendelkezésre. Kissé kitágítva a megelőzés lehetőségeit, az időben elvégzett fogszabályozással nemcsak esztétikai eredményeket érünk el, hanem az ily módon jó pozícióba került fogak egyben a fogágy betegségeinek megelőzését is elősegítik.

 

Fogkrém-labirintus

 

– Rengeteg   fogkrém van. Milyen összetételűt válasszunk?

-Nagyon sok reklám említi helyesen a fluor szerepét fogazatunk állapotában. Szakszóval ezt fluor profilaxisnak nevezzük, ami a szervezetbe való fluorbevitelt jelenti. Ennek célja, hogy a fluor a fogzománcba beépüljön és megerősítse azt.

Ami persze emellett alapvető fontosságú, az a minimum félévente, szakember által elvégzett fogorvosi kontroll, hiszen a helyes étkezés és fogápolás mellett is kialakulhatnak fog és szájbetegségek, melyeket időben észlelve sokkal egyszerűbben és nem utolsósorban olcsóbban lehet orvosolni.

 

A fogínysorvadás igenis gyógyítható!

 

– Sokfelé hallani, hogy a már kialakult fogínysorvadással nem lehet mit kezdeni.

– A köznapi szóval fogínysorvadásnak nevezett fogágybetegségek nemcsak Magyarországon, de az egész világon népbetegségnek mondhatók. A fogászatnak egy speciális területe, a paradontológia foglalkozik ennek kutatásával és gyógyításával. Mint majdnem minden betegségnél, itt is a legfontosabb a megelőzés, illetve az időben való észlelése a problémának, mert kezdeti stádiumban igenis gyógyítható. Ismétlem magam, hogy félévente kell fogorvoshoz menni, de kiegészítem a félévenkénti professzionális szájhigiéniai kezelés szükségességével. Ez leginkább a fogak megtisztítását jelenti a rajtuk lévő lepedéktől és fogkőtől és ezzel együtt az itt megtelepedő legalattomosabb baktériumoktól. Ezzel a kezeléssel a fogágybetegségek nagy része elkerülhető. Természetesen vannak előrehaladott folyamatok, melyeknél specialisták tudására van szükség. Finom sebészi beavatkozásokkal meg lehet gyógyítani nagyon súlyosnak tűnő állapotokat is.

 

Implantátum -kérdés

 

  A modern fogászat nagy vívmánya a fogbeültetés. Vajon ennek használatával búcsút lehet mondani a protézis viselésnek?

– Több évtizedes fejlődés eredményeként a fogbeültetés napi gyakorlattá vált és nem kérdés ma már az sem, hogy a szervezet ezeket az implantátumokat befogadja-e. Szinte bármilyen életkorban és helyzetben alkalmazhatók, de ez nem azt jelenti, hogy a fogászat mindennapjaiban a protézisek szerepe kisebb lenne. A teljes fogatlanság állapotában igazi életminőség javítás az, hogy az implantátumok segítségével ezek a teljes fogsorok tökéletes rögzítettséggel rendelkeznek funkció közben, és csak a tisztításhoz kell kivenni őket! Sokkal gyakrabban tudunk ott is rögzített pótlást készíteni, ahol az implantátumok használata nélkül ez képtelenség lenne.

– Nem szokványos az a kép, ami az érkezőt az Önök rendelőiben fogadja. Elegáns, barátságos váró, szép műtárgyak, gránitburkolat, a legapróbb részletekig kigondolt, izgalmas terek. Szükség van erre?

– Nagyon is. Bár talán valóban nem átlagos, de szerencsére egyre több hasonló színvonalú rendelő készül országszerte. Úgy gondolom, a szakmai felkészültségen túl mind nagyobb hangsúly helyeződik a külalakra már az egészségügyben is. Az elegáns irodaépületeket, kereskedelmi, vendéglátó-ipari helyeket megszoktuk már, ideje, hogy ezen a területen is helyet kapjon az esztétikum, ahogy az esztétikai fogászat is egyre nagyobb szerepet kap.

 

8040e041-4fe5-4588-a16b-62f30442e179