Minden egér szereti a sajtot, sőt így vagyunk ezzel mi, nők is. Vannak rossz sajtok, kártékonyak, ártanának neked, ha hagynád, mások kifejezetten egészségbarátok. Segítünk, hogy kiismerd őket, s ne ess csapdahelyzetbe. Egyes kutatók a sajtot teszik felelőssé az allergiás és hurutos megbetegedésekért, mások koleszterinbombának nevezik.   

 

Előnyei

·      A benne lévő kálcium alapvető a csontok egészséges működéséhez.

·      Egyes sajtfajták jelentős mennyiségben tartalmaznak cinket, ami az egészséges bőrért és immunműködésért felelős.

·      Kitűnő fehérjeforrás, és a szervezet számára kiemelkedő fontosságú vitaminokat is tartalmaz; ilyenek például a B2 (riboflavin), B12, A és D vitaminok.

·      Egyes sajtféleségek a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét csökkentő folsavban is gazdagok.

·      Kevésbé köztudott tény az is, hogy a sajt semlegesíti a szájban lévő savakat, és ezzel helyreállítja annak PH értékét.

 

Hátrányai

·      A sajtok többsége a magas zsírtartalmú tejtermékek közé sorolható.

·      Koleszterinnövelő hatásukról ismert telített zsírok is találhatóak bennük, melyek az érrendszeri betegségek kialakulásáért is felelősek. Néhány táplálkozáskutató a sajtot teszi felelőssé az allergiás és hurutos megbetegedésekért is.  

 

SAJTKATALÓGUS

 

Brie: tehéntejből készült, nagy, lapos, kerek, lágy francia sajt, krémes, gyümölcsre emlékeztető ízű, csemegeként, salátákba, öntetekhez, vagy töltelékbe kitűnő. A Brie kitűnő kálciumforrás, és nagy mennyiségben tartalmaz cinket is, mely az egészséges bőrért, és immunműködésért felelős.

Fitt tipp

·      A puha, ehető szélek B1 (tianin) vitaminban gazdagok, ezért ahelyett, hogy levágnád és kidobnád, inkább aprítsd a salátádba.  

 

Cheddar: Anglia leghíresebb sajtja. Tehéntejből készült, íze az enyhétől a csípősig változhat. Nagy, henger alakú, természetes kérgű. Mivel nem szálasan olvad, főzésnél sokoldalúan felhasználható, szószt, felfújtat, salátát, pizzát készítenek belőle, de magában és reggelihez is fogyasztják. A sajtok között ez az egyik legkitűnőbb kálciumforrás, ugyanakkor jelentős mennyiségben tartalmaz cinket is.

Fitt tipp

·      Ha a Cheddar rajongója vagy, akkor próbáld ki annak csökkentett zsírtartalmú változatát. Ez nem csak zsírban szegényebb, de kálcium-, fehérje- és cinktartalma is magasabb, mint a zsírosabb változatának.

 

Camembert: eredetileg Normandiából származik, kerek, tehéntejből készült lágy francia sajt. Kiváló desszert- és csemegesajt, apró hengerek vagy félhold formájában árulják. A sajtot a Penicillium candidum tenyészetével permetezik be, ez alkotja fehér kérgét. Ebben a krémes, domináns ízű sajtban kevesebb kalória és zsír található, mint a Cheddarban. Különösen gazdag kálciumban és folsavban. Az utóbbiról bizonyított, hogy csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát!

 

Edami: enyhe, vajas ízű, holland sajt, vékony természetes kérgét piros viasz borítja. Tehéntejből készül, labda formájú, néha köménymaggal fűszerezik. Az Edami sajt közepes mennyiségű kalóriát és zsírt tartalmaz. Kitűnő kálciumforrás. Hátránya viszont, hogy nátriumban gazdag, ezért ha magas vérnyomásban szenvedsz, akkor nem tesz jót neked.

Fitt tipp

·       Ha erre a sajtra esik a választásod, akkor minimális sót használj az ételed elkészítésénél. Mivel a só sok vizet von el a szervezetből, igyál minél több folyadékot az étkezés után.

 

Feta:Ez a klasszikus görög sajt juhtejből készült, ezért a tehéntej-allergiában szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. A durvára vágott, összepréselt túrót megsózzák, és saját savójában érlelik. Magas nátriumtartalma miatt a magas vérnyomásban szenvedőknek a Feta sajt fogyasztása csak kis mennyiségben ajánlott.

Fitt tipp

·      Jól nézd meg a csomagolást, sok esetben tehéntejes sajtra is ráteszik a Feta címkét!

 

Gauda: kiváló, enyhe ízű, lágy, vajas, holland sajt. Kerek formájú, sós-vizes kezelés után vékony kéreg alakul ki körülötte. Frissen fogyasztható.

 

Mozzarella: olasz, bivaly-, vagy tehéntejből készülő, éretlen, kerek ill. hasáb alakú, vagy darabolt, savanykás, üdítő ízű túrósajt. Enyhe, krémes ízű, pizzákhoz, pirítós kenyérhez, főzéshez használják. A kálciumban gazdag Mozzarella zsírtartalma alacsony, de a koleszterinre veszélyes telített zsírok aránya magasabb ebben a sajtfélében.

Fitt tipp

·      A kevesebb néha több. Nyúlóssága miatt könnyen szétolvad, ezért melegszendvics készítésre kiválóan alkalmas. Elég egy keveset a kenyérre reszelni belőle.

 

Mascarpone: friss, tejszínből készült, éretlenül árult olasz desszertsajt. Likörrel ízesítik és néha kandírozott gyümölccsel keverve árulják.

 

Parmesan: szemcsés szerkezetű, a kemény sajtok legnemesebb tagja. A kerék alakú, aranyszínű sajtot apróra morzsolt tehéntúróból, különböző érlelési fokozattal készítik. Reszelve a jellegzetes olasz ételekhez, vagy hirtelen átsütve, pastákhoz, szószokhoz használják.

Fitt tipp:

·      10 gramm tésztára reszelt Parmesan a napi ajánlott kálcium bevitel 15% -t tartalmazza.  

 Ricotta: sima, tejízű, sokféle édes, sós ételhez használják, pl. pizzákhoz, vagy raviolihoz, palacsinták töltelékéhez. Különböző méretben, alakban kapható. Sokkal szegényebb zsírban, mint a legtöbb sajtfajta. Kálciumtartalma az átlagos és az alacsony között ingadozik.

Fitt tipp:

·      Kevés sót tartalmaz, ezért azoknak is nagyszerű sajtféleség, akiknek a nátrium bevitelükre fokozottan figyelniük kell.

 

Ementáli: tehéntejből készült svájci sajt. Kissé édes, dióízű, fondük, saláták, mártások és melegszendvicsek alapja. Belseje hatalmas lyukakkal mintázott. Természetes kérge van, puhább és gyengébb ízű, mint a gruyere. Főzéskor szálakká olvad. A tipikus svájci sajtok fehérje- és ásványi anyag tartalma általában magas. 30 g svájci sajt, ami egy gyufásskatulya méretének felel meg, a napi javasolt kálciumbevitelnek több mint 40 %   -át, a cinkbevitelnek pedig a 10 % -át tartalmazza.

Fitt tipp

7bfc2469-56a5-4a3e-81dd-e3177e42c987