Fontos, hogy a menopauzába lépő nő tudatosan élje meg, és kész legyen arra, hogy elfogadja ennek az életszakasznak a veszteségeit és adományait. Amikor egy asszony eljut ide, ellenállhatatlanul erős és szép lesz. Civilizációnk most fogalmazza újra, mit jelent bölcsességben megöregedni.

 

Magyarországon ma 500 ezer nő és 300 ezer férfi szenved csontritkulásban, és további 1 millió nő és 600 ezer férfi veszélyeztetett. Az osteoporosis számlájára írható combnyaktörések száma 16 ezer, a csukló- és csigolyatörések száma 36 ezer. A csípőtáji törést szenvedettek fele sohasem nyeri vissza teljesen mozgásképességét. A combnyaktörés, illetve annak szövődményei következtében fellépő halál kockázata egyenlő az emlőrák, méhtest rák és a petefészek rák okozta halál együttes kockázatával.

Ez az alattomban jelentkező betegség – néma járványnak is nevezik – főleg az 50 év feletti nőket érinti, egyértelműen rontja életminőségüket, életkilátásukat. A betegek a törések, elsősorban a combnyaktáji törések révén, egyre inkább kiszolgáltatottakká válnak, állandó segítségre szorulnak, nem lesznek képesek a független, önálló életre; a családra, társadalomra nézve igen súlyos érzelmi és financiális terhet jelentenek.

Paradox módon a betegség könnyen diagnosztizálható és kezelhető, sőt megelőzhető. A csontritkulással összefüggő törések ellátására fordítandó költségek csökkenthetők lennének, de csökkenthető lehetne a betegekre nehezedő kín és teher is, ha idejében gondot fordítanának a megelőzésre és a korai kezelésbe.

A Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány által készített felmérés szerint a csontritkulásban szenvedő nők 72 százaléka ha tudta volna, hogy veszélyeztetett, tett volna lépéseket a megelőzés érdekében.

A megelőzésben, az egészségmegőrzésben rendkívül nagy jelentősége van az egyén felelősségének. A felelősség vállalásához mindenek előtt tisztánlátás szükséges. Dr. Christiane Northrup a   „Női test, női bölcsesség – A testi-lelki egészség megteremtése” c.   könyvében kérdéseket tesz fel – éppen a tisztánlátás érdekében – milyen lehetőségek és a lehetőségekből adódó tennivalók várnak ránk életünk második felében.

 

Gondold végig, hogy időben védekezhess!

 • Volt/van édesanyádnak vagy nagyanyádnak csontritkulása?
 • Szeretnéd most rögtön megvizsgáltatni a csontsűrűséged?
 • Sportolsz rendszeresen, hogy csontjaid egészségesek legyenek?
 • Segíted a szervezeted, egészséges, finom, friss, teljes értékű élelmiszerek fogyasztásával?
 • Hiszel abban, hogy tested tudja, hogyan kell egészségesnek maradnod a menopauza után?
 • Akarod, hogy megszólaljon intuíciód, megérzésed, miközben fokozatosan te leszel környezetedben az élettapasztalatokat magába sűrítő „mag”?

 

„Legyen tápláló az ételed” címmel, Northrup külön fejezetet szentel a tágabb értelemben vett táplálkozásnak. A megfelelő táplálék többet jelent, mint a kellő adag fehérje, zsír és szénhidrát. A teljes táplálkozáshoz hozzátartozik annak megértése, hogy a test anyagcsere-folyamatát

 • az érzelmi állapot,
 • genetikai örökség,
 • kulturális és családi hagyomány,
 • makroelemek (fehérjék, zsírok szénhidrátok),
 • mikroelemek (vitaminok, ásványi sók),
 • környezet és emberi kapcsolatok, valamint
 • a testmozgás befolyásolják.

 

Ezek közül most csupán az utolsóként említett testmozgást ragadnám ki: a mozgás, a jó közérzet és a fittség hozzátartozik egészségünk iránti elkötelezettségünkhöz. Sokan a megcsappant izomzatot, a megnövekedett zsírréteget normálisnak tartják, holott ez egyáltalán nem természetes; a mozgáshiány és az a köztudat okozza, amely szerint az öregedéssel együtt jár az elgyengülés. Azt gondoljuk, ahogyan korosodunk, úgy tönkre is megyünk. Nincs olyan hagyomány, amely ennek ellenkezőjét tanítaná, azt, hogy az öregedéssel éppen erősödhetünk. Jóllehet, számtalan kivételt látunk magunk körül, egyre attól szenvedünk, mi lesz majd testünkkel, amikor megöregszünk.

Hatalmas ereje van annak, ha az ember elkötelezi magát arra, hogy élete minden területén megteremti az egészséget. Fel fogjuk fedezni, hogy a legkülönbözőbb helyekről sorakozik fel a segítség, útmutatás, információ. Az elkötelezettség áthatja szándékainkat, ereje van, amellyel gondolatainkat mederben tartja, és érzéseinket a kívánt fizikai megvalósulás felé irányítja.

Amikor az egészségünk iránt elköteleztük magunkat, két lépést kell megtennünk: be kell ismernünk, hogy szükségünk van rá; ezen kívül meg kell nyitni magunkat azon ismeretek előtt, amelyeket elkötelezettségünk pillanatától magunkhoz vonzunk. Goethe írja le legszebben:

„Amíg nem kötelezed el magad, nincs más, csak tétovázás, a visszalépés lehetősége és az állandó kudarc. Minden új lépésre (és alkotásra) érvényes az elemi igazság, amely, ha nem ismered fel, számtalan ötlet és gyönyörű terv halálát okozza. Abban a pillanatban, ahogyan határozottan elkötelezed magad, a Gondviselés is lépni fog. Segítségül a legkülönbözőbb dolgok történnek meg veled, amelyek másként soha nem történtek volna meg. Események áradatának forrása lesz az elhatározás, a legkülönfélébb formában bukkannak fel olyan váratlan egybeesések és találkozások, olyan anyagi segítség, amelyre az ember (asszony) álmában sem tehetett volna szert. Ha bármiről úgy gondolod, vagy csak álmodod, meg tudod tenni, vágj bele. A merészség zseniális, hatalma van és csodákra képes. Kezdd el most!”

 

Zalatnai Klára

az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete

ügyvezető elnökhelyettese

zalatnai.klara@mail.datanet.hu  

 

 

Bővebb felvilágosítás

•A témáról bővebben olvashat: www.csont.info

•csont.info ingyenes információs vonal: (06-80) 201-200

 

55412c3f-e072-4106-896e-7317f103063c