A por- és a szőrallergia igen sok embernek okoz légúti panaszokat. Vajon hogyan lehet védekezni ellene, mit tehetünk a kellemetlen tünetek elkerüléséért? Erről beszélgettünk Dr. Farkas Ildikóval, az Országos Közegészségügyi Intézet főorvosával.

 

– Miben különbözik a por- és a szőrallergia más allergiafajtáktól?

– Sok allergiás egész évben szenved a tünetektől, hiszen leginkább a lakásban tartózkodáskor érvényesül ez az allergiafajta. A tünetek hasonlóak, mint más allergiáknál, de ez másképpen terheli a légutakat. Sajnos sokszor összetévesztik az influenzával, és nem, vagy későn fordulnak orvoshoz.

– Mit tehet az orvos?

– Sokszor antibiotikumot alkalmaznak, de ez akkor lenne igazán célravezető, ha minden allergiás tünettel jelentkező betegnél baktériumtenyésztést végeznének. Ezután derül ki, hogy valójában miről is van szó. Ezután lehetne jól alkalmazni az antibiotikumokat, amelyek részleges megoldást jelentenek az allergiát kísérő bakteriális fertőzésekre.

– Van-e egyáltalán teljes megoldás?

– A tünetektől meg lehet szabadulni, ha valaki rendszeresen, naponta porszívózza a lakást. Ezt akkor is meg kell tenni, ha nincs szőnyeg, amiben megragadhat a por, a szőr. Sőt, mindenképpen porszívózzuk a kárpitokat is, töröljünk port rendszeresen. Kimutatták, hogy egy kiló krumpli átpakolása egyik helyről a másikra, százszorosára emeli a levegő gombakoncentrációját, tehát nagybevásárlás után is indokolt egy rövid porszívózás.

Aki allergiás, mosson minden este hajat, hiszen sokan nem tudják, de a reggeli fulladásos rohamok sokszor amiatt vannak, mert a forgolódáskor minden, a hajban lévő por, pollen kiszóródik. A poratka egyetlen korpaszemen akár egy hétig is elél, ezért erre is ügyelni kell. A szőrallergia esetén vigyázzunk a háziállatokkal. Sok családban nem figyelnek eléggé a gyermekre ilyen szempontból, nem akarnak megválni a házikedvenctől. Sokszor már asztmás gyereket hoznak a rendelőbe, akinek esetleg szőrallergiával indult a megbetegedése.

Oda kell tehát figyelni erre, és minél előbb meg kell válni a kutyától, macskától. A gyermekek hazánkban igen szerencsés helyzetben vannak más országok csecsemőihez képest, hiszen Magyarországon kötelező a BCG oltás, ami az első „lökés” a pici immunrendszerének. Azok a gyermekek, akik legalább hat hónapig anyatejet kapnak, szintén nagyobb védelmet élveznek az allergiás megbetegedések tekintetében, mint tápszeren nevelt társaik. Akik tanyán, állatok közelében nőnek fel, kevésbé vannak kitéve effajta betegségnek, hiszen immunrendszerük születésüktől fogva egy „tréningen vesz részt”. Ez az elmélet az allergia higiénés kontra civilizációs elmélete. Mindenképpen az egyik legfontosabb védekezési módszer azonban a takarítás, minden nap, alaposan.

H. ZS.

 

03dae749-ab07-468e-a99e-93c6f97b823d