Sok helyen olvashatunk arról, hogy a lehetőleg ideális körülmények között vállalt terhesség alatt hogyan éljen a kismama, milyen „terhességi divatot” kövessen a baba fogantatásának első pillanatától.

 

A terhesség alatt egészséges táplálkozás esetén csak kicsivel magasabb a kalóriaszükséglet, mint előtte, megközelítőleg 2900 Kcal/nap, tehát nem szabad kettő helyett enni, ahogy nagyanyáink állították.

Növényi eredetű telítetlen zsírsavak formájában 60-80 mg-ot kell beterveznünk az étrendbe, fehérjét napi 90 g-ot, szénhidrátokat 300-350 g-ot. A vitamin- és nyomelemszükséglet a terhesség alatt fokozott, jelentős hiányállapot, normál összeállítású, zöldség, gyümölcs, hús, gabona összetételű étrendnél rendszeres fogyasztás mellett nem jelentkezik. A várandós anyuka és ily módon a magzat folsav- és vasellátottsága rendkívül fontos. A vegetáriánus kismamák különösen veszélyeztetettek a terhesség és szoptatás ideje alatt, laboratóriumi ellenőrzésük több alkalommal is szükséges lehet. (A vashiány az emberiség leggyakoribb idült organikus betegsége). Vitamin készítmények együttes szedése felesleges, túladagolásuk veszéllyel járhat.

Ballasztanyagok, rostok fogyasztása a megfelelő bélműködéshez és a számos kellemetlenséggel járó székrekedés elkerüléséhez a terhesség alatt különös figyelmet érdemel.

Egészséges terhesség esetén naponta két liter folyadék fogyasztása ajánlott. A sóbevitelt kis mértékben érdemes korlátozni.

 

Tehéntej allergia

A terhesség 22. hetétől figyelték meg, hogy a placentán átjut a tehéntej-fehérje. Terhesség és szoptatás alatt, amennyiben az első fokú rokonok között allergiás nincs, a tejbevitel korlátozása nem szükséges. A napi 5 deciliter elfogadható. Ha a várandós anyuka napi 2 deciliter tejet és mellette normál mennyiségben tejterméket is fogyaszt, egészséges vegyes étrend mellett, a baba megfelelően fejlődik.

Mi legyen a követendő, ha van allergiás a szülők, illetve a testvérek között? A vizsgálatok alapján a terhesség alatti tejmentes diéta nem befolyásolta a későbbiekben kialakuló tehéntej-allergia gyakoriságát, emiatt a tejbevitel korlátozása nem szükséges, a napi maximális mennyiség tejtartalmúakból a 2 decilitert ne haladja meg. Szoptatás alatt a teljes tejmentesség, vitamin és nyomelem pótlással csak abban az esetben szükséges, ha a szopós babánál a tejallergia diagnózisa biztonsággal felállítható. A magas allergén aktivitású táplálékok közül a tej mellett gondolnunk kell a tojásra, tengeri halakra stb. is.

Említésre méltó, hogy a tehéntejfehérje-allergiások a kecske illetve juhtej származékaira is reagálnak, vagyis keresztallergia áll fenn. Három éves kor alatt a leggyakoribb ételallergén a tej. A tehéntej-allergia kezelése szoptatás alatt:   tejmentes anyai étrend, vitamin és nyomelem pótlással.   Tapasztalat az, hogy a tehéntej allergia kinőhető, a 3 évesek 90 százaléka visszavezethetővé válik a korának megfelelő vegyes táplálkozásra.

Dr. Tamás Katalin

Csecsemő- és gyermekgyógyász,

gastroenterológus szakorvos

 

9f12677b-5ee1-482b-b120-51ea73c06c65