Keveseknek adatik meg, hogy a munka nem csupán a megélhetésük, hanem az egészségük forrása is egyben. Németh Viktor, az immár piacvezetőnek számító Biopont Kft. ügyvezető igazgatója. A natúr- illetve bioélelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég vezetője szerint az egészséges életmód kulcsfogalma a tudatosság.

 

A Biopont Kft.-t akkor hívta életre, amikor az egészséges életmód még nem volt annyira „divatos”, mint manapság. Nem tűnt merész vállalkozásnak?

Valóban, a társaságot 1997 telén alapítottuk azzal a szándékkal, hogy növényi illóolajokat forgalmazzunk. Nem sokkal később egy kiállításon volt alkalmunk megtapasztalni, hogy komoly igény volna a jó minőségű natúr- és bio-élelmiszerekre. Kezdetben csupán néhány termékkel próbálkoztunk, ám a vásárlói igények ugrásszerűen növekedtek.

 

Volt valamilyen személyes indíttatása is annak, hogy az egészséges életmóddal úgymond „hivatásszerűen” foglalkozik?

Igen, korábban egy természetgyógyászati klinikán dolgoztam, ahol sokat foglalkoztam a különböző kiegészítő kúrákkal, diétákkal. Nap mint nap tapasztaltam, hogy a betegek szinte semmit nem tudnak arról, hogy egy-egy kezelés során mit és hogyan célszerű enni. Márpedig tudományosan igazolt tény, hogy ha a kúra ideje alatt nem változtat az ember az életmódján, a kezelés hatékonysága jelentősen csökken. Ennek az egyik legfontosabb eleme a megfelelő táplálkozás. Véleményem szerint nagyon sok betegség kialakulásának hátterében az étrend helytelen megválasztása áll.

 

Az induláskor mekkora igény mutatkozott a Biopont termékeire?

Kezdetben igen nehéz dolgunk volt, hiszen az alternatív gyógymódok és az ehhez kapcsolódó reformélelmiszerek még nem épültek be a köztudatba. Ám nem sokkal később – amikor a természetgyógyászatot legalizálták – robbanásszerű változás ment végbe a piacon. Szerencsére az igény azóta sem csökken, sőt, azt látjuk, hogy évről évre szinte duplázódik a kereslet, így a forgalom is.

 

Orvosi körökben sikerült elfogadtatni a bioélelmiszereket mint táplálék-kiegészítőket?

A hagyományos orvoslást folytatók körében erős ellenállást tapasztaltunk ezzel kapcsolatban, de kivételek persze vannak. Érdekes tény, hogy amikor magánemberként pozitív tapasztalatokat szereznek a tudatos táplálkozást, avagy konkrétan a biotermékeket illetően, azt a mindennapi munkájukban is hasznosítják, vagyis javasolják a betegeiknek.

 

A cég folyamatosan növekvő piaci pozíciójának ismeretében immár elégedetten hátradőlhetnének a fotelban. Önök azonban időről időre előrukkolnak egy-egy újdonsággal. Az üzleti eredményeken túl mi motiválja a cég munkatársait?

A Biopont mozgatórugója a szakmai elkötelezettség. Valamennyi munkatársunk elemi igénye, hogy folyamatosan újítsuk és fejlesszük a meglévő termékpalettánkat. Szüntelenül kipróbálunk, megkóstolunk új ízeket, összetevőket. A legújabb büszkeségünk, a bio-mandala-tea is saját fejlesztésünk eredménye. Itt például a teák a különböző növények biofizikai tulajdonságai alapján képesek az egyes betegségekre gyógyírként hatni. Ezek a teák ugyanis nem a tüneteket csökkentik, hanem a betegségeket kiváltó okokat próbálják megszüntetni. A „mandala” elnevezés pedig a szellem gyógyító erejére utal.

 

Jelenleg melyek a legkedveltebb termékeik?

Az új zöldség- és gyümölcsleveket keresik a legtöbben. Ezek közül is a legnépszerűbbek a cékla- és a répalé. Mint minden termékünk, ezek is szigorúan ellenőrzött körülmények között, 100 százalékos zöldség- illetve gyümölcstartalommal készülnek.

 

Mitől bio a bio?

Elsősorban attól, hogy mind az elkészítés, mind a tárolás során vegyszermentes környezetet biztosítunk a termékeknek.

 

Milyen betegségek esetén ajánlatos bioélelmiszereket fogyasztani?

Én inkább egészségről, mintsem betegségről beszélnék. A biotermékek elsődleges célja, hogy a segítségükkel minél tovább egészségesek tudjunk maradni.

A bioélelmiszerek tekintetében alapvetően három fő célcsoportról szoktunk beszélni. A legbiztosabb vásárlói kört a vegetáriánusok jelentik.

Sokan vannak, akik – különböző betegségeik miatt – ideiglenesen, vagy tartósan „átszoknak” ezekre a termékekre, és persze igen népes tábora van a reform-életmódnak is.

 

Mivel ösztönzi a családját és a munkatársait az egészséges életmódra, a tudatos táplálkozásra?

Az új munkatársainkat különböző céges rendezvényeken próbáljuk beavatni az egészséges életmód „fortélyaiba”. A családomban ez nem jelent komoly feladatot, mivel nálunk mindenki odafigyel arra, hogy mit eszik.

 

Mostanában egyre többet lehet olvasni egy újfajta betegségről, amelyet a táplálkozászavarokkal hoznak rokonságba. E „kórforma” legfőbb jellemzője, hogy az illető szinte már beteges módon akar egészségesen táplálkozni…

A jelenség ismerős. Mint mindent, ezt is túlzásba lehet vinni. Az egészséges táplálkozásnál a legfontosabb a tudatosság. A tudatosság pedig megvédhet a túlzásoktól. A lényeg, hogy tudjuk, mi az, ami hasznos a szervezetünk számára és mi az, ami nem. Aki ezzel tisztában van, az sosem fog szélsőségesen élni, mindennek megtalálja az optimális szintjét. Aki odafigyel önmagára, az pontosan fel tudja mérni, melyek azok az ételek, amelyek – bár a legtöbb ember számára egészségesek – az energia-szintjét lehúzzák.

 

Bármennyire is igyekszünk, vannak olyan káros környezeti hatások, amelyeket nem tudunk kivédeni. A bioélelmiszerekkel lehet-e kompenzálni ezeket?

A bioélelmiszerek mindenképpen csökkentik a káros anyagok szervezetbe vitt mértékét. Persze az elektroszmog, a por vagy más káros környezeti hatások ellen nem tudunk sokat tenni. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy az ételeink alapanyagait a lehető legtisztább forrásokból igyekszünk beszerezni. Erre jelentenek garanciát az ellenőrzött biotermékek. Mindemellett nagyon fontos, hogy ismerjük a saját bioritmusunkat. Csak kevesen tudják, hogy a délelőtti órákban energia-utánpótlásra van szükségünk, este pedig méregtelenítésre. Ez utóbbit fokozni tudjuk például a különféle nyers zöldségekkel.

 

Nagyon sokat emlegetik a teljes értékű táplálkozás fontosságát. Az Önök által forgalmazott termékek megfelelnek az ezzel kapcsolatos kritériumoknak?

A teljes értékű táplálék fogalma azt jelenti, hogy a lehető legkisebb mértékben van finomítva az élelmiszer. A rostban gazdag ételek – többek között – képesek egyfajta katalizátorként „működni”, megkötik és ezáltal eltávolítják a szervezetből a méreganyagokat.

 

Milyen korosztálynak ajánlott leginkább a bioélelmiszerek fogyasztása?

Minden korosztály számára rendkívül hasznos ezeknek az étkeknek a rendszeres fogyasztása, ám a gyerekeknek és a fiataloknak – mondhatni – létfontosságú. A szervezet ugyanis a táplálékból építi fel az új sejteket.

 

Jelenleg úgymond divat az egészséges életmód. Ön szerint meddig lesz igazán „trendi” az egészségtudatos magatartás?

Ezt nagyon nehéz megmondani. A nyugati országokban egyre nagyobb teret hódít az egészséges életmóddal összefüggő termék- és szolgáltató-piac. Szinte a legtöbb élelmiszernek létezik bio változata is. Most úgy tűnik, még évekig hódítani fog az egészséges divat, vagy a divatos egészség. És ez így van rendjén.

 

Szigeti Ildikó    

 

c5197e2e-57f1-453b-921e-a7306cab3df6