Az anyajegyek öröklődnek, és általában nem okoznak gondot, de azért érdemes rájuk figyelmet fordítani, hiszen alakjuk, színük, méretük változása súlyos betegségek tünetei lehetnek. Összefoglalónk segít azoknak a jeleknek a felismerésében, amivel érdemes orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a nagyobb bajt.

 

Az anyajegyek veleszületett vagy csak később kialakuló elváltozások a bőrön, nyálkahártyán, melyek felszíne, színe eltér a környezetétől. Keletkezésük oka nem ismert. Gyakran öröklődő jellegűek, innen ered az elnevezése is. Sokszor már a születéskor láthatóak, általában azonban csak születés után alakulnak ki. Igen gyakoriak, s az élet során nem, vagy alig változnak. Leggyakoribbak közülük is a festékes anyajegyek, melyek a melanocitákból (festékes sejtekből) indulnak ki. Jelentőségük nagy, mivel a legveszélyesebb bőrrák, a melanoma is ezekből alakulhat ki.

 

Egy fehér ember bőrén általában 20-30 festékes anyajegy található, de előfordulhat, hogy több van (akár 80-100 is). Igen változatos megjelenésűek, lehetnek laposak, sima felszínűek, enyhén kiemelkedők, szemölcsösek, félgömbszerűek, amelyekből szőrszálak nőnek ki, színük barnássárga, szürkés vagy fekete. Fájdalommal, viszketéssel nem járnak, általában problémát nem okoznak. Az ilyen anyajegyek eltávolítása csak abban az esetben szükséges, ha változást, növekedést mutatna, ilyenkor fennáll a rosszindulatúvá válás veszélye.

 

A tartósan nyomás, dörzsölés alatt álló anyajegyek eltávolítása is indokolt, mivel az anyajegy aktivitását okozhatja, növekedik, kifekélyesedik, s így rosszindulatúvá fajulhat. Utalhat erre: az anyajegy duzzadása, viszketése, gyulladása, szabálytalan széli pigment kialakulása, sötétebbé válása, növekedése. Az anyajegyek másik csoportja is ismert, ezek az érrendszerből kiindulóak, vöröses vagy kékes foltok. Eltávolításuk akkor szükséges, ha kifekélyesedne, vagy a növekedése által kellemetlenséget okozna.

Mit tehetünk, hogy az anyajegyek rosszindulatúvá válását megelőzzük?


1. Önellenőrzés

Nagyon fontos, hogy mi magunk otthon ellenőrizni tudjuk bőrünket (önellenőrzés). Van egy úgynevezett ABCD rendszer, mely az angol kifejezések kezdőbetűjéből ered, de könnyen megjegyezhető, és az anyajegyek egyszerűen leírhatóak:

A = assymetria – aszimmetria

B = border – határ

C = colour – szín

D = diameter – átmérő.

Ezeket kell és érdemes vizsgálni az önellenőrzés során. Ha az addig szabályos anyajegyünk aszimmetrikussá válik, széle nem különül el élesen a környezetétől, egyenetlenné válik a pigment eloszlása, vagy 6 mm-nél nagyobb és növekszik, forduljunk orvoshoz.


2. Bőrgyógyászati vizsgálat, rendszeres kontroll, szakszerű eltávolítás és szövettani vizsgálat

A másik fontos tényező, hogy aki nem biztos a megítélésben, esetleg a családban már volt bőrrákban szenvedő beteg, vagy az anyajegyek száma szaporodik, vagy eleve rendkívül sok anyajegye van, jelentkezzen bőrgyógyász szakorvosnál ellenőrzés céljából. S a későbbiekben ez a rendszeres éves kontroll maradjon is meg. Szükség esetén az anyajegy szakszerű eltávolítása és szövettani vizsgálata is feltétlenül szükséges!


3. Megfelelő fényvédelem

Sajnos manapság nemcsak a fehérbőrűek vannak kitéve a napsugárzás káros hatásainak, hanem mindenkire érvényes, hogy a megfelelő bőrvédelem a bőr színétől függetlenül is szükséges. Igazából már nem divat a barna bőr, és talán már kevesebb ember sanyargatja magát azzal, hogy bőrét a napon sütteti, és a szoláriumőrület is mintha alábbhagyott volna. Mindenki számára ismert, hogy a napsugárzás károsító sugarai felerősödtek, és különösen 11 és 15 óra között a legmagasabb a káros sugárzás (ilyenkor a napsugarak merőlegesen érnek minket).

A napégések öregítik a bőrt (ugyanígy az állandó szolárium is), ráncosodást okoznak, mivel a bőr rugalmas rostjai is károsodnak, és szeplők is kialakulnak az addig szép egészséges bőrön, no és a bőrrák kockázata is megnő. Sajnos mind a szolárium, mind a természetes napfény hatására szaporodnak az anyajegyek, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy egyrészük rosszindulatúvá váljon. (Bizonyos helyeken a szoláriumok felhívják a figyelmet arra, hogy a nagyobb számú anyajeggyel rendelkezőknek nem javasolják a készülék használatát!)


Az önellenőrzéssel, a szakorvosi-bőrgyó
­gyászati vizsgálattal és a megfelelő bőr­­delemmel, napozási szokás kialakításával csökkentjük a bőrrák kialakulásának a veszélyét. Sajnos manapság még mindig sok beteg csak későn fordul orvoshoz, ezzel növelve a rizikóját a visszafordíthatatlan szövődményeknek.


Dr. Ivánka Attila

 

573ba690-5134-47b4-b102-e19182da5329