Igen, a pocakod beszél helyetted az orvosodnak, mivel és mennyit bűnöztél a konyhában. Ha erre te most csak legyintesz, hogy ej, ráérsz erre még, az igaz, hogy szorosabb a farmer az úszógumitól, de vége a nyárnak, és pulcsi alá rejthetõ, esztétikai részletkérdés ez: ne kábítsd magad! Néhány év, néhány további plusz kiló és már késõ lesz…

 

A belgyógyász szemével
Nemcsak nem szép a hájas pocak, de súlyos betegségek látható jele lehet. Olvasd el cikkünket, és az ijedtség helyett irány, tornázz egy nagyot, a konyhában pedig titokban többé ne vétkezz.
 
Ugye mindenki hallotta már az elhízás kapcsán azokat a jelöléseket, hogy „körte“ vagy „alma típusú“ elhízás? Mondhatjuk másképpen is, beszélhetünk „nõies“ vagy férfias“ típusú formákról, vagy ahogy a szaknyelv mondja: „gynoid“ illetve „android“. Kapcsoljuk is össze a felsorolt meghatározásokat. Ezek szerint nemcsak általában kell beszélünk elhízásról, hanem igenis fontos megkülönböztetnünk:
 
1. „körte“, vagyis „nõies“ vagyis „gynoid“ formát, ebben a típusban az elhízás inkább a combokra, csípõkre jellemzõ,
 
2. „alma“ vagyis „férfias“ vagyis „android“ formát, itt az elhízás elsõsorban a hasra rakódik.
 
Ebbõl azt a következtetést vonhatnánk le, hogy a hölgyek elõnyben vannak, hiszen mi tudjuk azt, hogy a hasra lokalizálódó elhízás a súlyosabb, számos szövõdmény jelentkezik ebben a formában. Tulajdonképpen, ha összevetjük a szív- és érrendszeri betegségek nagyobb elõfordulását a férfiaknál, igazolhatnánk is ezt a tézist. Azonban el kell szomorítanom a hölgyeket, bizony, fõként a combra helyezkedõ elhízásnál is jelentkezik a hasi tájon zsírszövet, s ez alapján mi, nõk igenis ugyanolyan veszélyeztetettek vagyunk, mint férfitársaink.
 
A teljes anyagot elolvashatod a fitt.info magazin novemberi számában!

 

4103a89a-95f8-4748-812d-8069ebaa45cf