Az asztma említése kapcsán a legtöbb ember lelki szemei előtt egy fulladozó, levegő után kapkodó, ziháló ember képe jelenik meg, aki minden egyes légvételért kemény küzdelmet folytat. Kiderült, hogy világklasszis női kézilabdacsapatunk két kiválósága, Pálinger Katalin és Pigniczki Krisztina is asztmában szenvednek.

 

Erről kérdeztem beszélgetőpartneremet, Pálinger Katalint, a magyar női kézilabda válogatott sztár kapusát a budapesti Európa Bajnokság előtt.

 

Mikor, és milyen tünetekkel kezdődött az asztmád?

Egészen gyermekkoromig nyúlik vissza a történet, hiszen nagyon gyakran voltak elhúzódó megfázásaim, amelyeket hosszadalmas „köhécselős” periódusok követtek. Mivel azonban akkoriban már javában „dúlt a szerelem” köztem és a kézilabda között, a sportolás átsegített a nehézségeken. Sírtam, ha anyu lázas betegen nem engedett el az edzésre. Hiszen az ország legjobb csapata volt a miénk, megnyertük a diákolimpiát, minden tornát. A kezelőorvosaimmal való beszélgetések alapján most már tudom, hogy rendkívül kedvezőtlen az a széles körben elterjedt gyakorlat, amikor az asztmás gyermeket óvják a testi megerőltetéstől, felmentik testnevelésből, és eltanácsolják a sporttól ahelyett, hogy a megfelelő gyógyszeres kezeléssel mindezeket az örömöket lehetővé tennék a számára.
 

Hogyan folytatódott a történet?

Később bekerültem a junior válogatottba, részt vettem az 1997-es világbajnokságon. A hollandiai EB-n a bronzéremért folytatott küzdelemben kaptam először igazán komoly szerepet tétmérkőzésen. 2000-ben sikerült az EB aranyérem mellé az olimpiai ezüstérmet is megnyernünk, illetve ebben az évben igazoltam át a Dunaferr csapatába, így tagja lettem a háromszoros magyar bajnok és kétszeres Magyar Kupa győztes csapatnak. Tavaly a világbajnokságon ezüstérmet szereztünk, az athéni olimpián pedig ötödik helyezést. Jelenleg teljes erőbedobással készülünk a decemberben Budapesten megrendezésre kerülő EB-re.


És hogyan győzted mindezt „szusszal”, vagyis hogyan alakult az asztmád ebben a rendkívül sikeres, de
minden valószínűség szerint nagyon komoly terhelést jelentő időszakban?

A köhécselésem és a megfázásaim kitartónak bizonyultak, sőt az idő múlásával a köhécselésből köhögés lett, amely főleg éjszaka vagy nagyobb fizikai terhelés hatására jelentkezett. Ekkor derült ki, hogy asztmás vagyok.


Fulladásos tüneteid, rohamod nem volt?

Nem, csak a téli futásokat bírtam nehezebben, mint a többiek. Valamint rendkívül könnyen begyulladt a torkom.


Mit éreztél, amikor megtudtad, hogy asztmás vagy? Felmerült benned, hogy abbahagyod a versenysportot?

Megmondom őszintén, hogy először borzasztóan féltem, hogy eltiltanak, és abba kell hagynom a sportot. Hiszen az, hogy egy gyógyszer szedését engedélyezik-e sportverseny előtt, nem attól függ, hogy orvosi szempontból indokolt-e a használata. Hanem attól, hogy van-e az adott gyógyszernek teljesítménynövelő hatása, és ezáltal tisztességtelen előnyhöz juttatja-e a használóját. De aztán a kezelőorvosaim megnyugtattak.

 

Elmondták, hogy az utóbbi évek fejlesztései szó szerint forradalmasították az asztma terápiáját, hiszen a különböző belégző eszközök megalkotásával lehetővé vált, hogy a gyógyszerek célzottan csak a tüdőbe kerüljenek, és ott fejtsék ki a hatásukat, minimalizálva ezzel a szervezet egyéb helyein kialakuló nemkívánatos hatásokat. Ezért ezeket a korszerű inhalációs, azaz belégző eszközökkel bejuttatott asztma gyógyszereket ugyan kötelezően be kell jelenteni, de engedélyezett a használatuk. Úgyhogy azóta én és a Turbuhalerem (vagyis a belégző eszközöm) szinte elválaszthatatlanok lettünk egymástól.


Mennyiben edzel másképp, mint a többiek? Miben változott meg az életviteled?

Korábban – amíg a kezelésemhez szükséges kétféle gyógyszert két külön Turbuhalerből kellett beszippantanom – bevallom őszintén, hogy a napi hajszában gyakran csak a rendkívül gyorsan és hosszan ható hörgőtágítómat használtam, a másikról hajlamos voltam időnként elfelejtkezni. Ennek aztán az edzéseken sajnos mindig „meg lett a böjtje”: fáradékonyabb voltam, és nehezebben viseltem a terhelést. De amióta ez a kétféle gyógyszer egy Turbuhalerben is elérhetővé vált, azóta jól vagyok, és ugyanúgy edzek, mint a többiek.

 

cd90c69a-91ad-49d3-b12b-487ad362cd5e