Szinte nincs olyan család Magyarországon, ahol ne lenne asztmás vagy allergiás beteg. De vajon mindent tudunk már ezekről? És ha nem, akkor ennek mi az oka? Erről beszélgettünk Dr. Gács Évával, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet főorvosával.

 

– Mit lát a legsúlyosabb problémának az asztma kapcsán Magyarországon?

– Az asztma korunkra már igen súlyosan érinti a lakosságot. Krónikus betegség, amit véglegesen meggyógyítani nem tudunk, de a mai korszerű gyógyszerekkel a tünetek kontroll alatt tarthatók. A jól kezelt asztmás beteg életvitele nem, vagy nem sokban különbözik az egészségesekétől. Hogy a valóság messze elmarad az elvárhatótól, abban nagy szerepe van a betegtájékoztatás hiányosságainak. Kevés asztmás beteg tudja pontosan, hogy milyen gyógyszerrel kezelik, annak milyen hatása van. Sokszor a tömött rendelői várótermeknek az a következménye, hogy az időigényes orvosi tájékoztatás elmarad. Ez igen veszélyes lehet, főleg gyermekek esetében. Az utóbbi években egyre nagyobb szerepe van a belégzéssel bejuttatott gyógyszereknek, ezért ezeknek a használatát meg kell mutatni a gyerekeknek (a felnőtteknek is). Ezért jött létre az Asztmaklub a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben.

– Miben más itt egy-egy kezelés, vizsgálat, mint máshol?

– Itt a gyerekek a szülővel együtt vannak jelen. A foglalkozások csoportosak, így senkinek sincs „kórházhangulata”. Az a leglényegesebb, hogy a kisgyerekek jó élménnyel távozzanak. A foglalkozásokat egy hónapban egyszer, általában délután tartjuk. A legoptimálisabb, ha hat gyermek és hat felnőtt van jelen egy-egy klub öszszejövetelen.

– Milyen módszerek vannak, amelyekkel a tájékoztatást gyermekek számára is hatékonnyá lehet tenni?

– Videofilmeket használunk, amelyek oktatási céllal készültek, és a betegséget, annak hátterét, esetleges kiváltó okait dolgozzák fel. Szoktunk játszani, a gyerekek nagyon szeretnek vetélkedni. Ezek a játékok is az asztmáról, a levegőről szólnak. Egy-egy ilyen vetélkedő nem abból áll, hogy kikérdezzük őket, hanem az a céljuk, hogy a gyerekek alkalmazzák az egyes gyógyszerekről és készülékekről szerzett ismereteiket. Így a gyerekek játszva tanulják meg, amit saját betegségükről tudniuk kell. Ez azért fontos, mert az asztmás beteg kezelése jórészt önmagától függ, az

orvos igazából, mint segítő van jelen. Az orvos feladata a széleskörű, mindent felölelő tájékoztatás és a folyamatos ellenőrzés. Ezt az Asztmaklubban meg is valósítjuk. Vannak visszajáró kis vendégeink, akik eljönnek újra és újra, mert szeretnek ide járni. Az is nagyon fontos, hogy a gyermekekkel együtt a szülők is tanulnak, ők is

segíthetik asztmás gyermeküket.

– Mi a tapasztalat?

– A klub nagyon fontos szerepet tölt be az asztma elleni küzdelemben. Sajnálatos tény, hogy az asztma és az allergia egyre fiatalabb életkorra tolódik. Volt idő, amikor még úgy beszéltek a szénanátháról, hogy nemigen fordul elő iskolás kor alatt. Ma már egyre gyakrabban találkozunk óvodáskorú kis pácienssel is. Az utóbbi tíz évben az allergiás és az asztmás betegek száma megkétszereződött, ami azért eléggé elgondolkodtató.

– Mi lehet ennek az oka?

– Lehetnek genetikai okai, hiszen a hajlam örökölhető. A másik ok a nálunk is terjedő nyugati életstílus, ami egyszerűen hozza magával az allergiát, az asztmát. Sok háziállatot tartunk a jól szigetelt, túlfűtött lakásokban, és keveset szellőztetünk. Ez mind közelebb visz ezekhez a betegségekhez. A megfelelő lakáskörülmények megteremtése és az egészséges életvitel is már természetessé válik azoknak a gyerekeknek, akik fiatal koruktól sokat hallanak erről. Fontos itt a szülők szerepe: ne mutassanak rossz példát a dohányzással. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a felnövekvő asztmás gyerekek később is úgy éljenek együtt betegségükkel, hogy megtanulják irányítani kezelésüket és életvitelüket.

 

Az érdeklődők a 06-1-395-4922-es telefonszámon jelentkezhetnek .

 

Hain Zsuzsa

 

15784796-f6bc-4f8f-b54e-04c609cdcdd9