A zab az egészség forrása

A zab semleges íze, könnyű emészthetősége, magas rost-, ásványi-anyag-, és vitamin tartalmánál fogva a legszélesebb körben alkalmazható gabonaféle. Fogyasztása növeli a szervezet fizikai erőnlétét és ellenálló képességét, számos betegség kezelésében és megelőzésében segít.

 

A zabpehelyben és a zabkorpában megtalálható a magnézium, a kálcium, a cink, az E- és B-vitamin, élelmi rost tartalmuk magas. Fogyasztásuk négy területen nagyon fontos a szervezetünk számára. Először is serkenti a vékony és vastagbél mozgását, aminek köszönhetően nem lesz aranyér és székrekedés. Csökkenti a divertikulózis – a vastagbél falán kialakuló tasakos képződések kialakulásának veszélyét, és csökken a vastagbélrák vagy végbélrák kockázata is. Az élelmi rostok fogyasztása teltség érzést okoz, kevesebb táplálék elfogyasztása után is jól-lakottnak érezzük magunkat. Ez azoknak fontos elsősorban, akik fogyni akarnak, vagy meg akarják előzni a túlsúly kialakulását. A gabonarostok – különösen a zabpehelyben és a zabkorpában lévő élelmi rostok – csökkentik a vér koleszterin szintjét. A zabpehelyben és zabkorpában található élelmi rostok bőséges bevitele a cukorbetegek diétájának az alapja, rendszeres fogyasztásukkal az étkezések utáni vércukorszint emelkedés mérsékelhető.

 

Konyhasó helyett tengeri só

Az ételek elkészítésében jelentős segítséget nyújtanak a különféle fűszerkeverékek, az ételek ízét kihangsúlyozó – zöldségszárítmányokat is tartalmazó – ételízesítők, illetve a feldolgozott zöldségkészítmények. A hazai táplálkozási szokások mellett átlagosan az ajánlotthoz képest 3-4-szeres mennyiségű nátrium bevitel a jellemző. A korszerű egészséges táplálkozás egyik fontos alapelve, hogy ételkészítéskor kevesebb legyen a felhasznált só mennyisége, így az is lényeges kérdés, hogy a fűszerkeverékek, ételízesítők ne tartalmazzanak túlzott mértékben konyhasót. A nátriumbevitel korlátozásához hozzájárulhat, ha főzéskor a konyhasó helyett olyan ételízesítő kerül felhasználásra, amely tengeri sót tartalmaz.

 

b8135620-3401-41ba-99f7-7b32eb44d262