E termékek közül az L-Karnitin tartalmúak jelentősége folyamatosan növekszik. Ennek egyik fő oka az, hogy az L-Karnitin egy olyan természetes anyag, mely az emberi szervezetben jelen van és azt az emberi szervezet maga is előállítja. Emellett állati és növényi eredetű táplálékok is tartalmazzák.

 

Az L-Karnitin feladatai a szervezetben

 

Az L-Karnitin az emberi szervezetben döntő hányadban a vázizomzatban fordul elő, de a különböző létfontosságú szervekben is megtalálható, mint például a vese,a máj vagy az idegrendszer stb. Az L-Karnitin szerepét a szervezetünkben az alábbi három fő csoportba lehet sorolni:

 

1. Zsírsavak szállítása

Az emberi szervezet energia ellátásának nagy hányadát a szervezet zsírháztartása biztosítja. Az L-Karnitin szállítja a zsírból (glicerin+zsírsavak) felszabaduló hosszúszénláncú zsírsavakat az izomsejtnek azon részébe, ahol azok energiáva alakulnak. A sejtek ezen részét nevezzük mitochondriumnak melyben a zsírsavak „elégetésével” (ß-oxidációval) képződik az az energia (ATP), mely az izmok mozgatásáért felelős. Az L-Karnitin-nek ezen folyamatban kettős feladata van. Egyrészről szállítja a hosszúszénláncú zsírsavakat a sejt azon részébe ahol az energia termelés történik. Másrészt, a szállítás során olyan akadályokat küzd le (membránon hatol át) melyeken a zsirsavak az L-Karnitin segítsége nélkül nem tudnak átjutni.

 

2. Koenzim-A raktár

A szervezetben lejátszódó különféle biokémiai folyamatokhoz az L-Karnitin közvetett és közvetlen módon kapcsolódik. A különböző anyagcsere folyamatokban a Koen-zim-A enzimnek kitüntetett szerepe van. Az L-Karnitin egyik fontos feladata az, hogy a tartalékként raktározott Acetil-Koenzim-A-ból igény szerint Koenzim-A szabadulhasson fel, mely a különböző létfontosságú biokémiai folyamatokban vesz részt.

 

3. Méregtelenítés

Minden égési folyamatnál salakanyagok keletkeznek. Ha ezen anyagokat nem távolítják el az égéstérből, akkor egy idő múlva olyan mennyiségben keletkeznek, hogy elfojtják a tüzet. Hasonló folyamat játszódik le a szervezetben ott, ahol az energia termelődik. Az L-Karnitin feladata, hogy a szervezet számára mérgező anyagokat (rövidszénláncú zsírsavak) eltávolítsa és így biztosítsa a méregtelenítést.

Összefoglalva megállapítható, hogy az L-Karnitin a szervezetben három fő feladattal rendelkezik:

• Szállítja a zsírsavakat a megfelelő helyre

• Gondoskodik a különböző biokémiai folyamatokhoz szükséges enzim- raktározásáról

• Biztosítja az energia termelés során keletkező   káros anyagok eltávolítását

Ezen folyamatokat legjobban az alábbi rajz szemlélteti.

 

dr. Megyeri Gábor

 

9c5f9372-410b-47c8-9665-b7bb4b98f42c