A növényi olaj mértéktartó fogyasztása nemcsak hasznos, hanem kifejezetten szükséges is szervezetünk optimális működése, egészségünk megőrzése érdekében. A kukorica- és napraforgóolajban lévő telítetlen zsírsavak csökkentik a szívvel és az erekkel összefüggő betegségek kialakulásának esélyét!

 

Miért ízletesebb a zsírosabb?

– Bizonyos anyagok – például hormonok – előállításához, számos létfontosságú vitamin felszívódásához, hasznosításához zsiradékokra van szükségünk.

– Zsiradékokkal juttatjuk be szervezetünkbe azokat

a zsírsavakat, amelyekhez csak a táplálék útján juthatunk, például a gyermekek növekedéséhez szükséges többszörösen telítetlen zsírsavat, a linolsavat, amire szükség van a nemi hormonok előállításához, valamint a sejthártya felépítéséhez is.

– Zsírok védik a bőrt a kiszáradástól, a szervezetben tárolt zsírra pedig a hőmérséklet szabályozásához, valamint a belső szervek védelméhez van szükség.

– A (kissé) zsírosabb ételek azért ízlenek jobban, mert az íz- és aromaanyagok zsiradékban oldódnak,

hasonlóan a színanyagokhoz, amelynek köszönhetően az étel gusztusosabbá, étvágygerjesztőbbé válik.

 

Növényi eredetű terápia

A telített zsírsavak nagymértékű fogyasztása (húsok, tejtermékek) azonban káros az egészségünkre, mert elősegíti a koszorúér-betegségek kialakulását. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak ezzel szemben csökkentik a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, ugyanakkor növelik a védő koleszterin szintjét, így nyújtva védelmet a szívbetegségek és az érelmeszesedés ellen.

 

Kiváló forrásuk az olívaolaj valamint a földimogyoró olaj. A többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a szívvel és az erekkel összefüggő betegségek kialakulásának esélyét, ezeknek helyet kell kapniuk az egészséges étrendben. Legnagyobb mennyiségben a kukorica- és a napraforgóolajban vannak jelen. Az omega-3-zsírsav rendszeres bevitele csökkenti

a kóros véralvadást, így csökkenti a trombózis és az embólia kialakulását. Fő forrása (a halakon kívül) a szója- és a repceolaj.

 

Megszívlelendő

1. A növényi olajokat tartsuk fénytől védett helyen, mert napfény hatására elveszítik E-vitamin-tartalmukat!

 

2. Avas olajat ne használjunk fel, a szervezetben káros folyamatok elindítását okozhatják!

 

3. Egy-két alkalomnál többször ne használjuk fel az olajat sütéshez, mert minden felhevítéskor veszélyes anyagok szabadulnak fel.

 

4. A használt olaj környezetre ártalmas! A Biofilter Kft. az összegyűjtött olajat lakóközösségektől, illetve nagy konyháktól ingyen elszállítja.

 

5. Célszerű olajsprayt használni, amely egyenletesen vonja be az alapanyagokat, így nem esünk túlzásba.

 

Szöveg Janovits Gabi

dietetikus

 

1386428b-3720-4f32-8187-327000a9f860