Baba A baba-mama kapcsolat legmeghittebb pillanatai közé tartozik a fürdetés, ilyenkor a kisgyerek bizalommal simul anyja karjába, élvezi a vizet és mód van egy kis játékra is. Azért, hogy ez a szertartás valóban örömteli legyen, megkértük Török Éva bőrgyógyászt, hogy adjon némi útmutatót.

 

A csecsemőápolás első lépése a fürdetés, amelyet javasolt naponta, étkezés előtt, 10 percnél nem hosszabb ideig, 37-38 şC-os vízben, korszerű, nem túl habzó, bőrkímélő fürdőemulzióval, folyékony szappannal végezni. A korszerű bőrgyógyászat elvei és három évtized saját tapasztalata szerint a csecsemő olajos törlése, hintőporozása, a hajlatok tisztítása felesleges. A tiszta, langyos, meleg víz, a folyékony szappanos fürdetés eltávolítja a nem látható, levált hámpikkelyeket.

 

Más szennyeződés fiatal csecsemőkorban nem fordul elő. A folyékony szappanos fürdetés után, tiszta meleg vízzel leöblíthetjük a csecsemőt; ha erre nincs lehetőség, nem hátrány, mert a fürdőszerek általában ártalmatlanok. Amennyiben a gyógyszertári fürdőkenőcsből marad a csecsemő bőrén, az még előnyös is, mert puhító, hidratáló bevonatot képez. Babasamponokkal akár naponta megmoshatjuk a pici haját. A hajmosásokat ritkítani szokták, ha a csecsemő haja sűrűsödik, és a gyermekhosszúságot eléri.

 

A fürdetés után a csecsemő egész testét a bőrt ápoló-zsírozó és hidratáló szerekkel ajánlatos bekenni, természetesen vékonyan. Az ápoló emulzió felvitelét összeköthetjük babamasszázzsal, amelyet már néhány hetes kortól alkalmazhatunk. A csecsemőknek az érintés, a simogatás örömet okoz. A csecsemő tornáztatásával kapcsolatban (kezdő időpont, jelleg) a gyermekorvos véleményét kérjük ki.

 

A babaúszás néhány hetes kortól szintén elkezdhető. Némelyik csecsemő különösen fogékony és alkalmas erre a korai edzésre. A bőrgyógyász – sajnos – ennek csak mellékhatásaival találkozik: már néhány hónapos korban, nagy számban jelentkezhetnek a futó- vagy uszodaszemölcsök. Ezek gyorsan terjednek, és nagyon nehezen lehet őket meggyógyítani. Ezekért a szemölcsökért ne az uszodát hibáztassuk, mert itt vírusfertőzésről van szó, a csecsemők és kisgyermekek uszodatársuktól fertőződnek.

 

Az utóbbi 10 évben a babaápolási szerek forgalma világszerte ugrásszerűen emelkedett. Az USÁ-ban például a teljes kozmetikai piac 2,5 százalékát teszik ki.

 

A csecsemőkön megjelenő különféle bőrfolyamatokat – függetlenül azok eredetétől – a szülők, a gondozók gyakran az addig használt ápolószereknek tulajdonítják, és megvonják azoktól a bizalmat, holott ez legtöbbször indokolatlan. A gyermekorvosnak, védőnőnek ismernie kell, ha nem is az ápolószerek sokaságát, de jórészüket, és a használatukkal kapcsolatos tanácsadás lényeges, mert a készítmények bőséges kínálata megzavarja a fogyasztót. Használatuk során túlérzékenység is kialakulhat, de ennek jelentőségét nem szabad eltúlozni.

 

Babaápolási szerek

• Detergensek szappan és sampon formában,

• puhító-lágyító emulziók és krémek, valamint hidratáló készítmények,

• bőrt védő krémek és paszták (fartájra).

 

Mi a detergens?

Olyan anyag, mely képes a bőrt megtisztítani: eltávolítani a port, szennyeződést, zsiradékot, mikroorganizmusokat stb. A vizes lemosás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy minden szennyeződést eltávolítson.

A zsíroldékony szennyező anyagok eltávolításához detergens szükséges, amely emulzifikálja a zsírokat kis cseppek formájában, amelyek aztán leöblíthetők. Ezeket az anyagokat felületaktív szereknek nevezzük, amelyek a felületi feszültséget csökkentik, akadályozva azt az erőt, melynek segítségével a zsírnemű anyag a bőr felszínén megmarad. A detergens csökkenti a felületi feszültséget a víz és levegő között is, és ezáltal habzást idéz elő, mely azonban nem függ össze a tisztító hatással. Minél erősebben habzik egy babafürdető, annál jobban szárítja, és így károsítja a bőrt. Ezért a csecsemő fürdető szerekkel óvatosan kell bánni. A habzó hatás erősen oldja a szarúréteg zsiradéktartalmát.

 

A szappan lúg- és zsírnemű anyag egymásra hatásából jön létre. A szappanok lúgos hatása valóban zsírtalanító, és így károsítja a bőrfelszín védőrétegét.

 

A szindet (szintetikus detergens)

A szappanoknál előnyösebbek, mert manapság lágyító anyagot is adnak a szintetikus tisztítószerhez, ezért alig habzik, és nem okoz irritációt. Ilyenek a folyékony szappanok, melyek az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak a csecsemő- és felnőtt kozmetikumok körében. A folyékony fertőtlenítő szappanok szintén elterjedtek, de csecsemőknek nem ajánlottak, mert irritálhatnak, és tulajdonképpen feleslegesek.

 

Pezsgőfürdők

A pezsgőfürdők kellemesnek tűnnek (színezék és illat), de a bőrnek előnytelenek, mert hosszabb fürdésre csábítanak, és a nemi szervek nyálkahártyáját izgathatják.

 

A samponok

A samponok nagy része felületaktív anyagot tartalmaz, amely megfelelő arra a célra, hogy a csecsemő fejbőréről a port, lelökődő hámsejteket, esetleg faggyút, eltávolítsa. Megfelelően sűrűnek kell lennie, hogy ne csurogjon le az arcra, szembe. Vegyhatásának a könnyével kell egyeznie, hogy ne okozzon a szemben égő érzést. A babasamponok konzerváló szert is tartalmaznak, mivel a nagy víztartalom miatt könynyen romlanak.

 

Testápoló szerek

Ezeknek a készítményeknek a használata rugalmasságot és puhaságot kölcsönöz a bőrnek. Ép és kóros (kórosan száraz, hámló) bőrre egyaránt lehet alkalmazni.

 

A hidratálás, a nedvesség bevitele a bőrbe, úgy történik, hogy a bőrre juttatnak egy nedvességet elzáró anyagot, illetve réteget. Ez az anyag a láthatatlan vízelpárolgást megakadályozza. Ilyen típusú anyagok: a vazelin, a paraffin, a zsíralkohol, a viaszok, továbbá a növényi olajok, és az igen fontos, a bőrben is megtalálható ceramid.

 

A fentieket önállóan nem lehet alkalmazni, mert kozmetikai szempontból nem elfogadhatók, és elzáró hatásuk túl intenzív. A fenti anyagokat emulziós formába, víz az olajban típusú keverékbe, krémbe juttatják. Az emulzió folyamatos, zsírszerű filmet képez, amely tartósan a bőrfelszínen marad. Ezek a készítmények a szarúrétegnek elegendő vizet biztosítanak, és így a bőr védőgát működését is szolgálják.

 

A védőkenőcsök

A babapopsira használatosak elsősorban, hogy az úgynevezett természetes és más irritáló anyagoktól megvédjék a csecsemő bőrét. A védőkenőcsök a fent felsoroltakon kívül cinkoxidot tartalmaznak, amely sűrűvé, tapadóvá teszi a védőkenőcsöt, és nyugtató, gyulladást csökkentő hatása is van.

 

Allergiás gyulladás fiatal csecsemőkorban nem fordul elő, de a túlérzékenység korai kialakulására alkalom nyílhat. Ezek a védőkenőcsök konzerváló szereket, lanolínt, perubalzsamot, illatanyagokat, illetve olajokat   tartalmazhatnak, amelyek később kialakuló túlérzékenységet, allergiás reakciót okozhatnak.

 

Hintőporok

Még ma is használatosak, sőt sokak által ajánlottak. Elméletileg a hajlatokban, a fartájon felszívják a nedvességet. Amennyiben a hajlatokban nedvedző kipállás jelentkezik, a hintőpor előnytelen, mert összecsomósodva inkább izgató hatású, mint nyugtató. A por belélegzése káros a csecsemőnek, de a felnőtteknek is. Gyulladásos tüdőfolyamatot, sőt a tüdőállomány kötőszövetes átalakulását is előidézheti.

 

Fontos, hogy a megfelelő korszerű bőrápolás csecsemőkorban nemcsak kozmetikai szempontból ajánlott. A bőr puhaságát és rugalmasságát biztosítja, és még fontosabb, hogy az igényesebb fürdőszer és az utána alkalmazott testápoló emulzió vagy krém helyreállítja, illetve védi a bőr zsírnemű anyagokból és vízből álló védőrétegét. Ez utóbbi óvja meg a bőrt a kiszáradástól, az irritációtól és a fertőzésektől. A kozmetikai jellegű ápolószereket helyettesíthetjük egyszerűbb gyógyszertári készítményekkel: fürdetésre szolgáló, gyengén habzó, de tisztító és hidratáló krémszappannal, valamint a különböző zsiradéktartalmú ápoló krémekkel is.   

 

Prof. Török Éva

bőrgyógyász szakorvos

 

3c28cc41-46c1-47a9-b1aa-64e90a355435