Jelentősen kitolódott az utóbbi évtizedben a szülésre vállalkozó nők életkora, 20 évesek helyett sokszor 35-40 évesek várják első babájukat. Létezik egyáltalán ideális szülési életkor? – kérdeztük dr. Gimes Gábor szülész- nőgyógyász, egyetemi docenst. A profi sportot fél évvel a tervezett terhesség előtt érdemes abbahagyni…

 

ÉRETTEBB ANYÁK

– Egészségügyi és élettani szempontból könnyű a szülés szempontjából az optimális időszakot meghatározni – magyarázza dr. Gimes Gábor.  – A 18 és 35 év közötti időszak a legjobb. Az idősebb nők esetében például jelentősen megnő a genetikai rendellenességek valószínűsége, a legismertebb ezek közül a Down-kór. De ma már ezeket előre ki lehet szűrni, ezért az a furcsa helyzet állt elő, hogy a genetikai károsodással született gyermekek mamái általában a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, hiszen náluk nem végzünk – csak külön kérésre – szűrést. Az idősebb nőknél gyakoribb ezenkívül a vetélés,a koraszülés, a túlhordás – és az emiatt „kényszerű” császármetszés –, vagy az olyan betegségek, mint a terhesség idején fellépő magas vérnyomás. Vagyis a 35 évnél idősebb asszonyoknak több kockázattal kell számolniuk.
 
– Ellenzi az ilyen korú asszonyok terhességét?
– Nem, mert az éremnek van egy másik oldala is. A szülés időpontjának megválasztásakor szempont az is, milyen társadalmi háttere van a nőnek – és ebben a korban általában stabilabb ez a háttér.
 
– Sőt egy holland vizsgálat szerint az idősebben szült mamák gyermekei jóval okosabbak, jobban teljesítenek az iskolában…
– A 35 feletti asszonyok már a terhességhez is érettebben állnak hozzá, a gyermeket, az egész folyamatot jobban értékelik. Gyermekeikkel is másképpen foglalkoznak, úgy látom, nagyobb örömük telik bennük. Ezek a nők már „kiélték” magukat, vagyis egzisztenciát teremtettek maguknak, megvalósították elképzeléseiket, már csak a gyerekre koncentrálnak.  
 
A KEMÉNY SPORT ÁRTHAT?
– Fel lehet készülni a gyermekvállalásra? Egyáltalán, kell erre gondolnia annak a fiatal nőnek, aki esetleg csak 5-10 év múlva fog szülni?
– Vannak olyan problémák, amelyeket érdemes időben orvosolni, aki ilyenekkel küzd, az ne csak a sikertelen teherbeesési kísérletek után forduljon orvoshoz. A vérzési rendellenességekre, folyásos és alhasi panaszokra gondolok. Ezek vagy hormonális problémákra utalnak, vagy gyulladásokra. Ha valakinek nincsenek ilyen panaszai, akkor elegendő, ha évente elmegy rákszűrésre, hiszen valószínűleg teljesen rendben van. Lehet már ilyenkor is ellenőrző vizsgálatokat végeztetni – de ezek eléggé költségesek. Elég orvoshoz fordulni a tervezett terhesség előtt néhány hónappal.
 
– Milyen életmód kedvező a gyermekvállalás szempontjából?
– A túlzott soványság és a nagy súlyfelesleg egyaránt kockázatos, nem beszélve a káros szenvedélyekről, mint a cigaretta vagy az alkohol. A szexuális vágyat sem árt ellenőrzés alatt tartani: itt a védekezés nélküli szexre gondolok. A nemi betegségek, illetve a nem kívánt terhességet követő abortusz nem jó kezdet… De ezeken kívül a normális-egészséges életmód a leghelyesebb: kiegyenlített táplálkozás, sok gyümölccsel, zöldséggel. És sok mozgás, bár ezzel már érdemes kicsit vigyázni. A profi sportot, a nagyon kemény edzéseket legalább fél évvel a tervezett terhesség előtt érdemes abbahagyni, mert a túlhajtás vérzési rendellenességet okozhat, csökkenti a megtermékenyülés esélyét.
 
– Nem szükséges vitaminokkal vagy más szerekkel serkenteni a szervezetet?
– Ha valaki figyel a bő fehérje bevitelre – húsok –, a csökkentett szénhidrát-, zsírfogyasztásra és elegendő zöldséget, gyümölcsöt eszik, akkor nincs erre szükség. Én nem tanácsolom a fehérje-kiegészítőket és az energia italokat. A kiegészítő vitaminokra, és legfőképpen a folsav-tartalmú tablettákra a terhességet megelőző hónapokban, és a kilenc hónap során van szükség. Az orvosok segíthetnek vizsgálatokkal, tanácsokkal, illetve különböző tablettákkal: azoknak, akik pár hónapon belül szeretnének teherbe esni, de az ezt megelőző időszakban egészséges életmódot „írhatnak” csak fel a nőgyógyászok.
 

MIÉRT NEM JÖN A BABA?

– Sokan csupán akkor mennek el orvoshoz, amikor kiderül, hogy nem sikerül teherbe esniük. Mik a meddőség okai?
– A férfiak és a nők fele-fele arányban felelősek a sikertelen megtermékenyülések miatt. Ezért ilyen esetekben mindig meg kell vizsgálni a férfit is! A nőknél leggyakrabban a petevezeték záródik el, vagy a petefészekben történt valamilyen elváltozás. Érdekes azonban, hogy igen sok esetben semmilyen látható orvosi oka nincs a meddőségnek, mind a két fél teljesen egészséges, mégsem jön össze a baba.
 
– Lehet ezeket a problémákat orvosolni?
– Ma már a meddő párok 90%-a a kezelések hatására egy idő után eléri célját. A gyógyító eljárások mellett igen sikeres a lombik program is, vagyis elég jól kezelhető probléma a meddőség. Egy dolog azonban feltétlenül kell hozzá: a türelem. Hiszen ez a folyamat legalább két éves történet.
 
– Lelki okok is vezethetnek meddőségre?
– Meddőséget okozhat, legalábbis időszakosan, ha valamilyen pszichés trauma éri a nőt. Egy családtag halála, vagy egy államvizsgára való készülés felborítja a hormonális háztartást, ilyenkor felléphetnek vérzési zavarok is, és a teherbe esés esélye is kisebb. A pszichés okok jelentősége mutatkozik meg abban is, ahogy azok az asszonyok, akik régóta szeretnének babát, szinte „rágörcsölnek” a kérdésre. Minden hónapban nézik a teszteket, és minden hónapban egyre jobban elkeserednek – és éppen ez a stressz lehet az oka a sikertelenségnek. Ilyenkor a legjobb, ha mindent az orvosra bíznak: legyen ez az ő problémája, ha nem sikerült ebben a hónapban, és majd kitalál valami új megoldást. Ez a gondolkodásmód csökkenti a feszültséget a nőben. Ha ez nem elegendő, akkor érdemes pszichológus segítségét kérni.
 
Kőrössy Ágnes

 

27240aeb-5c68-4e03-ba10-ab3887ab8c03