Mostanában éled a legintenzívebb társasági életet az évben. A sok ünneplő ember egymáshoz közel, egy helyiségben, tökéletes társasági életet teremt a bacilusoknak is. Kell, hogy legyen valami megoldás arra, hogy ne legyen minden decembernek ugyanaz a forgatókönyve: a tetőponton, amikor szűk családi körben ünnepelhetnél, ágynak esel.

 

A színes alkoholos italok könnyen becsapják a szervezetet, ettől minden porcikádban fájdalmat érzel, fáradt és gyenge vagy, azaz infulenza jellegű tüneteket produkálsz.

 

Partiról partira

A megfázás és a bacilusok – köhögés, tüsszögés útján terjednek a levegőben, de sokszor az ajtókilincs, a telefon vagy egy bútor érintése is lehet bajforrás. Miután a „baci” a kezedre került, nagyon könnyen megfertőződhetsz azzal, hogy megérinted az orrodat, a szádat vagy a szemedet.

Ünnepi megoldás: A megszokottnál gyakoribb kézmosással védekezhetsz a bacilusok ellen. Másokra úgy lehetsz tekintettel, ha minden köhögésnél és trüszkölésnél zsebkendőt használsz, még ha az csak egy ártatlan száraz hapci is.

 

Sok barát – sok koccintás

Az alkohol fogyasztással járó hasító fejfájás és a másnaposság akadályoz napi teendőd elvégzésében, pedig a sok ünnep előtti feladat mellett nem engedheted meg magadnak, hogy akár egy napot is elfecsérelj. Nem is beszélve arról, hogy az alkohol a szervezeted védekező rendszerét is legyengíti, és könnyű prédává válsz a betegségeknek. A színes alkoholos italokban az erjesztés melléktermékeként keletkeznek az un. kongenerek, melyek könnyen becsapják a szervezetet, és ettől minden porcikádban fájdalmat érzel, fáradt és gyenge vagy, azaz infulenza jellegű tüneteket produkálsz. Ezért a szervezet természetes védekező mechanizmusa elhiszi, hogy a külső támadók ellen küzd, miközben valóságban zöld utat enged azoknak. A kongenerek ráadásul fokozzák a másnaposság súlyosságát

Tűzd ki célul, hogy a parti időszak után nem folytatod a rendszeres ivászatot. A hosszú távú intenzív alkoholfogyasztás hozzájárulhat a daganatos betegségek kialakulásához, a szív és érrendszeri problémákhoz, gyomorfekélyhez, bélrendszeri problémákhoz és májzsugorodáshoz.

Ünnepi megoldás: Ügyelj a választásra. Minél sötétebb az ital, annál több kongenert tartalmaz, ezért ebből a szempontból a fehér rum, a vodka, a gin és a fehérbor sokkal jobb, mint a vörösbor, a konyak, a likőrök és a whisky, míg a sör valahol középen foglal helyet a skálán. A szervezet egy italt kb. 1 óra alatt dolgoz fel – pohár bor, korsó sör -, ezért ne igyál túl gyorsan, és fogyassz annyi vizet közben, amennyit csak bírsz.

 

Kialvatlanság- éjszakai dorbézolás

Az állandó iszogatás, az irodai partik és a haverokkal való ünnepelgetések teljesen lemeríthetnek. Ilyenkor kevés az időd az alvásra, bár frissítő zuhanyzás után, de vörös, bedagadt szemmel indulsz a munkahelyedre. Ezt nyugodt szívvel csak 1, vagy esetleg egymás után 2 éjszaka teheted meg, de ha ennél gyakrabban, és huzamosabb ideig vagy hűtlen saját ágyadhoz, az már rossz hatással lehet a testre és a lélekre is. Ingerlékenység, türelmetlenség, alacsony koncentrálóképesség jellemzi a kialvatlan embert. Az alvás hiányától a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejtek száma is lecsökken, ami gátolja az immunrendszert a munkája elvégzésében. Egy 24 órás nem alvás a sejtek aktivitását, és a vírusok elleni küzdőképességüket jelentősen csökkentheti.  

Ünnepi megoldás: Ne maradj ébren egész éjszaka! Tervezz úgy, hogy a reggeli óracsörgés előtt egy pár órád maradjon alvásra. Akkor is, ha ez csak 2-3 óra. És ha mégis elmaradsz az alvással, akkor próbálj meg beiktatni valamikor egy rövid felerősítő délutáni alvást.

 

Vásárlás-láz

Átküzdeni magad a türelmetlen tömegen, állni a soha véget nem érő sorokban, és több pénzt költeni, mint amennyit valójában megengedhetsz magadnak, garantáltan fokozza benned a stresszet, ami rombolja az egészségedet. A kortizol nevű hormont a szervezet akkor bocsátja ki, amikor nyomás és feszültség alatt áll. A huzamosan magas kortizolszint gyengíti az immunrendszert. A vásárlás másik rejtett veszélye a hőmérséklet hirtelen váltakozásában rejlik, amint a hideg utca és a túlfűtött tömegekkel teli boltok között ki-be járkálunk. Az orr nyálkahártya érzékeny a hideg, és a meleg váltakozására, kiszárad és sebezhetővé válik az azt támadó vírusokkal szemben.

Ünnepi megoldás: Ne hagyd a karácsonyi vásárlást az utolsó pillanatra.   Próbáld meg előre eltervezni kinek, mit fogsz venni, és hogy hol fogod megvenni. Ezzel a boltok számát, a vásárlásra szánt időt és energiát a minimálisra csökkentheted, és célodat a leghatékonyabban érheted el. Az orrodat az arcodra tekert sállal tudod megvédeni a kiszáradástól.

 

Hirtelen kötelező pihenés

Nyugodtan lassíthatsz a tempón, ledőlhetsz és átadhatod magad a pihenésnek. De az egészséged ekkor kerül igazán veszélybe. Amint elkezdődik a pihenés időszaka, te ágynak esel. A szervezetnek ezt a reakcióját amolyan szabadidő megbetegedésként tartják, ami hasonló tünetekkel jár, mint az infulenza. A jelenségnek egyik magyarázata, hogy a hirtelen lelassult tempótól az adrenalinszint lecsökken, ami csökkenti a szervezet ellenállóképességét. Az is lehetséges, hogy a pihenés előtt annyira el vagyunk foglalva, hogy észre sem vesszük, hogy betegek vagyunk, és a szervezet addig bírja, amíg muszáj, ám amint megengedjük, hogy pihenjen: összeesik.

Ünnepi megoldás: Próbálj meg minden karácsony előtti munkát fokozatosan előre megcsinálni, így lesz időd fokozatosan lassulni, ahelyett, hogy hirtelen váltanál tempót.

 

Itt-ott evés

A félig főtt ételekben, főleg húsokban megmaradnak a baktériumok, amik gyomorbántalmakat okozhatnak. Ezekkel egy legyengült, vagy idős szervezet nehezen küzd meg.

Ünnepi megoldás: A fagyasztott húsokat engedd fel teljesen. A belsőségeket külön főzd vagy süsd meg, hogy minden teljesen átsüljön vagy megfőjön. Minden ételt tartókban, tasakokban elkülönítve, légmentesen lezárva tárolj, ezzel elkerülheted a fertőzést. Ne egyél olyan maradék húst, ami 2 napnál régebbi. Vendégségben inkább egyél vegetáriánus ételeket.

 

83c2469a-8822-46ea-b108-dcf764c91be3