A Balaton észak-nyugati partján a reggeli torna a szőlőkapálás, aztán, úgy 11 órától egészen koraestig élvezik a gazdák a munka gyümölcsét – nem csak isszák, nézegetik is, és beszélnek a borról a vendégnek -, amit kis levezető kapálás követhet. Talán azért is koporsó alakú a hegy, hogy az ott élőket figyelmeztesse borús másnapokon: a borúra.

 

„Mondják, a badacsonyi borokban a vulkánok kialudt tüze ég tovább – súgja Józsi bá’, és különös tűz gyullad a szemében.”

 

BORMUSTRA

A borvidéken szinte kizárólag fehér borszőlő fajtákat termesztenek. A telepíthető fajták között vannak hagyományosak (Kéknyelű, Olaszrizling, Szürkebarát), világfajták (Chardonnay, Sauvignon, Rajnai rizling, Pinot blanc) és újabb nemesítésű fajták (Zenit).

Olasz rizling
A fajták közül mintegy 70%-ban termesztett, bora rendkívül harmonikus, a rezeda virágillat, a keserű mandulára emlékeztető nemes utóíz, amely csak a Badacsonyi Borvidéken termett rizling sajátja, örök élményt nyújt, késői szüreteléssel pedig igazi különlegesség, a desszertek méltó kísérője.

Szürkebarát

Intenzív és tartós illattal, zamattal rendelkezik,   gyakran édesen kerül forgalomba. A Szürkebarát a borvidék zászlós bora. A szőlő a francia Pinot Gris fajta. A Badacsonyban termő bor azonban nem csupán egy a Pinot Gris-k sorában, hanem annak teljesen egyedi változata. Az aranysárga színű, íz- és zamatanyagokban, alkoholban gazdag, olajos nedű méltán vált a borvidék szimbólumává.

Ottonel

Közkedvelt badacsonyi különlegesség!

 

Badacsonyi Muskotály

Muskotály szőlőből készült, aranysárga színű, finom illatú és zamatú, tüzes bor.

KURIÓZUM

Tüzes Kéknyelű

Ezt a bort ízlelve érezzük, hogy a zamatában megbúvó ásványos vulkánikus talajíz harmonikusan simul szép savaihoz. Nagyon ritka! A fajta önmagában, növényként is különleges, hiszen a többi hímnős szőlőfajtával ellentétben porzó szőlő telepítését igényli. Termesztését a magas minőség és a kis mennyiség miatt mindig is úri passziónak tartották a helyiek.

 

A háttérben megbúvó porzó szőlőfajta a Budai Zöld, amelyet az utóbbi időben több gazda is önálló borként jelenít meg kínálatában; nem véletlenül, hiszen egy kimondottan elegáns, ízében a citrusfélékre emlékeztető, nemes ital nyerhető belőle. 

Vándor, ne szomjazz

A badacsonyi turizmus a kezdetektõl jól használta ki a szép táj, a Balaton és a finom borok együttélését. A hegyoldalban lévõ ódon pincék, présházak már a XIX. században kedvelt célpontjai voltak a kirándulóknak. Ma is sokan említik legfõbb vonzerõként azt az élményt, amit a tájban való gyönyörködés és a finom badacsonyi borok kortyolása ad az embernek a pince elõtti teraszon ülve.
A badacsonyi borosgazdák mindig jó vendégfogadók voltak. Soha nem engedték tovább a vándort anélkül, hogy legalább egy kortyot ne igyon borukból.  

A biobor az fitneszbor

Ha betéved valaki a környékbeli pincék helyett, mellett – de mindenképpen előtt -, a múzeumba, ugyanazt láthatja szabad szemmel, amit a helyi borászok is úgy lefestenek szavakkal két pohár után, mintha maguk előtt látnák. Szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, sírok, szobrok kerültek elő a környékről. Ásatások leletei bizonyítják, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsony környékén, sőt, a kelták korában is voltak szőlőültetvények a vidéken. A hegy lábánál vezetett ugyanis a rómaiak egyik híres hadiútja Aquincumba.

– Ne beszéljünk most a hadiútról, mert az asszonyt juttatja eszembe, aki a házunktól idáig biciklizik mérgében, ha megint elkések – mondja Józsi bá!, és megkínál bioborával. Ő hívja így, ami lefordítva annyit jelent, hogy ebben bizony nincs hozzáadott cukor egy gramm se, hiába érzem édesnek.

– Vagyis fitnesz bor – húzat le velem egy nyeletet, és mosolyint, ma is tanult valamit. Cserébe népművel picit. Ha a rómaikról nem is, de a honfoglalókról hajlandó felvilágosítani, bizony,  
nem csak a szőlőt ismerték, a bort is. Ennek megfelelően mint értéket adományozták – nem csak a földet, a bort!

Egy városi falun

– Mit ér most egy hektár szőlős?

– Látszik, a városból jött. Na, ne szomorítson el, hogy ilyeneket kérdez. A pénz nem minden errefelé – legyint, és bevezet pincéjébe, ami nem is pince, hanem az otthon kihelyezett szeglete. Van egy kis fürdőszoba, padlásszoba, ebédlő, amit Józsi bá’ iddogálónak hív. És Balatoni panoráma! A hátsó ablakból meg látszik a szőlője.

– Az az én konditermem. Tudja mennyit kellett ott izzadni ehhez? – mutat a teli hébérre. Iszogatunk.

Delet harangoznak, amiről a gazdának két dolog jut eszébe.
Egyrészt: hoz a nászéjszakás fehér bora mellé egy kis kolbászt is:

– Bio ez is, az én disznóm volt, csak tudom. Zolinak hívták, nyugodtan eheti.

Másrészt: a harangozásról a templom, a templomról pedig a misebor…

-Komolyra fordítva a szót, a XIII. században a borvidék jelentős része egyházi kézbe került, micsoda misebort erjeszthettek itt!
A XVIII – XIX. században a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval versengett.
Ne zavartassa magát, most Szürkebarátot iszik.

Közc: A rejtegetett demizson

A szürke csuhás szerzetesek egy francia eredetű fajta, a Pinot noir, borát helyi különlegessé emelték, olvastam előre. Ennek köszönhetően ismerjük ma is e fajtát Szürkebarát néven. Különleges évjáratokban a bogyói betöppednek, sőt aszúsodhatnak is. Ekkor különleges természetes csemegebor készülhet belőle.

– És van-e Kéknyelűje? Az itt a kuriózum, nemde?

Józsi bá’ hallgat. Eddig nem evett, (csak ivott és töltögetett, töltögetett és ivott), hát most harap a kolbászból. Aztán kenyeret szel. Aztán kis kolbász. Aztán…sok aztán.

Na, végre: bor!

Aztán szó:

– Hogy Kéknyelű? Ez a fajta tiszta ültetvényben ritkán fordult elő, mert nővirágú, ezért rosszul termékenyül. A Budai zöld fajtával ültetik vegyesen. A szüretkor nem szedik külön, hanem együtt dolgozzák fel bornak, ami a Kéknyelű nevet kapja. Kényes, na. Nekem nincs is. Ha nincs, hát lesz!   Az igazi hungaricumnak számít. Azt mondják, abban a kialudt vulkánok tüze ég tovább.

 

Aztán még egy nyelet, kis kolbász, és még sok   „hát aztán” következik.

 

Na, végre: előkerül egy különös demizson!

 

Józsi bá’ megsímogatja.

– Hát, hogy is ne lenne nekem. Ha nekem nem lenne, hát kinek lenne?

Nyel egyet, aztán együtt nyeljük a Kéknyelűt.

Kár, hogy ebben a stádiumban én már nem érzek különbséget.

 

JÓ IDŐZÍTÉS

•Júliusban a badacsonyi borhetek,

• szeptemberben a badacsonyi szüret várja a borozgatni, mulatozni vágyókat! Érdemes együtt ünnepelni a helybéliekkel, hiszen a nagy vigadalomban a borosgazdák zamatos mustjait, nevezetes borait is megkóstolhatjuk!

 

 Bortúra

•A badacsonyi borvidék 200 éves présházainak egyik legszebbike Szegedy Róza háza, a tópart leglátogatottabb borozó-vendéglője. Szellemi táplálékra is lelhetünk itt: a házban található Irodalmi Emlékmúzeum a Balaton irodalmi és szőlőművelési emlékeit őrzi.   

• A Kisfaludy-forrás fölött található a Kisfaludy-ház. A barokk ház egykori híres lakójáról, Kisfaludy Károlyról kapta nevét. Az épület tornácáról lenyűgöző kilátásban lehet részünk, hajdan a költő is innét szemlélte a gyönyörű tájat. A házban ma vendéglő működik.

•Ha kicsit továbbhaladunk, elérkezünk a Rózsakőhöz. A vár alakú bazaltkő régi hiedelme szerint, ha egy ifjú legény és egy hajadon a Balatonnal háttal ül le rá, egy esztendő múlva összeházasodnak.

•Érdemes ellátogatnunk a Hertelendy-emlékhez,

•majd egészen a pompás kilátást nyújtó Páholyhoz.

•A hegy legmagasabb pontján, 438 méter magasságban találjuk a 14 méterre magasodó Kisfaludykilátót. A délnyugati oldalon a nevezetes Ranolder-keresztet tekinthetjük meg.

•Innen a Bujdosók lépcsője felé vehetjük utunkat.

•Érdekes látványosság lehet a 60-70 méter magas bazaltoszloperdő is.

•Levezetésképp érdemes elballagni a bazaltkőből épült Bormúzeumba, ahol a híres badacsonyi borok kóstolhatók meg.

 

Fitt TIPP

Sport a borvidéken

A turisztikai célpontok badacsonyi szálláshelyről gépkocsival 60 – 80 km-en belül rövid úton elérhetők – programdús, mozgalmas szabadságra vágyóknak ajánljuk.   
Balaton parton: fürdőzés a badacsonyi strandokon, vitorlás bérlés, csónak bérlés, horgászat. Zenés szórakozóhelyek, borkóstolók, éttermek, diszkó. Tenisz pályák, golf pályák.
Hajókirándulások: Tihanyba, Balatonfüredre, Siófokra, Fonyódra, Szigligetre, Keszthelyre és környékére.
Lóbarátoknak: lovasbemutatók, várjátékok, lovagvárak, kastélyok, restaurált középkori várak, lovasturizmus: Sümeg , Szigliget, Csobánc, Nagyvázsony, Salföld, Gyulakeszi, Nemesgulács.
Melegvizű termálfürdők, gyógyfürdők, Badacsonyi szálláshelyről akár naponta elérhetők gépkocsival: Hévíz, Zalakaros, Tapolca, Bükkfürdő.
Városnézés: múzeumok, kastélyok, bevásárlóközpontok, Tapolca, Keszthely, Sümeg, Ajka, Herend, Veszprém, Balatonfüred, Zánka, Révfülöp.

 

www.badacsony.net

 

8ad29724-4295-45c0-b176-e98aed282e21