Nem vagy gyakorlott túrázó, esetleg társaságod sincs hozzá? Ne hidd, hogy ez nem a te sportod! Ha ilyen ütemben csökken az évente megtett lépések száma, 20 év múlva sehova nem fogunk gyalog menni. Állítsuk meg közösen ezt a folyamatot, lépés, indulj: az Északi-középhegységbe!

 

Első lépések

Hetente számos túrát hirdetnek meg a különböző turista szakosztályok, és túráikat kifejezetten kezdőkre szabva (is) ajánlják. A 15-20 km-es távokat szinte bárki leküzdheti. Küzdésnek pedig igazán nem lehet nevezni, hiszen új embereket ismerhetsz meg, és olyan tájakra jutsz el, amelyekről nem tudnak mindent gyönyörűséget leírni az útikönyvekben.

 

FITT TIPP

•Kezdetben válassz olyan útvonalakat, ahol garantált a sikerélmény. Vezessen az utad egy kilátóhoz, egy várhoz, egy tóhoz vagy vízeséshez, és gyönyörködj az úticélodban. •Ha a családoddal indulsz útnak, válassz olyan útvonalat, ami a gyereknek is izgalmas emlék marad vagy ahol akár a babakocsit is tudod tolni. A szabad levegőn töltött közös program élményénél nincs jobb családi kaland!

 

Útvonaltipp!

Miskolc-Lillafüred-Garadna

Kisvasúttal bejárni a 14 km-es távot, igazi családi program.

Szalajka völgy

A természet egy helyre halmozta itt a szépségeit. Egész napos családi kikapcsolódás ideális helyszíne. A Szabadtéri Erdei Múzeum a régi mesterségek eszközeit és az erdei mesterek építményeit mutatja be.

Lázbérci víztározó

A festői fekvésű, hegyekkel övezett mesterséges tó partján tanösvények haladnak. Kirándulók, horgászok kedvelt úticélja. A közeli település – Dédestapolcsány – várához meredek, és fárasztó út vezet, de érdemes felmenni!

Bánkút:

A Bükk hegység 2. legmagasabb csúcsa a Bálványon található a Petőfi kilátó. Szép időben innen látni a Tátrát!

Baradla tanösvény:

Az aggteleki és a jósvafői bejáratot köti össze. 7,5 km hosszú túra, kb. 3 óra alatt teljesíthető.

 

TELJESÍTMÉNYTÚRA:

Mátra 10

2006. okt. 28, 10 km, 100 m szintemelkedés, 4 óra alatt teljesíthető:

Kékestető – Jávoros-forrás – Gyökeres-forrás – Rákóczi-forrás – Muzsla kilátó – Mátrafüred

 

A sokadik széttaposott bakancs

 

A gyakorlott túrázókra már ismerősként néznek az erdő fái. A hosszabb távú és akár nagyobb szintemelkedéssel járó teljesítménytúrák várják a kihívást keresőket. Csodálatos sportról van szó, hiszen ez nem egy egymás ellen vívott verseny! Aki a megadott szintidőn belül jelentkezik a célban, sikeres teljesítőnek számít!

 

Útvonaltipp

 

TELJESÍTMÉNYTÚRA

Mátra Bátra teljesítménytúra

2006. okt. 22-23: 49 km, 1900 m szintemelkedés, 13 óra alatt teljesíthető

Pásztó – Hasznos – Ágasvár – Vörös-kő – Péter-hegyese – Vörösmarty turistaház – Sas-kő – Oroszlánvár – Via Dolorosa – Recsk

Mátra teljesítménytúra:

2006. okt. 28.: 42 km, 1400 m szintemelkedés, 10 óra alatt teljesíthető

Mátrafüred – Csepegő-forrás – Négyeshatár – Kis-kő – Markazi vár – Mária képesfa -Disznókő őrház – Szt. István csevicekút – Rózsaszállás – Pisztrángos-tó – Vörösmarty turistaház – Farkas-kút – Sás-tó – Muzsla kilátó – Mátrafüred

 

FITT TIPP

A Bükkben a túrázás remekül kiegészíthető sziklamászással is. Sok, jó minőségű szikla van. Ráadásul magasabb fekvésű sziklák köszönhetően az ember mászás közben megkapja az érzést: „a világ tetején vagyok!”

 

Hogyan szedd a lábad?

Kényelmes sétával 1 óra alatt kb. 300 kalóriát égethetsz el, közben nézelődhetsz és kellemes diskurzust folytathatsz a társaiddal. Erőteljes gyaloglást 6-7 km/óra sebességgel, maximum egy órán át végezzünk. Az elégetett kalóriák száma itt jelentősen nő, különösen, ha közben hátizsákot is cipelünk! Ha már nem esne jól néhány szót váltani valakivel, akkor nem jól választottad meg a tempót, lassíts!

 

Irány(tű) nélkül?

Magyarország túraútvonalairól általánosságban elmondhatóak, hogy a jelzések jól látható helyen vannak, és jó minőségűek. Ez sok sporttárs áldozatos munkájának eredménye. Általában 1-1 szakosztály felvállal 1 régiót, és ott karbantartja a jelzéseket. A gond általában nem a jelzés minőségével van, hanem a meggondolatlan erdőirtásokkal. Sajnos, gyakran előfordul, hogy olyan fát vágnak ki, amin jelzés van, és az nem kerül át új helyre. Így könnyen elvétheti az irányt a gyakorlatlan útkereső.

Ha nem tudod, hogy éppen hol jársz, először is: ne ess pánikba!

TIPP

Ha úgy érzed, hogy helyzeteden sem a térkép, sem az iránytű nem segít, indulj ki abból, hogy Magyarországon előbb-utóbb minden erdőben villanypóznába botlasz. Ezek, az erdőbe egyáltalán nem való vezetékek ekkor nagy hasznot tehetnek neked, hiszen Ariadné fonalaként vezetnek majd el téged a legközelebbi településhez. Mindig lefelé indulj el a „nagyfeszültségű térképed” vonalán! És, persze, azt se felejtsd el, hogy a(z) (tér)erő veled van, szinte mindenhol, de néhány km-en belül biztosan: az általános segélyhívó szám (112), akár SIM kártya nélkül is díjmentesen hívható.

VIGYÁZZ!

Nemcsak eltévedni lehet túrázás közben, de sajnos veszélyek is leselkedhetnek rád. Kis odafigyeléssel ezek jó része kiküszöbölhető. A kullancsok által terjesztett fertőzést megfelelő riasztó szerekkel és túra utáni alapos ellenőrzéssel védheted ki. Esetleges sérülések, húzódások ellenszere lehet az alapos bemelegítés! A fittségi állapotodnak megfelelő táv és tempó kiválasztása pedig segít abban, hogy a napi élmények mellé ne kapj makacs izomlázat vagy sérülést emlékbe.

 

Miért érdemes gyalogolni?

Egészségért

A természet szépségéért

A jó idő miatt

Egy tartalmas beszélgetésért

Jó borokért (Tipp! kiváló borutak a régióban!)

A felfedezés öröme miatt

Mindenhol lehet…

Egyszerű és hatékony

Csökkenti a vérnyomást, a szívroham veszélyét

Erősíti az izmokat, csontokat

Javítja az anyagcserét és a méreganyagok kiürítését

Könnyíti a fogyókúrát

Erősíti a lábakat, a bokát és a vádlit

Olcsó

Egyedül és társaságban is lehet űzni

Bármilyen életkorban elkezdhető

Környezetkímélő – nincs energiapazarlás, nincs légszennyezés, nincs zaj.

 

Mire lesz (lehet) szükséged?

 

Térkép, iránytű

Óra

Elemlámpa (a pótelemet se felejtsd ki!

Esőkabát

Túrabakancs (ne aznap viseld először!)

Kényelmes öltözet (réteges, lélegző)

Hátizsák (Akkorát válassz, ami a várható holmidhoz elegendő kapacitással rendelkezik. Oldalzsebek, külön rekeszek segíthetik, hogy a fontos dolgokat ne kelljen keresned)

Hátizsákvédő (bár a zsákok általában vízhatlanok, a cipzáraknál mégis beázhatnak, és vizesen nemcsak használhatatlanná válhatnak a benne tárolt dolgaid, de sokkal nehezebb s lesz a súlya.)

Némi élelem (A túrák induló állomásain mindig lehet enni, és útközben mindig van vendégház, nem kell kétnapi étkezést cipelni!)

Elsősegély csomag

Szúnyog és kullancsriasztó

Kulacs és folyadék

Mobiltelefon

És végül: legyen nálad egy lista ezekről a fontos dolgokról! Indulás előtt ellenőrizd, hogy miden megvan-e.

 

Északi LEGek

A Mátrában található az ország legmagasabb pontja a Kékes (1014m).

A Bükk az ország legmagasabb átlagmagasságú hegysége.

A Bükkben van hazánk barlangokban leggazdagabb vidéke.

Bánkúton van az ország leghíresebb síközpontja.

A hollókői vár az ország egyik legépebb vára valamint itt található legnagyobb és legértékesebb eredeti helyszínen meghagyott műemlékegyüttese. Hollókő megőrizte a XV. századi faluképét. A világörökség részét képező ófalu 58 védett épületet foglal magába.

A Baradla barlang a legrégebben kutatott, legismertebb, leghosszabb, képződményekben leggazdagabb hazai cseppkőbarlang, sőt aktivitása, hossza és cseppkődíszessége alapján a mérsékelt égöv legjelentősebb barlangjának tekinthető.

Ebben a régióban van a legtöbb erdőnk.

 

Fitt személyes

Cikkünk szakértő tanácsadója – Dóra Kata – gyakorlott túrázó és hegymászó. A dolgos hétköznapokon sem távolodik el a sportágtól, a legnagyobb hazai outdoor sport üzletben dolgozik. 16 éve koptatja a bakancsokat, ösvényeken és sziklákon. Azt tanácsolja mindenkinek, hogy bátran induljon útnak, mert pl. utazási irodai katalógusok prospektusai alapján soha nem látott tájakra lehet eljutni. Évente 1 hónapot szentel kedvenc időtöltésének, számos   hazai és külföldi magasságot is meghódított már. Nem csupán függőlegesen gyűjti a kilométereket, hanem gyalogtúrában is jeleskedik. Végigjárta a hazai Kék Túra állomásait, mivel nem vitt magával pecsétgyűjtő füzetet, nem maradt írásos nyoma a sok-sok megtett km-nek. De lelkes beszámolóját hallgatva, érezni lehet, hogy neki nem is ez a lényeg… 

 

Alapos információbázis a régióról:

 

4570ecfd-d1e7-4f01-a604-a9f3096e7e45