Festőket és költőket egyaránt magával ragadott a századok során e táj szépsége, hangulata. Érdemes a nyomukban járni, felfedezni „Somogyországot”, bebarangolni Tolnát és Baranyát, sétálni Pécs főterén, megmártózni Harkány gyógyvizében, kortyolni egyet a finom villányi borból…

 

Mediterrán vidék ez: ahogy haladunk a Balatontól a Dráva irányába, egyre enyhébbek a telek, és hamarabb köszönt be a tavasz. Az éghajlat délies jellege még jobban felerősödik a hegységek déli oldalán, különösen a Mecsekben és a Villányi-hegységben. A Dél-Dunántúl azonban nemcsak természeti értékekben, de történelmi, néprajzi, szellemei hagyományokban is gazdag.

Pécs püspöke volt Janus Pannonius, aki Mátyás diplomatája volt a XV. század második felében, s aki hazánk első, külföldön is elismert költőjeként elhozta erre a vidékre a reneszánsz kultúrát, a humanizmus eszméit. Számos emlékét találjuk itt a százötven éves török uralomnak: emlékhely Mohácson, a hősi helytállás színhelye Szigetváron és a török építészet jellegzetes műve Pécs főterén – hogy csak néhányat említsünk a mindannyiunk által számon tartott nevezetességek sorából.


Változatos természeti formák izgalmas túrákhoz

A táj tagoltságából adódóan Külső-Somogyban sok a meghitt hangulatú kis falu. Némelyek sajnos elnéptelenednek, mások lassan ébrednek Csipkerózsika-álmukból. Különösen jellemző ez a Balatonhoz közeli településekre. A tótól néhány kilométerre már nincs nagy járműforgalom, sorra nyílnak a vendégváró falusi porták és panziók. A Zselic területe romantikus vidék, a gyalogosan túrázók egyik kedvelt terepe. A Zselictől keletre-északkeletre helyezkedik el az ugyancsak szabdalt felszínű Völgység és a Tolnai-hegyhát. Előbbi neve sok mindent elárul felszínéről. Völgyeiben ugyancsak kicsiny falvak lapulnak, megőrizve az egykori életmód számtalan emlékét.


A Siótól délre elterülő Szekszárdi-dombság meredek, löszös domboldalain kiváló szőlőkultúra alakult ki, a szekszárdi kadarka messze földön híres. A tolnai megyeszékhelyhez közel eső terület turistaútjai is látogatottak; a Sötét-völgy, vagy éppen Szálka környékének idegenforgalma jelentős.


Barlangászás
Abaligeten

Az Abaliget-barlang a Mecsek-hegység eddig leghosszabban feltárt és leginkább kutatott barlangja. A becsült összhossza közel 1,3 km, ebből a mintegy 500 méter hosszú főág a turisák előtt is nyitott. A barlang eddig megismert járatrendszere a főágból és három mellékágból áll. A 291,5 méter tszfm-i magasságban nyíló főág hossza 447 méter, átlagosan 3-3,5 méter magas és 2 méter széles. Mai formáját a turisztikai célú átalakítás nagyban befolyásolta. A végpontot ma egy szifon képezi. E fölött található a Nagyterem, ami omlásokkal nyerte el mai formáját.


A mellékágak közül egy található a barlang keleti oldalán. Ennek hossza megközelítőleg 40 méter. Alját löszös agyag tölti ki, ami később a továbbjutást is lehetetlenné teszi. A járat jelenleg vizet nem vezet.
A tájképileg változatosabb Kelet-Mecsek legmagasabb pontja a Zengő (682 m). Legszebb részeinek védelmére hozták létre a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetet. Jellemzőek rá a sejtelmes fényviszonyokat létrehozó bükkös és gyertyános-tölgyes állományok, amelyekben ritka és védett növények is megélnek (majomkosbor, olasz müge, kaukázusi zergevirág). A szúrós és a lónyelvű csodabogyó a mediterrán hatásokat jelzi, hasonlóan a bokrokra felfutó pirítógyökérhez.


A Mecsektől délre, túl a szelíden tagolt Baranyai-dombságon a környező tájakból hirtelen emelkedik ki a kelet-nyugati irányú, főként triász és kréta időszaki mészkőből és dolomitból álló Villányi-hegység. Természeti értékei közül a legkeresettebb Harkány gyógyhatású vize. Sokan látogatnak el Villányba és Nagyharsányba, hogy megnézzék a hegység legmagasabb pontját, a 442 méter magas Szársomlyót, megkóstolják a Villány-Siklósi Borút kínálta borokat, vagy felkeressék az ország egyik legszebb karsztmezőjét a hegy déli oldalán.


Szársomlyónak az élőlényei is figyelemre méltóak. A meredek délies domboldalon több – a mediterrán területeken honos – növény és állat talált otthonra. Egyetlen élőhelye ez a magyar kikericsnek és a magyar méreggyiloknak. Ritka állata e tájnak a fűrészlábú szöcske, az óriás énekes kabóca és a haragos sikló.


Lovasprogramok


Falusi nyaralás lovaglással Bükkösdön

Erdők borította dombok völgyében fekszik Szabó Zoltán lovastanyája, a baranyai Bükkösd közelében. A csaknem egyhektáros udvarban álló faházban minden évben gyerekek ismerkednek a lovaglás tudományával, rendhagyó módon. A lábakon álló faházban alszanak, s nem csupán a helyi terepeket használják lovaglásra, hanem elkalandoznak messzebb tájakra is, így az egész zselici dombvidéket bejárják, valamint a Mecsek hegységet a Jakab hegyig bezáróan. A lovarda csillagtúra ajánlatokkal, lovas táborokkal várja vendégeit, akik mindig többen jelentkeznek, mint amennyit fogadni tudnak. A lovas táborokban kézműves tevékenységekkel is ismerkedhetnek, helyet kap itt az agyagozás, bőrözés, fonás, festés, rajzolás, fafaragás mestersége.

Szabó Zoltán 7682 Bükkösd, Szentdomján u. 1, tel: 73/378-658, 30/541-0882


Kassai völgy lovasíjász
bemutatóhely

Kassai Lajos lovasíjász és íjkészítő mester régészeti leletek alapján dolgozta ki az ősi magyar harcművészet alapjain nyugvó lovasíjász sport szabályrendszerét és edzés módszereit. A többszörös világbajnok és Guinness rekorder gyermekkori álmát valósította meg, mikor megteremtette a modernkori lovasíjászatot. Rendkívül népszerűek a gyermektáborai, amikor egy hét alatt megtanulják az íjászat, a lovaglás és a kelevéz hajítás módszereit. A földházakban és sátrakban lakó fiatalok visszacsöppennek a múltba, egy honfoglalás kori közösség életét élhetik egy hétig. Nyílt napokat is tart a mester minden hónap első szombatján, a rendhagyó történelemórákra előre be kell jelentkezni, ilyenkor sem csupán előadást hallgathatnak az érdeklődők, hanem próbára tehetik saját képességeiket is a lovaglásban és az íjászatban.

www.kassai-lovasijaszat.hu


Puszta lovasudvar
és vendégház

Csak úgy kedvtelésből tartottak lovat Sheffer Istvánék Pakson a lovasbolt mellett 1999-ben. Aztán egyre többen szerették volna tanulni és gyakorolni a lovaglást, s így az igények szerinti bővítés és fejlesztés is megindult. A cseresnyéspusztai lovasudvar szolgáltatásai igen sokrétűek: van itt lovaskocsikázás, lovas szánkózás, túralovaglás, lovas klub gyerekeknek, de a fő profiljuk a lovasoktatás, mondja a tulajdonos. Specialitásuk a falusi életmód tábor, ahol házi túrót, tejet és sajtot kapnak a résztvevők, ahol kerámiakészítést is tanulhatnak, de szívesen viszik kirándulni is vendégeiket a környező településekre. A szezon nyitányaként már öt éve nyílt napot tartanak húsvét hétfőjén, amikor mindenki kipróbálhatja a lovaglást térítésmentesen, délután pedig Kassai Lajos lovasíjász tart bemutatót.

www.tar.hu/lovasudvar


Kerékpárral a Mecsekben

A gyakorlott kerékpárosok kimerítő túrákat tehetnek a Mecsek vadregényes tájain. A Mecsekben kerékpározóknak gyakran kell megküzdeniük az emelkedőkkel, de az eléjük táruló tájkép kárpótolja, lélekben pihenteti az utazót. A kerékpáros túraútvonal egy része erdészeti úton halad, ahol bárki zavartalanul kerékpározhat.

90 km gyakorlottaknak

Pécs – Bogád – Hird – Dombay-tó Pécsvárad – Zobákpuszta – Koszonyatető – Árpádtető – Lapis – Remete-rét – Abaliget – Hetvehely – Kővágószőlős – Cserkút – Pécs

Gyógyfürdők a régióban


Sikonda Wellness Hotel és Fürdő

A Mecsek festői völgyében feltörő forrásokra épült a sikondai Wellness Hotel és Fürdő. Az akadálymentesített centrumban a pihenést és sportolást szolgálja a 33 szobás és három apartmannal ellátott szálloda, egy 80 fős étterem, hat fürdőmedence.

Török fürdők hangulatát idézi a 35 fokos vizű kis beltéri ülőmedence, ahol idősebbek tölthetik kellemesen idejüket, de gondoltak a kis gyerekekre is, színes játékokkal felszerelt medencéik körül kézműves mesterségeket is tanulhatnak a nagyobbacskák. A termálvizű szabadtéri élményfürdő koktélbárral és napozóterasszal, a fedett medence élményfürdő elemekkel várja a vendégeket és a környékbelieket is közöttük a    csak fürdőzni sportolni vágyókat is, hiszen a sajátos beléptető rendszerrel lehetővé válik mindezek használata.


Nagyatád

Hat ország 91 településéről érkeznek vendégek a nagyatádi városi strandfürdőbe, mely legutóbb négy hónap alatt 11 nagyszabású sport és közösségi rendezvénynek adott otthont. Strandröplabda, strandkézilabda, a fedett medencével nem rendelkezők országos úszóversenye, triatlon bajnokságok, a Határtalan játékok nemzetközi szabadidősport rendezvénye vonzotta ide a sportolókat, családjaikat és barátaikat. Tavaly július 15-én adták át az óriás élménymedencét, hét élményelemmel, melyhez két óriáscsúszda is tartozik jövő évtől. A fedett termálmedence, az elefántos csúszda és a feszített víztükrű sportmedence minden korosztálynak pihenést és kikapcsolódást nyújt.


Gunaras

A dél-dunántúli régió egyik legjelentősebb gyógyüdülőhelyévé válhat hamarosan a Dombóvár közelében fekvő Gunaras. Idén nyáron azonban már befejeződött annak a nagyszabású felújítási, korszerűsítési munkálatnak első lépcsője, mely jövő év áprilisában zárul. Szeptember végén két medencével nyitott az alagútsor, december végén további öt medence készül el a fedett részen, jövő áprilisra pedig elkészül a teljes gyó­gyászati egység korszerűsítése is.


Harkány

Ha szervezett program volt Harkányban a gyógyfürdőben, akkor húszezer, ha csak „sima” hétvége volt akkor tízezer   vendég töltötte itt   szabadidejét. A több mint másfél évszázada működő gyógyfürdő a mozgásszervi, ízületi betegségek megelőzésében, gyógyításában, a csontritkulás, a krónikus nőgyógyászati gyulladások és a pszoriázis gyógyításában segít.

A városban az idegenforgalmi szálláshelyek száma eléri a harmincezret, szál­lo­dákban, panziókban, magán­szállásokban és kempingekben várják a vendégeket.


Hőgyész, a gyógyvízzel
rendelkező kastélyszálló

A Tolna megyei Hőgyészen található az 1700-as években épült barokk kastély, mely csaknem két évszázadon keresztül az Apponyi család tulajdona volt. A felújítási munkák után 2001 novembere óta fogadja vendégeit a négycsillagos Gróf Apponyi Kastélyszálló, melynek két szintjén négy lakosztály és 27 kétágyas szoba található, külön figyelemmel a mozgásukban korlátozott vendégekre. A kastélyszálló különlegessége a parkban feltárt saját termálvizű forrás.

A Klára kút 51,5 fokos vize 820 méter mélyről tör fel, és kezdetben az ásványvíz minősítést kapta meg, majd tavaly december végétől a gyógyvíz minősítést. Így a Gróf Apponyi Kastélyszálló Magyarországon egyedülállóan nem csupán termálvízzel, hanem gyógyvízzel is rendelkezik.

A gyógyvízre építve alakították ki a szálló fürdőjét két ülőmedencével, feszített víztükrű úszómedencével, wellness részleggel, különleges masszázsokkal és terápiákkal. A kastélyban felszentelt kápolna, körülötte pedig öt és félhektáros park található. Wellness, gyógykúra csomag ajánlatokkal, valamint   karácsonyi és szilveszteri programokkal várják régi és új vendégeiket.

http://www.apponyi.hu


Látogatható: április 1-től október 31-ig 8-18 óra között.
 
A túra hossza 1 km, időtartama 50 perc. Felvilágosítást ad: Duna-Dráva Nemzeti Park, Barlang

7678 Abaliget, tel.:72/ 498-766


Téli túrák a Mecsekben

December 11. szombat
Útvonal: Nagydeindol – Remete-rét – Büdös-kút – Vágot – Cifra-malom
Táv: 12 km
Találkozás helye és ideje: a pécsi uránvárosi busz pályaudvaron a 22-es busz megállójában 8.30-kor
December 26. vasárnap
Útvonal: Mecseknádasd – Réka-völgy – Pusztabánya – Zobák
Táv: 16 km
Találkozás helye és ideje: a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 8.45-kor
December 28. kedd
Útvonal: Máriagyűd – Tenkes-hegy – Siklós
Táv: 12 km
Találkozás helye és ideje: Máriagyűdön a templom előtt 9.00-kor
Túravezető: Tollas Tibor

 

55783038-1100-423c-ab59-a96183fe5463