A Föld mélyének titkos birodalmát az ismeretlen iránt vonzódó ember ruházta fel csodatevő, gyógyító erővel? Aligha! Hazánk híres, immár az orvosok által is javallott barlangjairól mondjuk el, milyen betegségekre hozhatnak enyhülést. A barlangfürdőben nincs téli és nyári szezon. Örök tavasz van.

 

A legtisztább levegő – Tapolcán

Javallott: asztmatikus betegségek, hörghurut, légutakat érintő allergiás megbetegedések esetén

 

A tapolcai Hunguest Hotel Pelion közvetlenül a barlang felett épült, a vendégek fedett folyosón juthatnak a szálloda épületéből a barlangba. A kúra pulmonológiai vizsgálattal kezdődik, ezután következhet a rendszeres barlangi tartózkodás. A kezelést frissítő masszázzsal egészíthetjük ki.

 

Az Európában egyedülálló gyógybarlang levegője mikrobiológiailag valamennyi vizsgált barlang közül a legtisztább. A barlangrész felmért hossza kb. 360 méter, s 10–15 méterrel a felszín alatt húzódik, a hűvös közérzetet biztosító barlangok csoportjába sorolják. A gyógytényezők közül a legfontosabb a magas nedvességtartalmú (98%) barlangi levegő, és a 14–16 °C körüli hőmérséklet.

 

Sokrétű gyógyhatás

A barlangban való tartózkodás megnyugtatja a vegetatív idegrendszert, és a lobos izgalmi stádiumban lévő nyálkahártyát, a váladékot felhígítja és elősegíti kiürítését. Az állandó, egyenletesen hűvös, magas páratartalmú környezet edző hatású és védelmet nyújt a későbbi hurutos, fertőző bántalmak keletkezése ellen; ezért hatásos lehet gyermekkori bronchitis esetében is.

 

A magas szén-dioxid koncentráció szerepe egyrészt abban nyilvánul meg, hogy jelentősen növeli a légzés intenzitását, másrészt görcsoldó hatású. Levegője tiszta, pormentes, így kémiai ingerekben is szegényebb, mint a hegyi. A barlangi klíma segít helyreállítani a felborult biológiai ritmust. A félhomály, a föld alatti csend és nyugalom önmagában stresszoldó hatású.

A barlangterápia nem egy speciális klíma passzív használata a Pelionban, hanem a barlangi klíma, a barlangi mikroklíma körülményeire alkalmazott, egyénre szabott, komplex légzésrehabilitáció, amely a prevenciót is szeretné szolgálni.

 

Kihasználva a szálloda egyéb lehetőségeit, kiegészítő szolgáltatásait – gyógytorna, légzőtorna, úszás, vízitorna, relaxáció, igény és állapot szerint kondicionáló tenisz, squash és masszázs–, megismerkedhet egy másfajta életmóddal, egyfajta önkezelő egészségközpontú szemlélettel. A súlyossági állapotfelmérés egyrészt a hozott leletek, kórtörténeti adatok, másrészt a szállodai szakrendelésen elvégzett légzésfunkciós vizsgálat, szükség esetén allergológiai vizsgálat alapján történik. A pulmonológusok mindezeket egybevetve javasolnak kezelési tervet.

 

Rejtélyes szerkezetek – Miskolctapolcán

Javallott: mozgásszervi, légzőszervi, gyomor-bélrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri problémák esetén

 

Élmény a hegy mélyéről fakadó, kellemes hőmérsékletű termálvízben úszni, fürödni. A termálforrás kalcium, magnézium, hidrogén-karbonátos, langyos vizű, időnként felszínig felemelkedő karsztforrás. Vízhőmérséklete 30 °C, a gyógy- és termálmedence kivételével, ahol 37 °C. Ez a termálvíz nem olyan tömény, mint egyes gyógyvizek, sokan ezért kedvelik.

 

Korlátlan ideig kényeztethet

A sokkal töményebb gyógyvizekkel szemben itt korlátlan ideig lehet fürödni, úszkálni, ki lehet próbálni a pompás dögönyözőt és a többi vízi attrakciót. A „Gömb terem” a vidám meglepetések kedvelőit várja, mellette pedig egy óriási pezsgőfürdőben víz alatti vízsugarak masszírozzák a vendégeket. Kissé távolabb egy rejtett szerkezet mozgatta „föld alatti folyó” vízáramával szemben – vagy éppen annak segítségével – juthatunk a legrégebben feltárt, legszebb barlangi szakasz fürdőmedencéjébe. A fürdőzés kiegészíthető szaunázással, illetve egyéni gyógykezeléssel is.

 

Vulkáni erő – Mátraderecskén

Javallott: magas vérnyomás, szív- és perifériás verőérbetegségben szenvedők, cukorbetegek érszövődményeinek kezelésére, valamint érműtétek után.

 

A Mátraderecske területén átfutó vulkáni törésvonal mentén több mint ötven éve szivárog a föld mélyéből szén-dioxid gáz. A geológusok mofettának nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést. Ezt a hazánkban egyedülálló természeti jelenséget szárazfürdő formájában használják a gyógyászatban.

 

A kúra

A mofettában a kezelések kúraszerűen történnek, egy kezelési kúra 15 kezelésből áll, időtartama 15–25 perc. A gázszint köldök, csípő magasságig ér, feláramlása folyamatos, magasságát az elalvó gyertya lángja és az oxigénnel telített színes léggömb jelzi. A kezelés orvos és szakképzett egészségügyi személyzet felügyelete mellett történik. Ezt megelőzően és követően vérnyomás-, légzés- és pulzusszám mérés történik. 15-20 perces pihenés után gyógytornász vezetésével ér- és lazító tornán a sor.

 

Föld alatti szanatórium – Jósvafőn

Javallott: asztmás betegeknek

 

A jósvafői bejárattól közelíthetjük meg a Béke-barlangban működő barlangi szanatóriumot. A barlangklíma gyógyító hatása fizikai és kémiai tényezők együttesén alapszik, mely fokozza a károsodott szövetek regenerációját, a szervezet természetes védekező mechanizmusát, a légutak tisztító tevékenységét, valamint gyulladáscsökkentő, nyákoldó és görcsoldó hatású.

 

Különösen hatásos

A legjobb eredmények fiataloknál és a légúti betegségek kezdeti stádiumában érhetők el. Egy kúra általában 3 hétig tart, naponta 3–5 órát kell tölteni a barlangban, orvosi felügyelet mellett.

 

Titokzatos mikroklímák

 

A hazai és külföldi barlangi klímamérések alapján a barlangokat – az ott tartózkodó ember közérzetének figyelembevételével – Fodor István magyar kutató négy klimatikus csoportba sorolta a barlangterápia szempontjából.

 

Hidegérzetet keltenek a poláris és szubpoláris, illetőleg a magashegységi övezetben nyíló barlangok, valamint a mérsékelt övi klímatartományban állandóan vagy időszakosan jéggel kitöltött barlangok. Hazánk területén ilyennel nem találkozunk.

 

Hűvösérzetet keltenek a mérsékelt övi kontinentális klímatar-

tomány zömmel alacsony középhegységi övezetébe tartozó magyarországi karsztbarlangok – az Európában légzőszervi megbetegedések gyógykezelésére alkalmasnak ítélt barlangok nagy része ilyen.

 

Komfortérzetet keltenek a mediterrán és a nedves szubtrópusi

területek barlangjai, továbbá az ezeknél hűvösebb éghajlati övek termálbarlangjai.

 

Melegérzetet keltenek a trópusi éghajlati öv barlangjai és a nagy hőfokú termálbarlangok.

 

A fenti csoportosítás egy a sok lehetséges közül. Bárhogyan osztályozzuk is azonban a barlangokat: ahány barlang, annyi sajátos föld alatti, titokzatos mikroklíma-rendszer létezik.

 

476cbae7-645c-4a8a-a4af-8932a5eace05