A köröm a hajhoz és a bőrhöz hasonlóan tükrözi szervezetünk állapotát. Elváltozásaiból számos betegségre következtethetünk. De a köröm különleges helyzeténél fogva a női karakter egyik legfontosabb megjelenítője is: formája, színe, állapota tükörként jeleníti meg a lélek világát.

 

Körmére nézünk

 

A kéz körmei havonta közel 4 mm-t nőnek, míg a lábé csak 2 mm-t.   Emiatt sajátos logika rejlik a „körömfilozófiában”: a kéz körmei kiszolgáltatottabbak, mint a lábé, könnyebben elveszíthetőek. Fontos, hogy teljes elvesztésük után viszonylag hamar, fél év alatt ismét betölthessék védelmi szerepüket. A láb körmei csak egy év alatt nőnek le, s ez a védhetőség miatt ugyan nem vészesen sok idő, s nem is lenne nagy jelentősége a késedelemnek, ha éppen bezártságuk, a rossz cipőhatás, a befülledés, a fertőződés, gombásodás nem nehezítené a gyógyulásukat. Az ősember életében a körömnövekedést ilyen problémák nem terhelték, akkor a „körömlogika” még jól működött.

 

Ha választani kellene, hogy a lábunk, vagy a kezünk körmei fontosabbak-e számunkra, biztos, hogy a kéz körmeire voksolnánk, mert ezek a körmök látszanak, nemlétüket csak műkörmökkel lehet palástolni. A láb körmeire kevesebb figyelmet fordítunk, pedig ezek épsége is nélkülözhetetlen egészségünk szempontjából.

 

A köröm jelzései

 

Minden körmünk idegvégződések és hajszálerek segítségével kapcsolódik szervezetünkhöz, növekedésükhöz, életükhöz megfelelő táplálékra van szükségük. Hiányos táplálkozás esetén agyunk fontossági sorrendet állít fel, s elsősorban az életfontosságú szervek számára osztja ki a táplálékot. Emiatt a hiányosan táplálkozó vagy beteg ember körmein hamar kiütköznek a belső problémák.

 

Az egészséges ember körmei fényesen csillognak, felszínük egységes (nem töredezett), sima, a körömágy rózsaszínű. A kimerült ember körmei könnyen törnek, körömágyuk fogékonnyá válik a fertőzésekre. A sokáig tartó kimerültség gyengíti az idegrendszert is, s ez akár körömrágáshoz is vezethet, de a körmök ilyenkor maguktól is beszakadnak. A puha, vékony körmök általánosan leromlott fizikai állapotról tanúskodnak, sokszor csökkent hormonműködésről, de mindkét esetben a kiváltó ok vitamindúsabb táplálkozással, fokozatos terhelés-növeléssel megszüntethető, s ezzel a körmök egészsége is helyreállítható.

 

A kimerült ember körömágyából hiányzik a fehér félhold is, legalábbis nem különül el élesen a környezetétől. Sárgás elszíneződésük, különösen a lábon, gombás fertőzésről árulkodik, de a kéz körmein ez a színezet a cukorbetegség jele lehet, de csak azoknál, akik nem használnak rendszeresen körömlakkot. (A lakk is okozhat ilyen elszíneződést, sőt   szárító hatásával hozzájárul az ekcéma kialakulásához is.)  

 

A vashiányos emberek körme legömbölyödő, de a kanálszerű forma pajzsmirigy problémára, de tüdőbetegségre is utalhat. A pajzsmirigy túlzott működése különben vastag, kemény körmöket eredményez. A magas vérnyomásban szenvedők körömágya általában sötétpiros színű, de minél mélyebb árnyalatú, annál valószínűbb egy szívinfarktus bekövetkezése.

A kék körömágyú embereknek rossz a vérkeringése, ők a hideget is nehezebben viselik, emiatt hideg időben a körmük még kékesebb.

A benőtt köröm a kozmetikus vagy a pedikűrös hibájára utalhat, ugyanis a keskenyebb körömív érdekében kivágják a köröm szélét, mindeközben megsértik a körömágyat, s a körmöt arra kényszerítik, hogy oldalra is fejlődjön. Otthoni körömápolásnál is ügyeljünk arra, hogy körmünket csak hosszanti irányba vágjuk. Különösen a lábkörmök vannak veszélyben; egy-egy alaposabb manikűrnek fájdalmas, sebészi beavatkozást igénylő következménye lehet.

        

Köröm és lakk

 

A szép, ápolt kéz sok mindent elárulhat tulajdonosáról, de foglalkozásáról, személyisége rejtelmeiről, vágyairól leginkább a körmei, a különböző színű, formájú, természetes, vagy műkörmök regélnek. A régi kínaiak a társadalmi ranglétrán betöltött helyük kinyilvánítása miatt festették a körmüket, a mai nők azért ennél „körmönfontabb” okok miatt teszik ugyanezt. Harminc évvel ezelőtt a legtöbben a piros színnek szavaztak bizalmat, elsősorban azért, mert a kínálat, a színpaletta szegényes volt. Ma főleg a célratörő, határozott nők kedvelik ezt a színt, igaz, a pirosban szexuális kihívás, szenvedély, szeretetvágy, szeretni akarás is rejlik. A sok színárnyalat birtokában a régi tűzpiros használata hétköznapi, ha valaki mind a húsz körmét erre az árnyalatra festi, mert ez közönségesnek, bujának tűnhet.

Finom lelkű hölgyek kedvence a gyöngyház és a tompa rózsaszín, míg a fehéret, a magára, ápoltságára sokat adó nő használja, olyan, aki nem a világnak, hanem önmagának akar megfelelni.

 

A zöld és a fekete körmök fiatal, lázadó hölgyek kedvence, de viselőik között azért jelentős különbség van. A zöld a megújuló természet színe, aki ezt a színt szeretné a körmén viselni, az a szabadság után vágyik, de a fekete színt előtérbe helyezők a halált és az elmúlást idézik, bár nálunk akár a sárga szín is összehozható mindezzel. Az „aranyos” körmök kiegyensúlyozottságról, öntudatos életvitelről árulkodnak.

 

 A bordó körömhöz mindig társul egy elegáns ruha is, az összhatás csak így teljes: jól ápolt, idősebb, művelt nő színházba vagy hangversenyre megy…   A royalkék körmű hölgyek önálló divatot teremtenek, a fekete és a zöld körmű nőtársaktól eltérően anyagi helyzetük kiváló, megtehetik, hogy a legdrágább ruhákba járjanak. A statisztikák szerint azonban legtöbb nő csak alkalmilag festi a körmét, s ezt azért is teszik jól, mert a vegyszerekkel amúgy is túlterhelt világunkban a körmöt tönkretevő lakkok a bőrből (s a levegőből) felszívódva az egész szervezetre negatív hatást gyakorolhatnak. Ez az oka annak, hogy újabban a várandós kismamáknak nem ajánlják a körömlakkok használatát.

 

Dadányi István  

 

742f5c62-f39f-4cfa-9e3a-0201321a492a