A feng shui nem azt jelenti, hogy lemondhatunk az orvosi diagnózisról vagy a sok esetben életmentő gyógykezelésről, de képes arra, hogy segítségével a beteg cselekvően rész vállaljon a gyógyulás folyamatában. A feng shui megtanít a válaszadásra, a megfelelő szabályok figyelembevételére, az egyéni érzések áthangolására, az egészségért folytatott küzdelemhez szükséges érzések kifejlesztésére.

 

Miképpen teszi ezt?

A testi válaszok elvén alapuló, kellemetlen érzeteket tehát valódi, kellemes érzetekkel kell helyettesíteni, hogy megőrizzük az egészséget és megelőzzük a betegségeket.

A feng shui tanácsadóknak és a hozzájuk forduló embereknek ezért az a feladatuk, hogy kiderítsék, honnan erednek a betegségért felelős rossz érzetek, továbbá milyen egészséghelyreállító és –megtartó intézkedések lennének hatásosak.

 

Ehhez alapkövetelmény a lakás minden négyzetméterének rendszeres feltérképezése, melynek során tekintettel kell lenni a következőkre: Milyen érzést vált ki a lakás bizonyos pontja a lakóból? Milyen feng shui változtatás szükséges a jobb helyzet eléréséhez?

Ha a feng shui tanácsadó a szűkös lakásban – például a bútorok áthelyezésével vagy tükör felszerelésével – a teret „kitágítja”, vagy a csi energiájának elszökését a huzat megszüntetésével megállítja, rögtön kedvezően befolyásolja a légzőszerveket, a mandulát vagy az immunrendszert.

 

Az ügyfélnek azonnal közölnie kell, hogyan hat rá változtatás, megfelel-e neki az új helyzet, vagy még mindig rossz érzések tölti-e el. A lakást vagy a házat úgy kell megtervezni, hogy benne a barátság, a szeretet, a boldogság, az erotika, az erő, az együttlét, a remény érzése otthonra találjon, s mindezeket másokból is kiváltsa, tehát az életminőségét fokozza s az egészséget erősítse. Ugyanitt a pozitív területeken gyűlnek fel a kellemesen megélt idők emlékei az évek folyamán, és ezzel belső megerősítést nyújtanak.

 

Aki naponta csak öt percen át örül egy virágzó hibiszkusznak és egy szélcsengőnek, amely szimbolikus jelentését tekintve pontosan illik a jelleméhez, máris kellemes érzéseknek örvendhet (365 x 10 perc = 3650 perc: 60 = kb. 60 óra). A lakásnak minél több szeglete kerül összhangba, sikerül szépre, minél kevesebb problémás területet kell gyengíteni és minél inkább az összes helyiségben darabról darabra érvényre jut saját ízlésünk, amin keresztül megnyilvánul egész lényünk, annál jobban sokasodnak majd a jó érzés órái.

 

Aki ily módon képes megkétszerezni, megháromszorozni vagy akár megtízszerezni az örömeit, nem pusztán aktív egészségmegőrzést végez, hanem pozitív láncreakciót vált ki. Aki szereti kifejezni lakásában a saját egyéniségét, és a külsőségektől beleegyezést, megerősítést kap, jótékony folyamatot indít el.. Az energiák szerteágazó hálózatán keresztül más személyiségrészeket és élettereket is megszólít, ami esetleg a párkapcsolatában vagy a hivatásában hasznára lesz.

 

A saját lakásában mindenkinek megvan a lehetősége a pozitív változtatásokra, a lakás olyanná alakítására, hogy igazán jól érezhesse magát benn. Ezeknek a lehetőségeknek persze a párkapcsolat vagy a szakmai tevékenység bizonyos mértékben korlátokat szabhat, hiszen az élet a e területin túlságosan is befolyásolhat bennünket a mások véleménye. A feng shui tudása azonban más tudományoknál sokkal jobban sarkall, szinte már kényszerít a cselekvésre. S aki önmaga cselekszik, azzal mások nem tehetnek bármit.

 

Részlet: H.Meyer – G.Sator:

Feng Shui –Testi-lelki egészség

Édesvíz kiadó

 

313e4018-9c11-426a-a8a2-1eafbc1ef377