A bokát olyan finom idegek szövik át, melyek alsó információ központként állandóan üzeneteket küldenek agyunknak futás közben. Több mint 1 millió ember bokáját operálják Európában évente – legtöbbször mozgáshiány, túlsúly, sportsérülések következtében. Előzd meg a bajt! És vigyázz a tűsarkú cipellőkkel, ártanak neked!  

 

Mindig talpra esni

 

•Bokánk támasztja testünket és ad neki stabilitást, mégis kevés figyelmet szentelünk rá.

•Amikor laikusok beszélnek róla, tulajdonképpen a láb úgynevezett ugróízületére gondolnak, mely bokánk felső részén található. Ez az igazán bonyolult ízület illetékes abban, hogy lábfejünket fel tudjuk emelni, és le tudjuk engedni, valamint ezt az ízületet vesszük igénybe minden egyes lépésnél.

•Lábfejünk felső ugróízületünk fölött van a sípcsontunkkal összekötve. Combunk alsó részének tartása is attól függ, mennyire áll egészségesen lábfejünk és bokánk. Ez befolyásolja egész testünk statikáját. Egyszerűbben kifejezve: lábunk rossz állapota akár hátfájáshoz is vezethet.

•Olyan finom idegek szövik át, melyek alsó információ központként állandóan üzeneteket küldenek agyunknak futás közben. Például, hogy a talaj éppen nyirkos és hideg, vagy meleg, ill. puha-e. Testünk azonnal reagál az olyan jelentésekre, mint „tükörjég”, vagy „göröngyös talaj”.

Fitt tipp

Egy erdei séta ezért is megfelelő reakciótréning! Mindamellett jót tesz lábunknak.

 

Milyen sportot válassz?

 

Ez ember eredetileg futó lény volt (vadászatkor utolérte a nagyvadat). Az otthonülő-lét egyáltalán nem tesz jót bokánknak, hisz ezáltal elveszti mozgékonyságát, és rugalmatlanná válik. Ezért kell mindig edzésben tartani, amit különösen olyan sportágakkal tehetsz meg, mely kitartást követel tőled.

Ilyen pl.:

– a sífutás,

– a biciklizés,

– az úszás,

– vagy a futás (puha talajon!).

 

Vigyázz, veszélyes!

Ugróbokánknak bajt jelenthetnek:

– a klasszikus labdasportok, a hirtelen megállásokkal és fordulatokkal. Minden egyes megbicsaklást ugyanis az ugróízületed szenved meg.

Leggyakoribb balesetek ezért a törések és rándulások, melyek gyulladásos izületi betegségekké is fajulhatnak.

•A statisztika szerint a harmadik leggyakoribb törés a felső ugróízületi törés. Ilyen jellegű töréseket ritkán műtenek, ehelyett legtöbbször „hagyományos” kezelést kap a beteg, azaz, miután az egyes részeket a helyes pozícióba visszarakják, begipszelik.

•Még tökéletes ortopédiai munka során is: minden második törést követően kopás fordul elő. Már a két csontrész 1-2 mm-rel történő eltolása is bokánk tartós túlterheléséhez vezethet.

•Igen gyakori sportsérülés a lábrándulás is. Három szalagról van szó, melyek közül az egyik megnyúlik, vagy elszakad.

Ezt a sérülést is konzervatívan, tehát operáció nélkül kezelik. Csupán akkor operálnak, ha mindhárom szalag elszakad. Az erősebb belső szalag csak ritkán sérül.

•Minden sérülésnek fájdalmas ízületi gyulladás lehet a következménye, mivel a bokaporc erősebben súrlódik, ha a boka részei nem megfelelő szögben állnak. Legrosszabb esetben a védelem nélküli csontrészek végei súrlódnak egymáshoz.

 

VIGYÁZZ!

Olykor szűk, nem elasztikus cipők is elősegítik a porckopást.

TIPP

•Tartós fájdalom esetén érdemes felkeresnünk egy ortopédust. Az ízületi betegségek ugyan nem gyógyíthatók, de a folyamat lassítható.

•Gyakran már egy cipőbetét vagy fásli csillapíthatja panaszainkat.

•Stabil cipők vagy gyógyfürdőzés tehermentesíthetik bokaízületünket.

•Egy borogatás és egy elektroterápia rövid időre segítik a porcanyagképződést.

FITT TIPP

•Legjobb gyógyír azonban mindenképp a rendszeres, megfelelően adagolt mozgás.

 

Végezz nyújtógyakorlatokat!

Program, a fitt bokáért

Bokánk izomzata gyakran kemény és nem mozgatható.

Ez a stabilitás hiányát jelzi!

 

Az alsócomb megnyújtása

A verzió

Ez a gyakorlat akár tévézés közben is elvégezhető! A fotelben kényelmesen ülve óvatosan nyújtsd meg combjaid alsó részének elülső és hátsó oldalát. Kezeddel fogd meg a talpad, és körkörösen mozgasd a lábad 10-szer befelé, majd 10-szer kifelé.

Válts lábat!

 

B verzió

Ülj a sarkaidra. Most a bal és jobb térded váltogatva emeld föl.

Ezáltal nyújtható combod alsó részének elülső oldala.

Vigyázat! Akinek térdpanaszai vannak, az kerülje ezt a gyakorlatot!

 

Ugróboka-ízületünk nyújtása

Itt kerül a partnered a képbe: boka ízületünk nyújtásának kivitelezéséhez szükséges még valaki, aki lábfejünket lefelé nyomja, és hosszan húzza. Lehetőleg több másodpercig tartsuk, majd lazítsunk – mindkét oldalon ismételjük meg többször a gyakorlatot.

Aztán segíts Te a partnerednek!

 

Ismerd a tested!

A köznyelvben a felső ugróízületet bokának is nevezzük. Ez az ember leginkább igénybevett ízülete. A szakemberek megkülönböztetnek alsó és felső ugróízületet. A felső ízület tulajdonképpen a csuklóízület, csak bonyolultabb szerkezettel. Az ezalatt elhelyezkedő ugrócsont a csont villácskákban forog a vádlitól és sípcsontunktól, ha lábujjhegyünket megemeljük, vagy leengedjük. Az alsó ugróízület a boka alatt található: három kisebb ízületből épül föl, ez teszi lehetővé lábunk oldalra való dőlését. Ugróízületünket 3 külső és egy belső szalag tartja össze. Utóbbi – a külsővel ellentétben – szinte soha nem sérül meg.  

 

A divat árnyéka

Majdnem minden divatos cipő egyben lábgyilkos is, jobb, ha alaposabban megnézed, mielőtt megveszed! Pl. minél magasabb a sarok, annál erősebben nehezedik a súly a lábujjakra. A menő magassarkúak viselése tehát nagy túlterhelést jelent. Ha mezítláb állunk, testsúlyunk tömege a sarkunkra nehezedik.

FITT TIPP

Ha valaki nem szeretne lemondani a szűk, magassarkú cipőkről, annak otthon, amilyen gyakran csak lehet, mezítláb kell futkároznia! Ezáltal a lábak teljesen természetesen „nyújtózhatnak”.

 

df7c2359-d013-4cd4-8046-b3634d5a6280