Bár a bor nem válik vízzé, a hal mégis szereti. Igaz, abban a stádiumban már mindegy neki, amikor az asztalra kerül. Neked azonban nem mindegy. A hagyományos halételt turbózd meg egy olyan borfajtával, amiről eddig azt hitted, nem hal mellé való. Így a halevés ünneppé emelkedik a lakoma íze egészen más lesz, mint szokott.

 

Karácsonykor annyi halat egyél, amennyi beléd fér, és még fogyhatsz is. Újévkor azonban a népi hagyomány szerint tilos a halhabzsolás, mert a hallal elúszik a szerencséd is!

 

Új ízek, más ízlés

 

Milyen bort válassz a halhoz?

Sokak számára a válasz nagyon egyszerű: a halhoz csak fehérbort választhatunk! Ez azonban igencsak elavult nézet. Egy-két kivételtől eltekintve a halak alapíze gyenge és semleges, kevéske édeskés utóízzel. Ezért a halakat aromásabb ízű alapanyagokkal, fűszerekkel és mártásokkal készítik el.

A fűszerek, az aromás alapanyagok, a sokféle elkészítési lehetőség és a feltálalt mártások a hal természetesen gyenge ízét azonban alaposan megváltoztatják.

Ezért a borok kiválasztásánál tekintetbe kell venned:

1. az elkészítési módot, azaz a sütés-főzési eljárásokat és

2. a fűszerek, az erősebb ízű alapanyagok és mártások ízmódosító hatását is. Következésképpen nem igaz az a mondás, hogy halhoz csak fehérbor illik, a borok skálája rendkívül széles lehet: dúskálj, és kombinálj.

Vagyis:

Az üde, lágy fehérboroktól – a testes, csersavdús vörösborokig a legtöbb borfajta fokozza, különlegessé teheti a halétel élvezetét.

 

Halászlé

A halászlé a pirospaprika, a vöröshagyma, a só és a hal illatainak és ízeinek a harmóniája!

IGEN!

az előbbiek okán a testesebb és határozott savú fehérborokat és a fűszeres vörösborokat kívánja.

NE!

A csersavdús vörösborokat kerüld!

 

Halpörkölt

A halászlét kísérő borok a pörkölt mellett is jól érvényesülnek. 

IGEN!

A zsírosabb halakból készült halpörkölt (angolna, harcsa) a csersavasabb vörösborokat is kiválóan elbírja. A zsír ugyanis lecsökkenti a csersavak keserűségét.

GASZTRO TIPP

A túrós csuszás halpörköltökhöz a száraz, testes, határozott savú fehérbor és a fiatalos, fűszeres vörösbor a legizgalmasabb útitárs.

 

Sült halak

Az ízesítés és a kísérő alapanyagok hatása a döntő!

IGEN!

Testes és határozott savú fehérborok, illetve a bársonyos és harmonikus vörösborok itt jól érvényesülnek, mondjuk a rácponty kísérőjeként.

 

Rántott hal

A halat forró olajban sütjük, tehát ez a verzió a hal legzsírosabb elkészítési módja.

IGEN!

A tüzes és határozott savú fehérborok mellett a karakteres, csersavdús vörösborok is kiemelik a rántott hal ízhatásaival.

FITT TIPP

Süsd inkább roston, nyárson a halat, akkor kalóriát spórolsz!  

Ha szárazon, zsír nélkül és kevés ízesítéssel készül a hal, akkor a testesebb és harmonikus savú fehérborokat válaszd.

 

Nyers hal

Ha japánosan eszed a nyers halat (szusi), akkor egy igazi gourmandnak a legfontosabb élvezeti szempont az, hogy a hal természetes és friss íze megmaradjon.

NE!

A hal gyenge és finom illat- és ízanyagait nem rombolhatod le erősen savas és testes borokkal.

IGEN!

A legideálisabb választás egy friss és finom savtartalmú fehérbor.

 

Hidegen tálalt hal, halsaláta

A mártás és a halsaláta ízesítése dönti el a bor kiválasztását.

NE!

Most ne válassz vörösbort, azzal mindent elrontasz!

IGEN!

Ha a mártás semleges és főleg a hal jellegzetes ízeit szeretnénk megtartani, akkor a nyers halhoz hasonlóan finom savtartalmú, üde és friss fehérbort válasszunk.

Ha viszont a mártás jellege és a halsaláta összetétele az uralkodó íztényező, akkor a savasabb és testesebb fehérbor a legjobb választás.

 

Füstölt hal

Egy kis gyengén füstös csersavíz pozitív hatást kelt: az új tölgyfahordókban érlelt fehérborok együtt fogyasztása a füstölt halakkal igen kellemes ízhatásokat kelt.

NE!

A füstölt halhoz nem szabad fiatal, élénk és kemény savú fehérborokat választani. A füstölt íz hatására a savak még keményebbé és fémízűvé válnak.

IGEN!

A füstölt halhoz száraz, testes és harmonikus savú fehérbort választhatunk.

 

Gőzben párolt hal

Az egészben párolt hal (vagy egészben sütött hal) ízesebb a bőr és az alatta lévő zsírréteg miatt.

IGEN!

Ha friss halat párolunk kevés ízesítéssel, akkor a lágy, illatos és üde fehérborok az ideális kísérők. Az ízesítéstől és a fűszerezéstől függően a testesebb és savdúsabb fehérborokat is kínálhatjuk a párolt hallal.

 

f26be885-5b7e-40a7-8eea-1ad7818391f3