Mely gombák veszélyesek számunkra? Az egészséges szervezet számára a bőrön megtelepedő gombák rendszerint nem igazán veszélyesek, azonban elszaporodásuk kellemetlen fertőzéseket okozhat. A világon számtalan gombafaj létezik, de ezek közül csak mintegy száz okozhat az embernél gombás megbetegedést.

 

Ezeket emberre kórokozó (emberpathogen) gombáknak nevezik, melyek alapvetően nem különböznek azoktól a gombáktól, amelyeket az ételek elkészítéséhez használunk. Az emberre kórokozó gombákat három csoportra oszthatjuk: dermatophytonok; sarjadzó gombák; penészgombák és egyéb gombák. Ennek az osztályozásnak nagy gyakorlati jelentősége van, mivel nem minden gombaellenes szer hat egyformán jól mindhárom gombacsoportra. A fertőzések tünetei és kezelésük módja a különböző típusú gombák esetén más és más lehet.

 

Hol helyezkedhet el a bőrgomba?

 

Gyakorlatilag a bőrfelszínen bárhol előfordulhat gombás fertőzés, de vannak a gombák által kifejezetten kedvelt területek. Testünk rejtett zugai, összefekvő felületei, mint a lábujjközök, hónalj, a szeméremtest a gombák számára optimális meleg, nedves környezetet nyújtanak. A látszattal ellentétben a bőrgombák nem a bőr felületén, hanem a bőr mélyebb rétegeiben kapaszkodnak meg, onnan törnek utat maguknak a felszínre. Igen fontos, hogy gondoljunk erre a fertőzés kezelésénél, hiszen nem elegendő, ha a felszínről látszólag kiirtottuk a gombát. Ha a bőr mélyebb rétegeiben a fertőzés megmaradt, csak idő kérdése, hogy a gomba ismét elszaporodjon.

 

A bőrgomba kezelése

 

A bőrgombás megbetegedés kezelése hosszadalmas folyamat, a bőrgomba elleni küzdelem legfontosabb tényezője a türelem. Igaz ugyan, hogy a tünetek viszonylag hamar, már akár egy héten belül megszűnhetnek, de a fertőzés teljes eltüntetéséhez hosszabb időre lehet szükség. Nagyon fontos, hogy a kezelést a tünetek megszűnése után tovább folytassuk, mert csak ezáltal kerülhető el biztonsággal a betegség kiújulása.

 

Mit kell tudnia egy hatékony gombaellenes szernek?

 

A bőrgombás betegséget gyógyító készítmények elé számos kihívást állít a bőrt megtámadó gombák természete. Mivel a gombák a bőr mélyebb rétegeiben telepednek meg, a gyógyszernek igen jó felszívódó képességgel kell rendelkeznie. A gomba fajtájától függően különböző ellenszerekre lehet érzékeny. Ha nem tudjuk pontosan, milyen gombával van dolgunk, fontos, hogy a gyógyszer minél többféle gomba ellen hatásos, ún. széles spektrumú antimikotikum legyen.

 

Természetesen fontos, hogy összetétele kímélje a bőrt, hiszen a kisebesedett bőrfelszín igen érzékeny lehet. Ne tartalmazzon allergiát kiváltó anyagokat, minimális mellékhatással rendelkezzen, ne hagyjon nyomot se a ruhán, se a bőrön, ne legyen árulkodó szaga, illata. De a legfontosabb, hogy bebizonyosodjon: hatékonyan gyógyítja a gombás fertőzést.

 

3e885d67-d1ce-44df-957d-28fdb8e8ef7b