Igen, egy egészségtudatos nőnek nem csak nőgyógyászhoz kellene eljárnia! A melanoma ugyanis az egyik legveszedelmesebb betegség – persze rendszeres kontrollal a veszély minimalizálható! S okszor már az anyajegy szabad szemmel történő vizsgálata árulkodik a jó- vagy rosszindulatúságáról…

 

A sok figyelem – felhívás ellenére miért nő a bőrrákos megbetegedések száma hazánkban ?
 
Valóban szomorú adat, hogy világszerte és , sajnos, hazánkban is rohamosan nő a bőrdaganatok száma – mondja dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza – Ebben sok tényező játszik szerepet : a fokozott UV sugárzás (az ózonpajzs elvékonyodása) , a megváltozott környezeti hatások mellett az életmód (pl. solariumok ), a szabadidő eltöltésének (téli sportok), az utazási, nyaralási, napozási szokásoknak a megváltozása…, ezek minden bizonnyal jelentős hatással van nak a daganatok számának a növekedésére . A mai kor embere szerint ráadásul a barna bőrszín a szebb, az a divatos , és sok esetben , persze tévesen , a napbarnította bőr az egészség illúzióját is kelti . 
 
50+
Új EU-
faktorszám jelölés a napvédő krémeken!
A fényvédő faktor egy szorzószám, ami azt mutatja , hogy a fényvédővel  hányszorosára  növekszik a napon  a bőrpír ,  a leégés nélkül eltölthető idő. Minél magasabb a faktorszám, annál magasabb UV-szűréssel rendelkezik a termék , de ez nem  jelenti azt, hogy annyiszor hosszabb idő tölthető napon!
FONTOS!
•Világos bőr, szem és hajszín , sok anyajegy  esetén a maximális 50+ faktorszámú fényvédő krémek ajánlottak.
•Kritikus időszakban , délidőben kerüljük a tűző napot , és persze a megfelelő öltözködés is hozzátartozik a prevencióhoz!

 „TESTBESZÉD“ – megfejthető jelek
 
Honnan – milyen jelekből állapíthatja meg az ember , hogy rosszindulatú elváltozás alakult ki az anyajegyeknél , milyen jelek figyelmeztethetik erre?
 
Amennyiben az anyajegy mérete növekedik, alakja szabálytalanná, aszimmetrikussá válik, a színe változik (sötétedik vagy világosodik), a felszíne nedvedzik, vérzik, rendszeresen viszket vagy ha irritálódik: mindenképpen javasolt bőrgyógyászhoz fordulni. A bőrfelszínen jelentkező új pigmentált elváltozás esetén is fontos minél előbb szakorvoshoz fordulni!
 
Az anyajegyek eltávolítás áról
 
A pigmentált anyajegyek eltávolításának módja a sebészeti kimetszés, szövettani vizsgálattal egybekötve. Hány napig kell óvni a műtéti heget?
 
Ez függ a lokalizációtól és a varrat típusától, de varratszedés után még néhány hétig . Főleg a háton elhelyezkedő anyajegy- műtétekre igaz, hogy az erősebb testmozgást érdemes ilyenkor elkerülni!
 
 FONTOS!
•Amennyiben tervezhető beavatkozásról van szó (pl. irritáció lehetősége miatt kerül sor az anyajegy eltávolítására ) , inkább őszi, téli, tavaszi hónapokban ajánlott a bevatkozás elvégzése.
•Dysplasias anyajeg y , vagy melanoma gyanúja esetén természetesen nem szabad várni a műtéttel, nyári időszakban is elvégezhető , ill. el kell végezni!
 
 
Kevesen tudják, hogy a bőrdaganat is megelőzhető – szűrővizsgálattal.
Milyen szűrővizsgálati módszerek vannak?
 
A szervezetben kialakuló összes daganatok közül az egyik legrosszabb indulatú a bőrből kiinduló melanoma . Kialakulása a bőr cc48a0b9-4da6-453f-9273-fc0689143dd0