Ha már eljutottunk oda, hogy az amalgámot és a fémeket eltávolíttatjuk a fogorvosunkkal, akkor felmerül a kérdés, mire cseréltessük. Az amalgám tömések és fém-kerámia hidak helyettesítésére ma már többféle igen jó minőségű anyag és magas színvonalú technológia áll rendelkezésre.

 

FÉNYRE KÖT

A tömések esetén egyszerű a helyzet, mert egy kisebb tömést un. kompozit tömésre cseréli a fogorvosunk. Ez az anyag tulajdonképpen műgyanta alapú, mely speciális hullámhosszú fény hatására (nem lézer!) polimerizálódik, azaz megköt. A mai kompozitok igen jó minőségűek, hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a fog, a kopásállóságot és a kötés közbeni zsugorodást is a minimálisra csökkentették.

 

BETÉT

Ha a fognak az oldala is hiányzik, célszerű betétet (idegen szóval: inlay) készíttetni, amikor kiszedetünk egy nagyobb amalgámtömést. Ez két „ülésben” készül el, első alkalommal a régi tömés eltávolítása, tisztítás, a forma végleges kialakítása történik, majd a fogorvos lenyomatot vesz az üregről. A betét elkészítéséig ideiglenes töméssel látja el az orvos a fogat.

A betétet a fogtechnikus készíti el, melyet azután a fogorvos rögzít a foghoz. Ezeknek a betéteknek az anyaga többféle lehet.

•Hasonló anyagból készülhet, mint az egyszerű tömés, de megerősítik kerámiával vagy üvegszállal. Ezek igen jó tulajdonságokkal bíró, esztétikus anyagok.

•Készülhet kerámiából, melynek a technológiája többféle lehet, pl. rétegzett, préselt, öntött.

•Végül helyettesíthetik az amalgámtömést arany betéttel,

• vagy galvanizált aranyra égetett kerámiával.

 

HÍD, MÁSKÉPP

Mi a helyzet, ha hiányzik egy fogunk és nem készülhet a helyére beültetett fog (implantátum)?

•Ma már nem kell a hagyományos módon lecsiszoltatni a két szomszédos fogat és fémkerámia hidat készíteni, hanem ha ezek a fogak tömöttek, akkor az új tömések tarthatják a hiányzó fogat, melyek tulajdonképpen betétek. Ez a bizonyos betét elhorgonyzású híd. Ennek azért megvannak a kritériumai, nem minden esetben készíthető. Ha mégis, ennek az anyaga szintén lehet üvegszálas vagy kerámia.  

•Ha hosszabb híd készül vagy nagyobb a terhelése, akkor Cirkónium-dioxid alapú hidat készíttethetünk. Ez igazán magas színvonalú, magas technológiai hátteret kíván, igen igényes és esztétikus munka, hátterében mindig igen magas technikai felkészültség áll.

Azután, hogy a fogorvos előkészítette a fogakat és levette a lenyomatot, a technikus a mintát egy lézer-letapogató segítségével beolvassa és a komputeren készít a fogcsonkokra egy virtuális sapkát, majd interneten elküldi ezt egy központba (pl. München), ahol ezt a sapkát egy speciális frézgép egy Cirkónium-dioxid tömbből „kifrézeli”. A sapka ezután visszakerül a technikushoz és ő elkészíti rá a kerámia koronát, illetve a hidat. Ilyen módon egy igen magas színvonalú, pontos, precíz, magas hajlítószilárdságú korona vagy híd készülhet.

Érdemes kikérni fogorvosunk tanácsát.

 

Dr. Várnagy Éva

 

78e1d152-8362-4743-88e2-d68495dd050d