A bőr feszülési csíkjai – orvosi nevükön a striák – a leggyakoribb bőrtünetek közé tartoznak. Leggyakrabban   „terhességi csíkok”-ként emlegetjük őket, pedig férfin és nőn, kövéren és soványon egyaránt előfordulhatnak. A serdülőkorú lányok 70 százalékán, a kamaszfiúk 40 százalékán, a terhesek 90 százalékán jelennek meg striák, és akkor még nem beszéltünk a sportolókról, a hirtelen meghízottakról, a testépítőkről.

 

A striák ritkán súlyos hormonzavar tünetei is lehetnek, ilyenkor alapos orvosi kivizsgálás szükséges. Egyes családokban az öröklődő fokozott striaképződési hajlam a kötőszöveti gyengeség jele. A striák kialakulásának mechanizmusa még nem teljesen ismert. Bizonyos, hogy – hormonhatásra vagy genetikai okból – megváltozik a bőr kötőszövetének anyagcseréje, és emiatt az elasztikus rostok megritkulnak, a bőr szakítószilárdsága és rugalmassága csökken.

 

Ha a bőrt egyúttal hirtelen feszítő hatás is éri, megjelennek a látható striák, amelyek jellemzően a feszülés irányára merőlegesen futó, többszörös, egymással párhuzamos lilásvörös csíkok. A striák területén csíkszerűen sorvadt a hám és az irha is, az érintett bőrterület besüppedt vagy akár sérvszerűen előboltosul. Leggyakrabban a törzs alsó részén, a fartájékon, a combokon, a melleken, a felkar hajlító felszínén, terheseken a hason jelennek meg striák. A kezdetben vöröses („aktív stria”) színű csík később kifehéredik, gyöngyházfényűvé halványodik („inaktív stria”).

 

Szerencsére csíkjaink a legtöbbször csak kozmetikai hibát jelentenek. Ezt a szépséghibát azonban sokak lelkileg tragédiaként élik meg, ezért szinte mindent megtennének eltüntetésük érdekében. A kezelés lehetőségeiről később lesz szó, de már itt is fontos megjegyezni, hogy a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni, mert a már kialakult striákat nyomtalanul eltüntetni lehetetlen.

A legkorszerűbb orvosi kezelési módszerek is csak javítanak a striákon.

 

A striák megelőzésének lehetőségei a következők:

 

1. A hirtelen súlygyarapodás, a túl gyors izomtömeg-növekedés elkerülése. A bőr feszülésének leggyakoribb oka az általános, vagy helyi hízás!

 

2. Diéta

Az egészséges táplálkozás az elhízás elkerülése miatt is fontos, azonban a táplálék megfelelő cink-, fehérje-, C- és E-vitamin- tartalma csökkentheti a striák létrejöttéhez vezető kötőszöveti degeneratív folyamatokat.

 

3. Masszázs és hidratálás

Megelőző hatásuk vizsgálatokkal nem bizonyított ugyan, de rengeteg krém van forgalomban, és az emberek többsége ezekben bízik a leginkább. Vigyázzunk, terhesség alatt az A-vitamint tartalmazó krémek használata tilos!

 

4. Hormontartalmú gyógyszerek kerülése

Ezeket legtöbbször természetesen orvosi javallatra kapják a betegek, ezért a szükséges ideig tanácsos szedniük a gyógyszert. Amennyiben azonban szteroidtartalmú kenőcsökről van szó, nagyon lényeges, hogy ne használjuk feleslegesen, az előírt időn túl őket, mert vékonyítják a bőrt, és striát okoznak! Ellenőrizetlen testépítő „tápszereket” ne fogyasszunk, mert anabolikus szteroidokat tartalmazhatnak!

 

5. Terhesség alatt megfelelő melltartó viselete. Ez a mellen kialakuló striák megelőzési lehetősége.

 

A kialakult striák kezelési lehetőségei a következők:

 

1. Lézerkezelés

Ez az egyik legdrágább kezelési forma. Annál eredményesebb, minél frissebb striával fordulunk orvoshoz. A kezelés főleg a vörös striák elhalványítását célozza, csak hosszabb kezeléssorozat vezethet a csíkok vékonyodásához és a kötőszövet felszaporodásához. A fehér striák okozta egyenetlenség is javítható lézeres kezeléssel.

 

2. Microdermabrasio

Ez az orvosi bőrcsiszoló kezelés – a megfelelő kozmetikai hatóanyagokkal kombinálva – a már kialakult striáknál is jelentős javulást eredményezhet.

 

3. Vákuummasszázs

Ez a kezeléssorozat is feszesíti a bőrt.

 

4. Krémek

Leggyakoribb hatóanyaguk az A-vitaminsav, glikolsav, cink, hialuronsav, C-vitamin és különféle növényi kivonatok.

 

5. Hasplasztika

Ez az egyetlen kezelés, amely a plasztikázott területről (a bőrrel együtt) valóban teljesen eltávolítja a striákat.

 

Mint látjuk, a csíkok egy bizonyos mértékig lassan maguktól is javulnak, a kezelések egy része ezt a folyamatot gyorsítja fel. Az orvosi kozmetológia egyre fejlettebb eszközökkel próbálja az elkeseredett pácienseket megszépíteni, de ez sajnos egyre többe is kerül.

 

Dr. Körmendy Miklós

bőrgyógyász kozmetológus főorvos

 

d111cde9-26bd-498e-8f68-403be70aa92b