Nem telik el nap, hogy a fogyókúra szóba ne kerüljön, legyen az egy parti, munkahelyi beszélgetés, sajtó, internetes oldal. Mégis mennyi a túlsúlyos ember! A tuti diétákról is előbb-utóbb kiderül, valami nem stimmel! Ne szégyelljünk segítséget kérni, akár dietetikus szakembertől vagy belgyógyász szakorvostól. Segítünk, hogy jól válassz!

 

1. Diéták, melyek valamely tápanyag mennyiségének emelésével ígérnek gyors fogyást

 

Fehérjedús

Ilyen pl. a Cooley diéta, melynek mottója: „Edd magad soványra!” A bőséges fehérjebevitel miatt (az energiaforgalom 50 %-a fehérje!)

•húgysavszint emelkedés,

•köszvény alakulhat ki,

•valamint az anyagcsere csökken, emiatt jojo effektus észlelhető a diéta után

•és emeli a koleszterin szintet.

Ide tartozik pl. a Hollywoody diéta is, napi 3-6 tojással, sovány húsokkal, hal és szójafogyasztással. A keményítőt mellőzi, az energia-felvétel alacsony, napi 700 kcal, a koleszterin magas lesz, az anyagcsere csökken. (Ez utóbbi diéta a szénhidrátszegény diéták csoportjába is besorolható !)

 

Zsírdús

Ide sorolhatjuk a híres Atkins diétát (mely szintén besorolható a szénhidrátszegény diéták csoportjába, sőt a diéta alapját ez képezi, a későbbiekben részletesen foglalkozunk vele). A szénhidrát megszorítása mellett bőséges fehérje és zsírbevitelt engedélyez.

•A koleszterin emelkedik,

•szív-érrendszeri betegségek jelentkezhetnek.

Jól ismert a tejszínhab és eperdiéta, mely állati zsírokban gazdag, fehérjében szegény. De ide sorolhatjuk a méltán elhíresült tojásdiétát is, mely koleszterin bombának számít.

 

Szénhidrátdús

Ismeretes a Pritkin-diéta, mely a nyers vagy párolt zöldségek, a húsok és sajtok mellett mégis fehérje-és zsírszegény. Sokan alkalmazták már a rizsdiétát, mely igen egyhangú (csak rizs fogyasztását engedélyezi),

•vitamin-és fehérjehiányos,

•és kiszáradáshoz vezet.

Ide tartozik a krumpli diéta is, a krumpli mellett napi 5-6 tojást engedélyez. Fehérje-,vitamin- és ásványi anyag hiányos, és megemeli a koleszterin szintet.

 

2. Valamely tápanyag csökkentésére alapuló diéták

 

Zsírszegény

Ilyen pl. a Cooly, a Priktin diéta, vagy az egyoldalú táplálkozáson alapuló egyéb diéták, mint pl. a gyümölcs-vagy krumpli alapúak. Ezekre sajnos ugyanaz elmondható, mint a szénhidrátszegény diétákra, károsak az egészségre. A fogyókúra alatt ugyanis a zsírok ugyanolyan fontosak, mint az egészséges, azaz „normál” táplálkozásnál, szükségesek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában és az idegrendszer működésében. Mit is jelent a zsírszegény étrend? Csökkenteni kell benne a húsok, húskészítmények, tej-és tejtermékek fogyasztását. Ilyen diéta mellett

•nemcsak vitamin-és ásványi-anyag hiányos állapotok alakulnak ki,

•hanem a napi energiamennyiség sem elegendő, ami alapanyagcsere csökkenést eredményez, emiatt viszont a diéta abbahagyásakor a jojo effektus alakul ki (gyors fogyást követő gyors visszahízás).

 

Null diéta

Ez ma már nem javasolt, kórházi körülmények között, de sokan otthon, felügyelet nélkül is alkalmazták. 300-500 kalória bevitel mellett folyadékterápiát alkalmaztak, de a szervezet számára veszélyes, és mint fent említettük,

•súlyos hiánybetegségek alakulnak ki (fehérje-szénhidrát-zsír, vitaminok és ásványi anyagok).

 

Testkontroll

A különböző ételeket nem szabad keverni, mivel akkor erjednek, ezáltal mérgeket képeznek a szervezetben. Itt valójában az a lényeg, hogy mit mivel eszünk, nem pedig az, hogy mit eszünk. A diéta délelőtt csak gyümölcs, délután csak zöldség fogyasztását engedélyezi, este pedig már szabad a fehére és a keményítő. A diéta

•hiányállapothoz vezethet, mivel kevés benne a B12 és a D vitamin, a kalcium, vas, cink.

 

A GI diéta alapja az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását javasoló diéta forma. (Glikémiás index: megmutatja, hogy az elfogyasztott étel után milyen gyorsan és mértékben emelkedik meg a vércukor szintünk. Így a szénhidrátokat alacsony és magas glikémiás indexű cukrokra osztjuk.) Ebben a diétában semmi sem tiltott, de a bevitt mennyiségeket figyelni kell, inkább kis adagok javasoltak napi többszöri étkezés mellett. Az ajánlott élelmiszerek a növényi olajok, baromfihúsfélék, halak, magas rosttartalmú ételek, a zsírdús élelmiszerekből kevés ajánlott.

+ Talán ez a diéta a leginkább javasolható, ugyanis ez nem egy rövid időszakot jelent gyors fogyással, hanem egy teljes életmódváltást.

+ Ezzel a diétával, a tápanyagok megfelelő kiválasztásával a szervezetnek szükséges tápanyagfajták (fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok) megfelelő mennyiségben állnak a rendelkezésre, és a diéta mellé rendszeres mozgást javasolnak.

 

3. A napjainkban hódító szénhidrátszegény diéták!

 

Zóna, ill. a Hollywoody  

Kis szénhidrát bevitel mellett magas fehérje bevitel jellemző!

Dél-tengeri, és az Atkins

Minimálisra csökkenti a szénhidrát bevitelt, mely a diéta folyamán fokozatosan emelhető ugyan, de ez a szervezet egészséges fenntartásához szükséges minimum értéket sem éri el.

Választó diéta

Alapelve, hogy a fehérjét és a keményítőt tartalmazó élelmiszereket tilos együtt fogyasztani. (Jennifer Aniston, Cindy Crawford és Demi Moore a Zóna diétával tartja alakját, Catherina Zeta-Jones pedig Az Atkins diéta híve !).

E diéták során úgynevezett ketózis alakul ki, mivel a szervezet nem kap elegendő szénhidrátot, ezért kénytelen a tárolt zsírokhoz fordulni energiáért. Az agy számára mind a vércukor alacsony szintje, mind pedig a felszaporodó ketontestek problémát okoznak, s így klinikai tünetekkel járnak.

•Fejfájás, szédülés, gyengeség, beszédzavar, homályos látás, kettős látás. személyiségzavar, szellemi változások, (súlyos esetben akár görcsök és kóma is kialakulhatnak).

•Depresszió, agyi funkció csökkenés észlelhető, az izomműködés csökken, a felszaporodó ketontestek miatt rossz leheletet érzünk és a szervezet elsavasodik, nőknél a fogamzás csökken, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya észlelhető. A kialakuló depressziónak az az oka, hogy a szénhidrát fontos szerepet játszik az agy szerotonin nevű hormon termelésében, melynek a hangulat kialakítását befolyásolja, csökkent szintje hangulati változásokat, depressziót idéz elő.

•Ugyanakkor a magas fehérje és zsírtartalom miatt a veseműködés romolhat, izületi-májbetegségek, a sok kálcium ürítése miatt csontritkulás, érkárosodás, szív-és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás alakulhatnak ki, a bélrendszeri daganatok száma nő.

Soroljuk még tovább ?

 

Fitt Tipp

Hát akkor mit (t)együnk?

•Igenis határozzuk el magunkat, és váltsunk életmódot!

•Mozgás és megfelelő minőségű és mennyiségű, kontrollált táplálkozás mellett karban tarthatjuk testünket és lelkünket is.

•Ne szégyelljünk segítséget kérni, akár dietetikus szakembertől, a házi orvosunktól, vagy belgyógyász szakorvostól, akik a diéta megkezdése előtt felmérik egészségi állapotunkat, kiszűrik egyes betegségek lehetőségét, fennállását és részletesen megbeszélhetjük, mi az a diétaforma, ami számunkra a legmegfelelőbb és nem károsítja egészségünket.

 

Dr. Jakab Csilla

 

32769ac7-218e-4db5-86d2-f5415b0c835a