Létezik ilyen? Egyesek remélik, hogy igen, a lelkiismeretük megnyugtatása végett. Mások szerint akkor igazán diétás egy étel, ha meg se eszed. Kinek van igaza? Szakmai szemmel nézve tény: a „hagyományos nasi” az felesleges energiabevitel, különösebben hasznos tápanyagok nélkül.

 

Gondolok itt a csokoládéra, különböző cukorkákra, sós termékekre. Ezek nem alkalmasak sem arra, hogy jóllakjunk ( legfeljebb egy időre elveszi az éhségérzetet ), valamint nem alkalmas a szervezet számára igazán hasznos tápanyagok bevitelére.

Másrészt viszont a nasi fogyasztása lehetséges étkezés kiegészítő, csak tudni kell mértéket tartani. Úgy gondolom, többségünk abba a csoportba tartozik, aki így fogyaszt „nassolni valót”. Mert ha nasinak tekintjük az édes, sós harapnivalókat, esetleg egyes gyümölcs alapú termékeket, akkor mindenki besorolható ide.

 

A hagyományos édes, sós termékekről már sokat hallottunk, de szerencsére akadnak ma már olyan termékek is, amikkel azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik valamiért nem tudják vagy nem kívánják a hagyományos harapnivalókat fogyasztani. Mitől lehet valami a szokásostól eltérő, diétás nasi ?

 

– A leggyakoribb a „hozzáadott cukor nélkül” vagy a „csökkentett energiatartalmú” feliratok. Az első a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékhez nem adnak semmilyen mono- vagy diszacharidot vagy édesítő tulajdonságú élelmiszert. A második felirat azt jelzi, hogy a termék energia értéke az eredeti termékhez vagy más hasonló termékhez viszonyítva 30 százalékkal kevesebb.

 

– Diabetikus termékek a cukorbetegeket célozzák meg. Ezek a fajta élelmiszerek általában valamilyen édesítőszert tartalmaznak. Ezekről csak annyit kell tudni, hogy a gyártónak fel kell tüntetni az édesítőszer típusát a csomagoláson, kiemelve, ha poliolokat tartalmaz, ezek nagyobb mennyiségben való fogyasztása hashajtó hatású, illetve aszpartam tartalom esetén a fenil – alanin forrást tartalmazó szöveget – egy ritka megbetegedésben (PKU) szenvedők tájékoztatására.

 

– Készülhet az élelmiszer cukor helyett részben mézzel is, amely egészségesebb ugyan a cukornál, de ettől a nasi még nem lesz az.

 

– Egyes sós és édes termékeket ma már különféle magokkal szórnak meg, vagy a rosttal dúsítják a termékeket. Fogyasztásukhoz jó tanács, hogy bőségesen igyunk hozzá folyadékot – lehetőleg vizet, így elkerülhetők lesznek a kellemetlen emésztőrendszeri „mellékhatások”.

 

-Allergiások figyelmébe ajánlom, különösen az ünnepek táján, hogy a gyártó cégektől tájékozódjanak, hogy az a bizonyos allergén, ami számukra kerülendő, tartalmazza e a termék vagy nem. A cégek által kiadott terméklistákat használják. Ugyanezt tanácsolnám a glutén érzékenyek részére is.

 

Mikor is diétás igazából egy nasi? Biztos ami biztos, ha meggyőződünk összetételéről, vagy ha otthon magunk állítunk össze olyan nassolnivalót, ami megfelel a számunkra szükséges diétának.

 

Szabó Szilvia

dietetikus

 

17c752ca-64c3-444e-ac92-1f78f8008962