Évek óta gyűjtögetem az urológiával kapcsolatos karikatúrákat. Baloldalon a nőgyógyászat felirat alatt nők hosszú sora látható, míg az urológia feliratú ajtó előtt egy tétova elárvult hím egyed álldogál.

 

Mi férfiak nem szeretünk orvoshoz járni. Az még belátható, hogy a teremtés koronáit potenciazavaruk és a külső nemi szerveken fellépő elváltozások miatt szégyenérzet fogja el, és ezért nehezen szánják rá magukat arra, hogy orvoshoz forduljanak, de az már szinte érthetetlen, hogy miért nem megy orvoshoz, akit éjszaka többször felébreszt a vizelési inger, aki moziba, színházba nem mer elmenni, vagy ha el is megy, első dolga a mellékhelyiségek feltérképezése.

Már fiatal koromban is feltűnt, hogy az idős férfiak nem tartják igazi betegségnek, ha – mint azt régen mondták – lepisilik a cipőjük vagy csizmájuk orrát, hiszen édesapjuknak, nagyapjuknak is hasonló problémái voltak. Ahogy az sem természetes, hogy öregkorban kevesebb vagy pótolt a fogazat és a csontok mésztartalma csökken úgy az sem, ha a mindennapokat a vizeletürítés és a daganat teszi kényelmetlenné.

Pedig nincs oka a férfiaknak félelemre az urológiai vizsgálatnál. A vizsgálatok egyszerűek és fájdalommentesek, akár fizikális vizsgálatokról akár ultrahangról, akár a vizeletsugár méréséről vagy netán röntgenvizsgálatról van szó. Gyorsan és egyszerűen kivitelezhetők, sok információt adnak a vizsgáló orvosnak, és ha ezt még vérvétellel kell kiegészíteni, az sem kell, hogy tragédia legyen egy férfi számára.

Az amerikai kampányok szerint az igazi férfi ura az életének és egészségének. Tehát az őszülő halánték, a nyitott sportkocsi, a márkás óra és pénztárca, az elegáns ruha mellett, reméljük, mielőbb sikk lesz a férfiak belső zsebében a negatív urológiai vizsgálat eredményét és a PSA (prosztata specifikus antigén) normál értékét tartalmazó leletet hordozni.

 

Prof. Romics Imre

SE Urológiai Klinika

Egyetemi tanár

 

286c7987-3db3-4f4b-9a2e-33907e93f890