Imádod a divatot. Nem csak a ruhatáradat illetően, hisz valljuk be, néhány divatos diéta is magával ragad. Hamar kiderül , a kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető, nem bonyolult elvekre épül . 5 praktikus stratégiát azonosítottunk be, amelyek segítségével visszatérhetsz az alapokhoz, és nemcsak egészségesebb, de karcsúbb is leszel.

 

1. Csökkentsd a nátriumot!
 
Az arra érzékenyekre igaz, hogy minél több nátriumot fogyaszt anak , annál magasabb lesz a vérnyomás uk . Amint a vérnyomás megnő, úgy növekszik a szívbetegségek és a stroke kockázata .
 
A hazai és nemzetközi táplálkozási ajánlások és a Szívbarát Program is azt javasolja, hogy naponta 5 g alá csökkentsük a konyhasó mennyiségét (sőt, a legújabb ajánlások 3 g/nap mennyiségről szólnak).
 
TUDTAD ?
A készételek előállítása során az élelmiszeripar általában indokolatlanul túl sok sót használ fel.
 
VÁLTOZTASS !
•Főzz friss alapanyagból, így könnyű lesz megállapítanod (mérned) a hozzáadott só mennyiségét .
•Fontos a címkék olvasása is.
•Mindig
olyan csomagolt árukat keress, amelyek a lehető legkevesebb nátriumot tartalmazzák, például a Szívbarát termékek kivétel nélkül ilyenek – csak komoly kritériumoknak megfelelő élelmiszerek nyerhetik el a független testület által odaítélt tanúsítványt.
 

HOGYAN VÁLIK A JAVADRA?
Bármilyen változást is kezdesz el, az irányba fog mutatni, és csak a hasznodra lesz. Ezt támasztják alá olyan klinikai vizsgálatok is, mint a DASH, mely során bebizonyították , hogy amint az ember kevesebb nátriumot fogyaszt – olyan étrend részeként, ami teljes kiőrlésű gabonákban , gyümölcsökben, zöldségekben, sovány fehérjékben és telítetlen zsírokban gazdag –, vérnyomása csökken .
 
FONTOS!
Az ásványvizek nátriumtartalma literenként 2–4 mg alsó és 490–990 mg felső értékek között mozog (a 3800 mg, 4700 mg nátriumtartalmú vizek gyógyvizek!) ! Figyelj a címkékre és a vizek ásványianyag -tartalmára. Nem az a „jó” víz, amelyiknek a legtöbb az összes oldott ásványianyag-tartalma, hanem amelyiké kiegyensúlyozott összetételű.   
 
Sópótló k
 
Néhány gyors, egyszerű módszer az ételek ízesítésére extra adag só nélkül !
 
Fűszerek : A szárított fűszerek nagyon jók hosszú készítési idejű levesekbe és mártásokba . Az ízüket adó olajok felszabadítására mindig törd össze a szárított fűszereket (pl. két ujj között morzsold, vagy ha nagyobb mennyiséget használsz, kis mozsárban). A friss fűszereket csak közvetlenül tálalás előtt keverd az ételekbe .
Ízesítők : A frissen őrölt ízesítők elsősorban grillezett zöldségekhez és húsokhoz, illetve tengeri ételekhez passzolnak . Az alap zöldségételek jellegzetes ízt kapnak a kardamomtól , kurkumától , gyömbértől, és a frissen őrölt fekete borstól. Hígítsd őket előbb vízzel a gyengébb ízért.
Sav: néhány csepp egy savas komponensből (friss citromlé vagy ecet) a nagy sótartalmú üveges salátaöntetek alternatívája.
Citromhéj: A grillezett sertés vagy staek jól jár a reszelt citromhéjjal, fokhagymazúzalékkal és tört fekete borssal.

 
 

 

eb522949-465f-4ce1-a5b7-ac84a9682c9f