A gombák változatos módon kísérik végig az életünket: egyes fajtái betegségeket okoznak, mások remek fogásként kerülnek asztalunkra. Akadnak olyanok is, melyek segítségével visszaszerezhetjük egészségünket, s rendszeres fogyasztásukkal hosszú életre tehetünk szert. A következő cikkünkben a gyógyító gombákkal foglalkozunk.

 

Ízletes egészség

 

A gombákat sokáig növényként tartották számon, de ma már önálló csoportba sorolják őket. Testük nem tartalmaz klorofillt, ezért növekedésük, életben maradásuk nem függ a napfénytől; sötétben, félhomályos környezetben is jól érzik magukat. Táplálékukat általában a már elpusztult növények szerves anyagainak lebontásából nyerik, egyes fajaik azonban az élő szervezeteken (szervezetekben) élősködnek. Nagyságukat tekintve lehetnek egészen aprók, csupán mikroszkóppal láthatók, de vannak kifejezetten nagy termetűek, akár 40 cm átmérőjűek is. Mind a kicsik, mind a nagyok között fellelhetők a gyógyhatású gombák.

 

Nyugaton a húszas évek végétől Alexander Fleming penészgombáinak (penicillin) igen sokan köszönhetik az életüket. A homeopaták nagyobb gombákat is felhasználnak gyógyszereikhez, például az óriás pöfeteget és az amúgy mérgező, hallucinációkat okozó légyölő galócát. A természetgyógyászat a júdásfüle gombával a gyulladt szemet gyógyítja, a pöfeteggel csillapítja a vérzést, a szömörcsöggel a köszvényt kezelik, míg a gombából készült kefirt az egészséges bélflóra megőrzéséért rendelik. Keleten komoly hagyománya van a gombaterápiának (mikoterápiának), melynek alapgombája a shii-take.

 

A shii-take gomba

 

Ez a fehér húsú, hagymaillatú gomba ízletességében vetekszik a legjobb asztali gombával (pl. vargányával, csiperkével), de gyógyhatásai miatt különösen értékes táplálék. Kiemelendő az emberi szervezet számára kedvező fehérje-összetétele, kálium- és cinktartalma, B1-, B2-, D2-vitamin tartalma. A termő testének vattaszerű fonalszövedékében rákellenes poliszacharid molekulák találhatók; Japánban már 1969-től foglalkoztak vele mint rákellenes gyógyszerrel, s a sikeres állatkísérletek után vizes kivonatát daganatos emberek gyógyításánál is alkalmazták.

 

Ennek ellenére ez a gomba mégsem egy rák elleni csodaszer, inkább a megelőzésben, az egészség védelmében fejti ki pozitív hatásait; erősíti az immunrendszert, gátolja a kórokozók szaporodását, s segíti a kemoterápián átesett betegek gyógyulását.      

Kínában szinte mindenre jó csodaszerként tartják számon, gyógyítanak vele reumát, gennyes fekélyeket, allergiát, csökkentik a vér koleszterinszintjét, illetve erősítik a betegségben legyengült embereket.   

   

Nálunk a gombából készített por bevált köptetőszer (hurutoldó), köhögéscsillapító, krémbe keverve elősegíti a pattanásos bőr gyógyulását. Rendszeres fogyasztása serkenti a vérkeringést, csökkenti a vércukor szintjét, a gyulladásokat, s egyeseknél az allergiaérzékenységet is.   Egy regeneráló kúrához szükséges is a folyamatos friss gombaellátás, ezért ha nem áll módunkban termeszteni, gyógyítás céljára a belőle készített kapszulát is fogyaszthatjuk.

Piacokon, nagyobb áruházak zöldségstandján drágán ugyan, de sokszor kapható ez a gomba, s már csak az íze miatt is érdemes kipróbálni; dinsztelés után pirítós kenyérre kenve egészen fenséges csemege. Különben ugyanúgy feldolgozható, fogyasztható, mint a csiperke.      

 

A gomba, mely nem egészen gomba

 

A kombucha, ha gomba lenne, kétségkívül kiérdemelné a legerősebb gyógyhatású gombának járó kitüntetést, de mivel nem gomba (bár teagombának is nevezik), a kitüntetés gombaként nem jár neki. Ez a zuzmószerű csodalény – algák, gombák, élesztősejtek, baktériumok (mikroorganizmusok) életközössége – helyreállítja szervezetünk egészségét, anyagcseréjét, újjáéleszti a halódó bélflórát és a sejteket, méregteleníti a májat, s az egész szervezetet (pl. kitisztítja belőle a nehézfémeket). Ezért igen hatásos a környezetszennyezés miatt kialakuló rák megelőzésére, de a vér pH-értékének pozitív befolyásolásával, a vér savasításával segíti is a rákos betegek gyógyulását.

 

Mindemellett italának fogyasztóját jó közérzetettel ajándékozza meg, fiatalossá, energikussá teszi, oldja a stresszt, stabilizálja a vérnyomást, csökkenti a vér koleszterinszintjét, rugalmassá varázsolja az érfalat, élénkíti a hormonális rendszer működését, kedvezően befolyásolja a máj, az epehólyag és a vese munkáját, oldja az epében és a vesében keletkező köveket, tisztítja a vért, s folyamatos fogyasztása hosszú életet biztosít. Mindezt csupán gombaként nem tehetné meg, de mint szimbiózis, a különböző élőlények egymásra hatásával, az életmozzanatai során keletkező anyagaival – antibiotikumok, glukoronsav, B- és C-vitaminok, folsav, pozitív tejsav, aminosavak, enzimek, szénsav és minimális alkohol – már ilyen sokrétű gyógyhatást fejt ki, s méltán kaphatja meg a világ leghatásosabb természetes gyógyszerének járó címet. Azonban nem egy mindenre jó csodaszer, ázsiai, afrikai diadalútját a keleti ember hagyományőrző világszemléletének, filozófiájának, kultúrájának köszönheti. Ott a betegek egészen máshogy viszonyulnak betegségükhöz, mint a nyugatiak.

 

A kombucha gondozása  

 

Ha beszerzünk egy teagombát, furcsa kis házilény birtokosai leszünk, mely a gondozásért, mint a kecske a tejével, egészséges és finom italával ajándékoz meg minket.

A tea elkészítése a gondozótól nem követel sok időt és fáradtságot, de hozzáértés nélkül a gomba elpusztul. A szimbiózis létrejöttéhez, megmaradásához, a vegyi folyamatok beindulásához (a gyógyító anyagok keletkezéséhez) megfelelő életfeltételeket kell biztosítani; a barna, kerek, lapos, rugalmas, medúzaszerű lény nem létezhetne nedvesség (folyadék) és cukor nélkül, de mindezek az általa készített kombucha italhoz is nélkülözhetetlenek.

Kínában és Oroszországban a gombát ötliteres cseréptálban nevelik.

 

Hogyan készítsünk kombucha italt?

 

A tálat kézmeleg szűrt fekete vagy zöld teával töltik meg, s ebbe teszik a gombát, a literenkénti 10 dkg cukrot és egy csészényit (az egész folyadék 10 százaléka) az előzőleg készített, erjedő kombucha teából. Az edényt gézszerű (a levegőt áteresztő, de a muslincát távol tartó) anyaggal lekötik, s közel két hétig állni hagyják. Az erjedési folyamat beindulásához 20-28 fokos hőmérséklet szükséges, ideális a 25 fok. (Az érlelés ideje és a kultúra hőmérséklete befolyásolja a tea ízét, szénsavasságát.)

 

Az erős fény és a harminc fok feletti hőmérséklet tönkreteheti a kultúrát, ezért jobb, ha sötétben, félhomályos helyen neveljük. A tápoldatban a gombakultúra megvastagszik, majd két önálló darabra oszlik. Ezeket újabb edényben tovább nevelhetjük (vagy elajándékozhatjuk), de szaporításhoz a gombák széléből is levághatunk kis kerek darabokat. Ezek neveléséhez befőttesüvegnyi tea-kombucha keverék is elegendő, de pár nap múlva a növekvő gombák már áthelyezhetők nagyobb nevelő üvegedénybe.

 

A kész, leszűrt kombucha teát, ha nem isszuk meg azonnal, öntsük borosüvegbe, légmentesen zárjuk le a tetejét, s tegyük hűvösre. Az ital az üvegben is tovább érlelődik, s a cukortartalom fogyásával arányosan egyre savanykásabbá és szénsavasabbá válik. Az erjedés a cukor teljes felemésztésekor végleg megáll. Naponta háromszor fogyasszuk, reggel éhgyomorra, ebéd után és lefekvés előtt.

 

Dadányi István 

 

a8ae4121-cd62-4a03-8dec-9f890fcd9f03