Sajnos napjainkban a magyar egészségügy helyzete nem mondható a legjobbnak. A lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, jelentősen elmarad attól a szinttől, amit társadalmi-gazdasági fejlettségünk lehetővé tenne. Az Országgyűlés felkérte a kormányt, hogy – az „Egészséges Nemzetért” népegészségügyi program korszerűsítésével terjessze elő az „Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programját”. Ennek jelentőségéről Hargittai Mária helyettes államtitkárral beszélgettünk.

 

Mi a célja a programnak?

Mindenképpen szem előtt kell tartanunk, a lakosság egészségi állapotának javítását, és meg kell teremtenünk az egészségért történő helyi, és nemzeti összefogás feltételeit.

Mik a változások az eddigiekhez képest? Hogyan tapasztalható majd ez a gyakorlatban?

Már előzőleg is nagyon fontos szempont volt az, hogy az egészség a legfőbb értékek egyike legyen, az, hogy a felnövő generációk számára esély nyíljék az egészséges fejlődésre. Cél volt továbbá az is, hogy az egészségben eltöltött évek száma növekedjék és az is, hogy a születéskor várható átlagos élettartam is növekedjék. Ez négy főbb elem az öt nemzeti célból, amit egy 2001-es kormányhatározatban fogalmaztak meg. Az ötödik cél az, hogy csökkenjenek a társadalmi egyenlőtlenségek. A Johan Béla Program, nagyobb hangsúlyt fektet az egészséges ifjúság érdekében indított programokra, az egészség-érettségi szűrővizsgálati rendszer kialakítására. A program az idősek egészségi állapotának javítását szolgáló intézkedéseket is tartalmazza.

Ön szerint melyek azok a területek, amelyek a fent említetteken kívül még nagyobb figyelmet érdemelnek?

A program hangsúlyt fektet a szív- és érrendszeri megbetegedések, a halálozások visszaszorítására, a daganatos betegségek megelőzésére és szűrésének megszervezésére, a lelki egészségvédelemre, a környezet-egészségügyre, a mozgásszervi megbetegedések megelőzésére és gyógyítására.

Szerkezetében is megváltozik a népegészségügyi program?

Nem csak formai, hanem lényegi megújulás, stratégiai irányok szerinti szerveződés jellemzi az új programot. Négy részből áll majd. Az első az egészséget támogató társadalmi környezet kialakítása, a második az egészséges életmód propagálása és a kockázati tényezők csökkentése. A harmadik részben helyet kapott az elkerülhető halálozások, a megbetegedések és a fogyatékosság csökkentése, a negyedik részben pedig az egészségügyi és népegészségügyi intézményrendszer fejlesztése, az egészségi állapot javítása érdekében.

Mik azok a programok, amelyekkel az egészség rizikófaktorait kívánják csökkenteni?

Nagyon fontosnak tartjuk a dohányzás visszaszorítását, az alkoholizmus és a drog megelőzését, az egészséges táplálkozást, az aktív testmozgás terjesztését. Folytatjuk a Környezet-egészségügyi Akcióprogramot is.

Mik a terveik, hogyan fogják e programot széles körben terjeszteni?

A tervezés és a megvalósítás során a társadalom érintett csoportjainak véleménye kiemelten fontos. Ezért sor került egy társadalmi konzultációra, az Országgyűlés elé terjesztést megelőzően. Tervezzük kétévente a programot áttekinteni és felülvizsgálni. Minden érintett számára lehetővé kell tenni a közreműködést az egészség fejlesztésében, az egészségért végzett munkát társadalmasítani kell. Ez az egyetlen mód arra, hogy az egészség végre kulcskérdéssé váljon az emberek körében, az, hogy a program segítségével mindenki ráébredjen arra, ez a legdrágább kincsünk.

H.ZS.

 

dc1db470-81b2-4de7-8c00-39aa1334c222