Tudták, hogy nemcsak fekete és zöld, hanem fehér és vörös tea is van? És azt, hogy Orwell szerint a tea tizenegy fontos lépésben készíthető el, és csakis indiai vagy ceyloni teából? Hogy a britek cukor nélkül isszák, van, ahol viszont borsot vagy sót tesznek bele, tejet, tejszínt? Hogy illetlenség csészealjból inni?

 

Hogy lehet vele jósolni, vendégeket előre jelezni, nyulakat etetni, égést gyógyítani? A zöld és a fehér tea a feldolgozás során fermentálatlan marad, míg a vörös és a fekete erjesztett változatban kerül felhasználásra. Előbbiek fiatal levelekből készülnek, és minél sötétebb (zöld, piros majd fekete), annál inkább oxidálódtak a növényi részek. A teafőzet a teacserje forró vízbe áztatott szárított leveleiből, rügyeiből készül, bár tartalmazhat gyógynövényeket, fűszereket, gyümölcsízesítést is. Ugyanakkor a gyümölcsteák sokszor nem is tartalmaznak tealeveleket, hanem inkább főzetek.

 

Teafüvek a világ három sarkából

Manapság nagy divatja van a kelet-ázsiai gyógynövényeknek. Már nálunk is kaphatók a különféle távol- és közel-keleti füvek, gyökerek, magvak. Kínából érkezett például a Pu-Erh tea, amelyet a teafák királyának neveznek hazájában. A Qingmao fa levelei szolgáltatják a Pu-Erh tea alapanyagát, amelynek az idős kínaiak csodás erőt tulajdonítanak. Azt tartják, hogy a jin és a jang megóvja azokat, akik rendszeresen isszák, ezért hosszú és egészséges életet biztosítanak fogyasztóiknak. Egészségügyi hatása valóban csodálatos: csökkenti a vér zsírtartalmát, a káros koleszterin szintjét, védi a májat és a beleket, hiszen méregtelenítő és salaktalanító hatású. A rossz gyomron is segít: aki napközben sok alkoholt fogyasztott, azt egy esti csésze tea megóvja a másnaposságtól. Bár van némi „zsírölő” hatása, ilyen célra mégsem használható. Az édességek kedvelői és az ínyenc konyha szerelmesei, akárcsak a lustálkodók, hiába lesik a mérleg nyelvét.

 

Aki azonban rendszeresen sportol, és ügyel étkezéseire, az könnyebben fog a Pu-Erh tea segítségével megszabadulni fölös kilóitól. Itt kell megjegyeznünk, hogy a Pu-Erh kapszula nem teljes értékű helyettesítője a Pu-Erh teának, mivel a pozitív hatás kiváltásához megfelelő mennyiségű folyadék felvételére is szükség van.

 

A Lapacho gyógyerejét már az inkák is felhasználták. A különleges kéreggel több betegséget gyógyítottak az esőerdőben élő indiánok is, akiket ma a nyugati kultúrák orvostudományának megalapozóiként tartunk számon. Az ízletes Lapacho tea sokoldalú felhasználása lehetővé teszi a megelőzést és a kíméletes, természetes gyógyítást. Ki kell emelnünk immunrendszert erősítő hatását – éppen ezért influenzás, náthás időben fogyasztása fokozottan javasolt.

 

A harmadik teaféleség alapanyagául szolgáló növény, amelyről beszámolunk, Dél-Afrikából érkezett kontinensünkre. Rotbusch, vagyis vörös bozót a neve annak a cserjének, amelynek az ott élők varázslatos gyógyerőt tulajdonítanak. A belőle készült forró ital igen finom, egyedülálló aromája a málna és a kakaó keverékére emlékezteti ízlelőjét. A gyerekek éppen ezért nagyon kedvelik, és kisbabákra sincs ártalmas hatással. Ha tehát igen kicsi csemetéinknek akarjuk adni, keverjük el akár tejjel, akár vízzel, akár gyümölcslével. A mára tudományosan bizonyított hatás nem fog elmaradni: gyomorfájdalmak, görcsök, allergiás tünetek, alvászavarok és vashiány esetén egyaránt segítségünkre lesz.

 

Mire jó a tea?

állítólag elűzi az álmosságot

megszabadít a testességtől

megszüntetheti a fejfájást

tisztává és frissé varázsolja szellemi képességeinket

 

Ötórai tea – a neten

 

• A teák palotájában több mint kétszáz fajta közül válogathatunk. A keresést C-vitamin-tartalom, ajánlott fogyasztási hőfok és íz alapján végezhetjük, de találunk tálalási instrukciókat is.

• Havi teatúránk kezdődhet az aromák széles skálájának megtekintésével, a ritka teás ajándékok végigtúrásával vagy egy jázmingyöngy rendelésével (amelyet az első Darjeeling elfogyasztásakor illik használni keleten).

• Érdekes variációk, egzotikus keverékek találhatók itt, mint amilyen a vaníliás rooibos vagy a mutan white nevű. Jó alkalom, hogy lecseréljük a megszokott yellow labelt.

• Top 10-es listák, összehasonlító táblázatok erősség és aroma alapján. Van személyes napló is, ahová feljegyezheti és megjegyezheti, önnek melyik volt a kedvence.

• magyar oldalak: www.teabolt.hu , www.teaker.hu, www.teazo.hu .

Eredetileg minden tea zöld, jellegzetes fekete színét erjesztés révén kapja. A zöld tea esetében mellőzik ezt az eljárást, és így megőrzi természetes jellegét. Íze egyedülállóan kellemes, üdítő, könnyű, és akár cukor, méz vagy citrom nélkül is fogyasztható.   A zöld tea, akárcsak fekete rokona, olyan anyagokat tartalmaz, amelyek szelíden élénkítik a központi idegrendszer működését és a vérkeringést. A teában található koffein – alkaloid, amely kémiailag azonos a kávéban található koffeinnel – nem gyakorol káros hatást a szív- és érrendszerre, ehelyett elősegíti az agyműködést és az anyagcsere folyamatait.

A távol-keleti kultúrákban már évszázadok óta hisznek jótékony hatásában, de a nyugati világ nemrégiben kezdett el érdeklődni utána, és jelenleg számtalan kutatás folyik a zöld teával kapcsolatban.

Jóllehet Japánban a zöld teát hagyományosan az étkezések alkalmával fogyasztják, meglehetősen nagy mennyiségben, a hozzáértők szerint bátran ihatjuk a nap minden szakában.

A Kínában nemzeti italnak számító zöld tea a szakemberek szerint akkor fejti ki igazán jótékony hatását, ha naponta legalább egy liternyit megiszunk belőle.

 

Dénes Vanda 

 

e09d28dd-6004-4419-b0c8-bdaaa475a783