Nehéz megbarátkozni azzal az elcsépelt és rosszízű gondolattal, hogy a szépség múlandó. Ráadásul a nők többségének egyre kevesebb ideje jut arra, hogy különböző praktikákkal lelassítsák a rohanó időt. Ilyenkor, tavasszal különösen érezzük, hogy a tél kiszívta tartalékainkat és fáradtak, nyúzottak vagyunk.

 

A munkahelyen ülve vagy otthon a házimunka és a gyereknevelés rövid szünetei alatt elmélázunk azon, hogy milyen jó lenne egy kis figyelmet fordítani önmagunkra is, hogy újult erővel és megerősödött önbizalommal léphessünk tovább. Vajon valóban nincs rá időnk, vagy csak a napi rutinból nehéz kitörni? Ráadásul kizárólag az első lépés nehéz, ha rászántuk magunkat, már csak a bőség zavarával kell megküzdenünk.

 

Tudták, hogy Magyarország gyógyforrásainak és gyönyörű természeti környezetének köszönhetően wellness-nagyhatalomnak számít? Az elmúlt években egyre erősebb trend itthon is az egészségturizmus, és változatos élményt kínáló fürdőhelyek, szállók épültek szerte az országban.

 

A szolgáltatások pedig igazán vonzóak, a wellness-kezelések egyik nagy csoportjába tartoznak a masszázsok, amelynek legkülönbözőbb fajtáival kényeztetik a vendégeket az ügyes kezű szakemberek. A frissítő aromamasszázs a svéd masszázstechnikát követi, fokozza a vérkeringést és elősegíti a nyirokáramlást. Különleges illóolaj-keveréket használnak (mogyoróolaj-alapban borsmenta, rozmaring és citromolaj), mely a testet újratölti energiával.


A relaxáló aromamasszázs nyugodt, finom mozdulatokkal végzett, simító jellegű, melynek elsődleges célja az izmok ellazítása. A kezeléshez szintén illóolaj-keveréket használnak (mogyoróolaj-alapban levendula, mandarin, narancsvirágolaj), mely a bőrön át a szervezetbe jutva fokozza a relaxáló hatást. Különleges eszközök is felbukkannak: a forró gurigával végzett hátmasszázs lényege, hogy két, forró vízzel átitatott hengerré összetekert törülközőt használnak.

 

A nyakon, a vállakon, a felkaron, a teljes háton egészen a keresztcsontig végzik a masszázst úgy, hogy a guriga egy pillanatra sem áll meg. A forró guriga csak a kezdet, próbálták már a holistic stone-t, azaz a hideg és meleg kövek élvezetét, amint meghatározott ritmusban masszírozzák vele testünket, így teremtve egyensúlyt test, szellem és lélek között? Hatása leírhatatlan: lazítja az izmokat, frissíti elménket, serkenti a vérkeringést, és a kövek alá temeti félelmeinket. S ha a kő nem elég, akkor hagyja magát drágakövekkel kényeztetni! Bőrének fiatalosságát tartja és hosszabbítja meg ez az erőteljes energiakezelés. Kiegyenlíti az energiahiányt és egyenletessé teszi áramlását. Láthatóan kisimítja a ráncokat. Tartósan javítja a bőr rugalmasságát és feszességét. A speciálisan kiválasztott hatóanya-gok helyreállítják a bőr természetes egyensúlyát. Minden csakrához a megfelelő színt rendelik, és a kezelés során személyre szabott gyógyköveket alkalmaznak.

 

Van olyan kezelés, amely csak a nyakat és az arcot „gyúrja” át. Ilyenkor finom, pumpáló mozdulatok segítségével masszírozzák végig a homlok, az orr, a szem és a fül körüli részeket. Ezután a tarkó és a nyak következik. Ugye, szinte érzik, amint a hűvös ujjak végigfutnak a bőrön? Tétováznak még? Ha már az idő megállítását szóba hoztuk, nem hagyhatjuk ki az anticellulitisz-masszázst, amely alakformáló hatású. A bőr alatti kötőszövetben lévő zsírsejteket, amelyekben a salakanyagok is lerakódnak, erőteljes, morzsoló jellegű masszírozással összeroppantják. A kiegészítőként alkalmazott szaunázás, infraszaunázás és bőséges folyadékfogyasztás segíti a salakanyagok kiürülését. És ha már elvarázsoltak minket, akár Tibetig is eljuthatunk, ahol a tibeti szerzetesek olyan masszázst dolgoztak ki, amely fájdalomcsillapító, izomlazító, immunrendszer-erősítő és egyúttal salaktalanító hatású. Különleges értékét a vivőanyagként használt méz magas enzim-, vitamin- és ásványianyag-tartalma adja. Aztán mire magunkhoz térünk, már ismét itthon vagyunk és rájövünk, hogy a kiváló magyar borok bőrön át is hatnak. Na nem az infúzióra gondolok, hanem a finom nedűkből készült krémre.

 

Hatása a borkrém hatóanyag-tartalmától függően nyugtató, ugyanakkor serkentő. A megrögzött antialkoholisták a szőlőben rejlő örök ifjúság forrását is felfedezhetik. A kékszőlőből nyert kivonat semlegesíti a külvilág káros hatásait, erősíti az antioxidánsokat, hozzájárul a bőr fiatalságának és rugalmasságának megőrzéséhez és stresszoldó hatású. A szőlő húsából egy nagyon finom por készül, melyet vízzel összekeverve egy kenhető, kellemes rózsaszínű pasztát kapunk.

 

S ha már úgy érezzük, hogy teljesen ellazultunk, különböző fürdőkkel fokozhatjuk a hatást. Frissülhetünk és relaxálhatunk a finoman örvénylő víz gyengéd masszírozása mellett, különböző növények természetes kivonatainak, az illóolajoknak a hatását élvezve. Kleopátra fürdőjében mézben és tejben mártózhatunk meg, hiszen ezek az anyagok rendkívül gazdagon tartalmaznak természetes ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, ezenkívül a méznek bőrlágyító és antibakteriális hatása is ismert.

 

Ám a modern tudomány Kleopátrának is okozhat meglepetést, a gyönyörű királynő nem tudhatta, hogy a legédesebb élvezet a csokoládépakolás, amelynek még alakformáló hatása is van, ha nem szájon át alkalmazzuk. A pakolás enyhíti a narancsbőr tüneteit, javítja a bőr hidratáltságát, simává varázsolja, energiával és vitalitással tölti fel. Aztán következhet az arab iszapfürdő, amikor a szaunában iszappakolást kennek az egész testre. Gyógynövényes gőzt engednek a kabinba, és úgy 50 fokosra melegítik a levegőt. Az iszap leszedésekor az elhalt hámsejteket is leradírozzák. Végül meleg zuhannyal megtisztítják a bőrt, majd ápoló olajjal bekenik.

 

És a lehetőségek sora ezzel még nem ért véget. Az oxigénterápia fokozza a sejtek oxigénellátását és növeli az immunitást. Általános jó közérzetet eredményez. Orrlyukba helyezett csövön át lélegzik a vendég, miközben pihen. Egyre szélesebb körben ismerik és alkalmazzák a Kneipp-kezelést, amely a bőrt, legnagyobb szervünket célozza meg. Stimulálja az idegrendszert, mely belső szerveinket irányítja. A kezelés során többek között hideg-meleg vizes leöntéseket, illetve vízsugárkezeléseket alkalmaznak a test különböző részein, továbbá tartalmaz pakolásokat, lemosást, gyógyfűfőzetbe való becsomagolást és aromafürdőt.

 

A test és lélek közti megfelelő harmónia megteremtésének érdekében a hagyományos kínai

és indiai terápiákat (thai chi, jóga stb.) kiegészítve a harmatos füvön vagy hóban való mezítlábas séta, illetve jogging is része lehet a kúrának. Természetesen mindehhez szorosan hozzátartozik az étrend: főleg zöldségfélék, fűszernövények, illetve friss péktermékek

fogyasztása ajánlott.

 

De akár egy kád szénsavas vízben is csodára lelhetünk. A fürdő szén-dioxid gázzal van töltve, és ezernyi apró buborékkal lepi be a testet. A víz hőmérséklete állandóan 35 °C körül van. A fürdő gyógyhatásaként fokozódik a bőr szén-dioxid-ellátása, lelassul a szívműködés, csökken a vér- és a szívnyomás. Mivel a szénsavas buborékok enyhe csiklandozó, masszírozó érzést váltanak ki, ez a kezelés ideális relaxálásra. A szaunafürdő is kellemes jóérzést nyújt és felfrissíti

a testet és a lelket. Nagyon jó vegetatív stabilizáló és szabályozó hatása van. Jól kombinálható méregtelenítő kúrákkal és különböző terápiás kezelésekkel, mint például a masszázzsal. Egyre több szállodában van már sókamra is. Évszázadok óta ismert, hogy a természetes sóbarlangok klímája és a sós tengeri levegő gyógyító hatást gyakorol az emberi szervezetre, főként a légzőszervrendszerre.

 

Akik pedig a finom ellazulást kiegészítenék egy kis frissítő mozgással, edzhetnek különböző erősítő gépeken és aqua- vagy teremfitnesz foglalkozásokon ébreszthetik fel izmaikat. S miközben este – a könnyű wellness fogások elfogyasztása után – mély, nyugodt álomba merülnek, azt is megfogadhatja, hogy ezt a néhány szép napot meg kell ismételni.

 

Kardos Judit

 

32da8cb4-e34c-4413-b728-2166c45eea0b