Valamikor régen az éltető víztől hitük megtisztulásán túl a test betegségeinek gyógyítását is várták. Ember és állat egyaránt kereste a hideg és meleg forrásokat, az enyhülést bajaira, fájdalmaira. Igyekezett kilesni a természet titkait,   azokat saját hasznára fordíthassa. A gyógyulás reménye hal meg utoljára.

 

Milyen régre vezethető vissza a fürdőkultúra?

 

A forrásokat már ősidők óta szent helynek kijáró tisztelet övezi – mondja dr. Horváth Remény vezető főorvos. – Már az Indus-völgyi kultúrákban is ismerték és használták a vízvezetéket, a fürdőszobát és a fürdőmedencét. A történelem előtti időkben nemzedékről nemzedékre szálltak a gyógymódok, praktikák titka, kiváltképp azok, melyek tapasztalat szerint leginkább beváltak.

 

Milyen szolgáltatásokat lehet egy gyógyfürdőben igénybe venni?

Van termálfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, szénsavas fürdő, iszappakolás, súlyfürdőkezelés, víz alatti gyógytorna (egyéni és csoportos formában), gőzkamra, hőkamra, szauna, termál kádfürdő, úszás, komplex fizioterápiás kezelés – más néven nappali kórházi kezelés.

 

Melyiket kinek ajánlja?

A fürdőkezelések elsődleges javallata a mozgásszervi betegségek, ezen belül a gerinc és ízületek idült kopásos megbetegedései, idült ízületi gyulladásos betegségek inaktív stádiumban, Bechterew-kór, köszvény nem akut stádiuma, idült ideggyulladások (pl. ischias -ülőideg-gyulladás), baleseti, ortopédiai, idegsebészeti műtétek utáni utókezelés, izomreumatizmus, porckorongsérv, ízületi- és gerinc-statikai rendellenességek (pl. gerincferdülés, csípőficam).

 

Melyek azok a speciális kezelések, amelyeket nem mozgásszervi megbetegedésekre használnak?

Keringési rendellenességekre a szénsavas kádfürdő alkalmas, idült gyulladásos nőgyógyászati betegségekre pedig a termálfürdő és az iszapkezelés javasolt. Kedvező hatású a gyógyfürdőkezelés álmatlanság, kimerültség és idegesség kezelésére. Ivókúra formájában, belsőleg is alkalmazhatunk gyógyvizet vesekő, krónikus epehólyag gyulladás, gyomor- és bélhurut esetén. Naponta 3–4 dl langyos víz fogyasztása jó hatással van e betegségekre.

 

Kik vehetik igénybe ezeket a kezeléseket?

Termálfürdőben az előzőleg felsorolt kezeléseket a beutalt betegek vehetik igénybe. Az élményfürdőben úszni, víziaerobikozni és szaunázni lehet. Ezek a megelőző tevékenységeket szolgáló kezeléstípusok gyakorlatilag minden korosztályt, de elsősorban a fiatalokat célozzák meg. Ugyanis a fürdőkezeléseknek gyógyító hatása van, valamint a már kialakult betegség gyógyításán kívül a természetes rekreáció, regeneráció, stresszoldás szempontjából igen nagy jelentőségűek.

 

Vannak ellenjavallatok a kezelésekre?

A gyógyfürdő-kezelésnek is vannak szakmai szabályai. Fertőző betegség, lázas állapot, befolyásolhatatlan magas vérnyomás, szívelégtelenség, daganatos megbetegedés, eszméletvesztéses betegségek, leromlott általános állapot, terhesség, TBC-s betegek, bőrkiütéses betegségek, vagy ha az ízületi betegség éppen gyulladásban van, mind kizáró tényező.

 

Milyen gyakran használjuk a fürdő adta lehetőségeket?

Tekintettel arra, hogy mozgásszegény életmódot élünk manapság, nagyon sokan végeznek ülőmunkát, sőt testsúlyfelesleggel is igen sokan rendelkeznek ezért ezt az egyoldalú életformát   heti 1–2 alkalommal a megelőző kezelésekkel (pl. úszás) kompenzálni kell, lehet.

 

Mi a különbség kúra és kezelés között?

A kezeléseket szórványosan vesszük igénybe, nincs szám szerint meghatározva, nem orvosi javaslatra történik. A kúrát orvos javasolja, megfelelő belgyógyászati kivizsgálást követően és meghatározott időtartamra szól. Ez 15 alkalmat jelent. Meg kell jegyezni azonban, hogy a gyógyfürdőkúráknál a 4–5. napon mindig jelentkezik az ún. fürdőreakció.

 

Mik   a fürdőreakció jellegzetes tünetei?

Általában bágyadtsággal, fáradtsággal, ízületi fájdalomfokozódással jár. Sőt valamikor hőemelkedéssel is, de ez csak átmeneti tünetegyüttes, mely a kúra folytatása során megszűnik. Ha valaki szórványosan vesz igénybe kezelést, annak nem olyan a terápiás hatása, de fürdőreakció sem jelentkezik nála.

 

Honnan értesülhetnek a leendő látogatók a szolgáltatások széles

és egyre bővülő választékáról?

A reumatológia szakrendeléseken és a fürdőben dolgozó szakorvosoknak is feladata, hogy felvilágosítsák a beteget a megfelelő terápiákról. Azon túl vannak olyan információs anyagok, prospektusok, melyek tartalmaznak Budapest összes fürdőjére vonatkozó adatokat a szolgáltatásoktól kezdve a hozzá tartozó árakig. Ez a katalógus negyedéves rendszerességgel jelenik meg.

 

Mindenki számára elérhetők ezek a kezelések?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kezelések 85 százalékát finanszírozza a befizetett járulékok alapján, így a betegnek a fennmaradó 15 százalékot kell kifizetni. Azok a kezelések, melyek megelőző tevékenységet szolgálnak, azokra nem jár TB támogatás, ott komolyabb összeget kell előhúznunk pénztárcánkból.

 

Ön már kipróbálta valamelyik szolgáltatásukat?

Gimnazista korom óta mozgásszervi szakembernek készültem, az egyetem alatt is igénybe vettem ezeket a kezeléseket. Utána a tudás birtokában szakmailag, tudatosan próbáltam ki. Az az orvos tudja igazán empatikusan kezelni a beteget, aki ismeri a terápiás kezeléseket.

 

Termál medencefürdő: hőfoka 32–38 fok, a medencében az izmok aktivitása fokozódik, a végtagmozgások intenzívebb végrehajtása lehetséges, hiszen az emberi testsúly Archimédész törvényének megfelelően a vízben egytizedére csökken.

 

Víz alatti vízsugármasszázs: 34–38 fokos termálvízben történik 1/2–1,5 atmoszféra nyomással víz alatti vízsugárral történik az izomzat masszírozása, ami lágyrészsérülések, hegesedések, bénulások kezelésére alkalmas.

 

Súlyfürdőkezelés: víz alatt egy húzó kezelés, speciális medencében 34 fokos vízben 15–20 percig gerinc és egyéb ízületek tehermentesítése történik.  

 

Szénsavas fürdő: 32–33 fokos szénsavas kádfürdő kb. 15 perc, perifériás, keringési zavarokban szenvedőknél, érszűkületben, krónikus ideggyulladás esetén javasolt. 

 

Iszappakolás: bemerevedett lágyrészek, izület környéki zsugorodások fellazítására ősidők óta bevált eljárás, 42–43 fokon, 10–20 percig tart.

 

Masszázskezelés: mechanoterápiás gyógyeljárás, melynek során mechanikai behatások alkalmazásával befolyásolják a szervezet működését, az izomzatra kifejtett masszázshatás az izom vérellátásának javulását eredményezi.

 

Víz alatti gyógytorna: idegsebészeti műtétek, balesetek utáni állapotok, illetve műtétek utókezelésére kifejezetten előnyős, serdülőkorban gerincferdülés esetén tartásjavítás céljából alkalmazzuk, 30 fokos vízben – 20 percig – nappali kórházi osztályon vehető igénybe.

 

Gőzkamra, hőlégkamra, szauna: egészséges egyének kondíciójának javítását segíti elő, csak kivizsgált és vérnyomás, szívpanaszokkal nem rendelkezők vehetik igénybe

 

B. A.

 

76fd7ce3-518e-40d2-8b28-187a45b81185