Ülő munka? Álló munka? Felszedtél néhány kilót? Fáj a lábad? Lehet, hogy ez a fájdalom keringési elégtelenség jele. Mielőtt nagyobb baj lenne belőle, tekintsd át velünk, hogyan előzheted meg a visszértágulatot, az ödémát és a többi kórt. VIGYÁZZ! A szorítóövek, a kötések, a harisnyák elősegítik a keringési pangás kialakulását.

VIGYÁZZ! A szorítóövek, a kötések, a harisnyák elősegítik a keringési pangás kialakulását.

 

Vérkeringésünk feladata, hogy a test minden részébe eljuttassa a létfontosságú tápanyagokat. Ez a rendszer viszont aktív életmódra terveztetett. A mai, mozgásszegény, és sok mindenben egészségtelen életforma sokszor ezt a rendszert is károsítja: akár maradandó következményekkel! 

 

A keringés részei:

 

           szív: egy pumpa, ami eljuttatja a szövetekhez a vért.

           verőerek: a szívből induló érrendszer, ami a vért és a tápanyagokat a szövetekhez szállítja vagy a tüdő oxigénellátását biztosítja.

           vénák, a nyirokrendszer: egy vénás keringési rendszer, ami visszavezeti a vért a szívhez.

Artériás keringés

 

Ahhoz, hogy a szív által pumpált vér eljusson a test minden részébe (a szövetekhez), szabályozni kell a vérnyomást.Ennélfogva tehát az izomrostokban gazdag artériafalak (és különösen a nagyobb erek) lehetővé teszik a szívverés energiájának tárolását, így egyenletesebb vérnyomást biztosítanak.A kisebb artériák, arteriolák (artériák leágazásai) és a kapillárisok izmos, ellenálló falai is hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához.

Vénás keringés

 

A visszérrendszernek ahhoz, hogy megtegye feladatát, és visszajuttassa a vért a szívbe, le kell küzdenie a gravitációt és a véroszlop nyomását is. Ebben számos mechanizmus segíti.

 

           A láb visszérpárnája: a talpat sűrű visszérhálózat fonja be, ami a járás közben kialakuló nyomásra válaszként összegyűjti a talp visszereiből a vért, és egy vérrög kilökésével megindítja a visszaáramlást.

           A billentyűrendszer:a billentyűk kitüremkednek az érfalból, és a szív felé terelik a véráramot,   ezzel egyidejűleg megakadályozzák a visszaáramlást.

           A vis a fronte erő (vonzóerő):a légző mozgások eredményeként a mellkasüreg szívó hatást gyakorol a belégzés során, a szív felé terelve a vért.

           A vis a tergo erő (tolóerő):ez a visszamaradt szívmozgató erő, mely eléri a vénákat.A szív összehúzódása a vér artériák felé történő mozgását eredményezi.Ahogy a vér távolodik a szívtől és az artériák kisebb véredényekre ágazódnak, a vérnyomás fokozatosan csökken.Ezért van vérnyomáscsökkenés az egész szív- és érrendszerben, lehetővé tévé a vénás vér visszaáramlását.

           Az izompumpa:a vénás vér szívbe való visszajutásában a lábizmok működésének is nagy a   szerepe.Valójában az izmok összehúzódása továbbpréseli a vért a mélyen futó vénákba, a szív felé tolva bennük a vért, segítve ezzel a visszaáramlást.

 

A vénásvér-visszaáramlási mechanizmusok ugyancsak hozzájárulnak a nyirokkeringéshez: a nyirokedényekben is vannak olyan billentyűk, melyek megakadályozzák a visszafolyást, és a testmozgás általában előmozdítja a nyirokáramlást is.

 

Amikor a vénás vér visszaáramlásáért felelős mechanizmusok akadályoztatottak, a vérkeringés nehézzé válik, és számos elváltozás lép fel.

Hajlamosító tényezők

 

Orthostatika (álló testhelyzet):ez egy olyan probléma, ami főleg a sok órát álló helyzetben töltő embereket érinti.

Szedentarizmus (ülő testhelyzet):a testedzés hiánya, és ily módon az izom pumpáló tevékenysége elősegíti a vérdinamikus elváltozásokat.

Elhízás:a keringési elégtelenséget az elhízás elősegíti és súlyosbítja.

Hőmérséklet:a hő elősegíti az ér- és a visszértágulás kialakulását, a visszerek megjelenését.Ezek a rendellenességek gyakoribbak nyáron, nagy melegben.

Mechanikus tényezők:a szorítóövek, a kötések, a harisnyák elősegítik a keringési pangás kialakulását.

Figyelj oda!

 

Amikor a vénás vér visszaáramlásában elégtelenség lép fel, az első jelek úgy jelennek meg, hogy még nem fedezünk fel semmilyen látható visszértágulatot.

“Láthatatlan” tünetek:

– hosszú ideig tartó állóhelyzetben a lábak elnehezülése,

– nagymértékű fáradékonyság,

– éjszakai görcsök,

– szúró és zsibbadó érzés.

Ha ez a folyamat folytatódik, további, már látható tünetekre is kell számítani:

– ödéma (duzzanat),

– pigmentlerakódás,

– pangás okozta bőrbetegség,

– kialakult visszértágulás!

Előzd meg!

 

Mint minden más esetben, a keringési rendellenességeknél is „a megelőzés jobb, mint a kezelés“. Hogy hogyan előzhetnéd meg a bajokat?

Javaslat:

           a lábizom karbantartása rendszeres testgyakorlatok és sportolás segítségével,

           a hosszú ideig tartó mozdulatlansági állapot elkerülése,

           pangás vagy ödéma esetén szelíd masszírozás,

           a hő és a hő okozta vérbőség – különösen a közvetlen hőforrások elkerülése,

           a nagyon szoros ruhák viselésének mellőzése,

           a hormonális egyensúlyhiány ellenőrizetlen kezelésének és az orális fogamzásgátlók (tabletták) megfelelő orvosi felügyelet nélküli alkalmazásának elkerülése,

           a szükséges étrendre vonatkozó intézkedések betartása,

           nyomásterápia. 

NYOMÁSTERÁPIA

 

A nyomásterápia lényege, hogy a lábakat egy hosszú csizmára hasonlító készülékbe kell bújtatni, szükség szerint a hasra is kerül egy ilyen szerkezet. Ebbe kerül a levegő. A készülék az adott testrész vérnyomását is ellenőrizve, szabályozza a végtagokra gyakorolt nyomást, a folyadékot a vérerekbe terelve, ezzel növelve a keringő folyadék volumenét és az artériás nyomást.

Hatása:

 

           A nyomásterápia elősegíti a szövetközi folyadék és a visszamaradt toxinok (méreganyagok) újbóli felszívását.

           Stimulálja a vénás és nyirokrendszeri felszívódást a szervi szűrők felé.

           Növeli a szövetek rugalmasságát, és visszaállítja azok életképességét.

 

Kiknek ajánlott?

Azoknak, akiknek szükségük van:

           az ér- és nyirokrendszer stimulálására,

           visszértágulat megelőzésére,

           poszt-traumatikus ödéma kezelésére,

           cellulitisz-, elhízáskezelés esetére,

           a bőr rugalmasságának visszaállítására,

           szülés utáni kezelésre,

           relaxációra (a normális keringés nem közvetlenül stimulált, ezért javítja az általános közérzetet),

           e sztétikai célú műtéteket követően segíti a terület normális keringésének a visszaállítását, főleg zsírleszívás és hidro-zsíroldás után,

           a szervezet á ltalános méregtelenítésére.

 

3bea30f9-8a73-484e-a85e-ad20d85fde82